Reklama

Reklama

Nacistická věda

(TV film)
  • Česko Vědci ve službách nacismu (více)
Francie, 2019, 2x52 min (Alternativní 90 min)

Obsahy(1)

Přestože už teď víme, jaký význam měla biologie pro Třetí říši kvůli její přímé souvislosti s hrozivou logikou konečného řešení, většina lidí nemá ponětí o rozsahu vědeckých pokusů, na něž se nacisté spoléhali při ospravedlnění a podpoře svého politického projektu. Už v roce 1933 přišlo nacistické Německo se skutečnou „válečnou vědou" v rámci různých institucí, v nichž působili uznávaní výzkumníci a akademici. Organizace Ahnenerbe, která vznikla v roce 1935 a nad kterou přímo dohlížel Heinrich Himmler, byla základním pilířem této nacistické vědecké politiky. Měla přepracovat úžasnou minulost údajných árijských předků a zajistit tak lepší kontrolu nad budoucností. Tento dvoudílný dokument pojednává o vražedných intelektuálních a vědeckých experimentech Ahnenerbe - nacistického Národního vědeckého výzkumného ústavu - a o tom, jak říše manipulovala s vědou, aby legitimizovala svůj cíl rasové čistoty, germanizace svých území a ideologické nadvlády nad Evropou. (Viasat)

(více)

Recenze (2)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

"Si tupý ako fašista, nácek." Aj toto tvrdenie slniečkárov dokument vyvracia. Či si dobrý, alebo zlý človek, o tom nerozhoduje vzdelanie. Ako vravia súčasní vedci: Väčšina členov hlavne pohotovostných oddielov SS boli vysokoškolskí vzdelaní ľudia: právnici, historici, germanisti... Takže to nie je o tom. Škoda len, že dokument sa zameral takmer výlučne na nacistickú rasovú teóriu, ktorou angažovali vedcov, aby dokázali nadradenosť a podradnosť istých rás. To snáď neboli jediní vedci v službách Hitlera, takže názov trochu zavádza. Ale informácie veľmi hodnotné. Z niektorých citácií mrazí a z niektorých sa človek až zasmeje. Najmä keď popisovali boľševikov ako ideálny exemplár podľudí. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Prvni dil popisuje umele budovanou germanskou mytologii pomoci vykopavek, expedice do Himalaje apod.Druhy dil popisuje desive pokusy na veznich, nebo vyzkum lebek Zidu za ucelem dokazani "podradnosti",vytvoreni sbirky vyhynule rasy apod. K shlednuti na Youtube v ceskem zneni ()

Reklama

Galerie (24)

Reklama

Reklama