Reklama

Reklama

Jednorozený

(festivalový název)
  • USA Begotten
Fantasy / Horor / Experimentální
USA, 1990, 78 min

Obsahy(1)

Begotten jako lyrická báseň a zároveň brutální obraz zavede diváka daleko za hranice vkusu. Perverznost a brutalita filmu si steží hledá sobě rovného. Jaký osud potká Matku přírodu a jejího syna v této černobílé ďábelké hře? Záběry z filmu byly použity i v písni "Cryptorchid" od Marilyna Mansona. (raffspIn)

Recenze (163)

Danny F. odpad!

všechny recenze uživatele

Upřímně nevím co to je za slátaninu, ale je to nevkusně úchylné a brutální. Teda co jsem mohl v té černobílé patlanině stěží rozpoznat. Opravdu něco pro úchyláky a narušené. Není v tomto případě co hodnotit. Někdo by se měl nad sebou zamyslet! Sám režisér vypadá jako... Souhlasím s uživatelem ''gumolit''. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Pôsobivo naturalistické čudo zabalené do tak vizuálne nepreniknuteľného vizuálneho hávu až sa stáva (takmer) nepozerateľným. Najmä však kvôli ťažko prepálenej stopáži je begotten "iba" zaujímavým a hlavne originálnym experimentom s trefným a silným zvukovým podkresom, nie však dobrým filmom - v podobe trojminútového klipu sa na to pozerá predsalen lepšie. Varovanie: (ne)vhodné asi len pri silných depresiách. Pozerané na dva krát a tretia hviezda ide skutočne len za originalitu. Úprimne? Nepáčilo sa mi to. ()

Reklama

lukasd

všechny recenze uživatele

Tak tady si s hodnocením nevím rady. Tenhle film je prostě nehodnotitelný. Je to zajímavý experiment a minimálně prvních 5 minut je skutečně šokujících. Jenže zbytek je dost velká nuda a nepomůže ani když tušíte o co vlastně jde. Kdyby režisér znal míru a zkrátil to celé tak na 30 minut bylo by to určitě koukatelnější. ()

POciSEM 

všechny recenze uživatele

Stylizace filmu je naprosto fantasticka. Kdybych byl reziser hororu urcite bych se alespon trochu inspiroval u tohodle snimku protoze to vypada opravdu depresivne a spinave. Hodilo by se nejaky surrealisticky zrychlovani ale to uz bych asi chtel moc. Lehce sem nepobiral pribeh i kdyz uz sem dopredu vedel o cem to je ale mozna to bylo tim ze nektery zabery byly az neskutecne natahovany a chvilema sem myslel ze budu pretacet. Proto nedam plnej pocet. Kazdopadne kdo ma chut se podivat na kvalitne vypadajici horurek kterej mozna nepochopi,begotten je jasna volba ()

lola3121 

všechny recenze uživatele

Tak tomu říkám Dost Divnej Biják... že to bylo černobílé a prakticky bez zvuku by mi ani tak nevadilo, horší to bylo s obrazem, který byl chvílema přesvětlený, chvílema rozostřený a chvílema tak tmavý, že prakticky nebylo poznat, co tam ti podivní lidé provádějí. Ovšem když se nad tím zamyslím, tak to bylo možná dobře a já vlastně vůbec netoužím po tom, abych to zjistila, stačí mi těch pár záběrů, na kterých jsem to rozpoznala. Před sledováním mi bylo doporučeno upravit si vnímání drogami či absintem. Bohužel jsem dobře míněnou radu neposlechla a teď to mám. Takže příště radši tyhle filmové experimenty vynechám úplně. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (7)

  • Takmer celý film je tvorený z fotografii, kamera sa využívala len výnimočne. (Merv)
  • Režisér E. Elias Merhige prezradil, že sa nechal inšpirovať zážitkom “blízko smrti“ (NDE- Near Death Experience), ktorý prežil pri autonehode, keď mal 19 rokov. (Merv)

Reklama

Reklama