foto

Heinrich Himmler

  • nar. 7.10.1900
    Mnichov, Německá říše
  • zem. 23.5.1945 (44 let)
    Lüneburg, Neměcko

Biografie

Heinrich Himmler vstoupil do NSDAP a zúčastnil se neúspěšného pokusu o převrat v roce 1923. I přes nízký věk jeho kariéra rychle stoupala. Jeho vliv rostl. Himmlerovy jednotky SS jsou ale podřízeny milicím SA. Himmler se stává velitelem Gestapa. Během Noci dlouhých nožů, odstraní původní velení SA, včetně Ernsta Röhma. Zde končí závislost SS na SA. Himmler je jmenován velitelem německé policie, spadá pod něho Gestapo i koncentrační tábory, vůbec první koncentrační tábor v Dachau byl založen na Himmlerův popud. Himmler také určil některé další skupiny, které budou vyhlazovány v táborech smrti. Árijská nadvláda byla upevňována systematickou a organizovanou likvidací Židů a i Slovanů. Himmler byl posedlý teorií nadčlověka, myšlenkou Velké německé říše, chtěl vytvořit dokonalý lid a ten méněcenný vyhladit. Himmler měl na starost germanizaci východní Evropy.

V roce 1941 byl Hitlerem pověřen ke konečnému řešení židovské otázky. Když se válka chýlila ke konci, navázal jednání se Spojenci o kapitulaci Německa, byl proto označen za zrádce a byl zbaven všech funkcí. Byla odhalena jeho totožnost, padl do britského zajetí a požil ampuli s kyanidem, která ukončila jeho život ve věku nedožitých pětačtyřiceti let. Himmler se svým vzhledem poctivého úředníka by se možná mohl označit za muže číslo 2 v Hitlerově Německu.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2001 Na miskách vah - a.z.
1996 The Empty Mirror - a.z.
1944 Nostradamus IV - a.z.

TV seriály

2004 Hexen - Magie, Mythen und die Wahrheit (TV seriál) - a.z.

Dokumentární

2018 Jednotky SS (TV film) - a.z.
2015 Kapitulace (TV film) - a.z.
2014 Der Anständige - a.z.
Himmlerin kanteleensoittaja - a.z.
Hitlerovy příšery (TV film) - a.z.
Killing The Count (TV seriál) - a.z.
Kódy a spiknutí (TV seriál) - a.z.
Strůjci zla (TV seriál) - a.z.
2013 Adolf Hitler: The Greatest Story Never Told - a.z.
Osvětim: Cesta do pekla (TV film) - a.z.
2011 Poslední tajemství Třetí říše (TV seriál) - a.z.
2010 Göringin sauva - a.z.
Kolaborovali s nacisty (TV seriál) - a.z.
Udo Proksch: Out of Control - a.z.
2009 Apokalypsa: 2. světová válka (TV seriál) - a.z.
V kleštích (E05) - a.z.
Die Gesichter des Bösen - Hitlers Henker (TV seriál) - a.z.
2008 Heinrich Himmler: Profil masového vraha (TV film) - a.z.
Hitler & Stalin: The Roots of Evil - a.z.
Hitlerovi bodyguardi (TV seriál) - a.z.
Mannerheim (TV film) - a.z.
Nacističtí pohlaváři: Heinrich Himmler a Adolf Eichmann (TV film) - a.z.
Pakt s ďáblem (TV film) - a.z.
2007 Heinrich Himmler: Devil’s Apostle (TV film) - a.z.
True Bond (TV film) - a.z.
2005 Adolf Hitler (TV film) - a.z.
Operace Barbarossa (TV film) - a.z.
2004 Devátá - a.z.
Smrt v bunkru - Skutečný příběh Adolfa Hitlera (TV film) - a.z.
2002 Bojovníci 2. světové války (TV seriál) - a.z.
Bowling for Columbine - a.z.
Hitler's Britain (TV film) - a.z.
Odhalení (TV seriál) - a.z.
2001 The Secret Glory - a.z.
1999 Televize ve službách hákového kříže (TV film)
1998 Nazis: The Occult Conspiracy
Třetí říše v barvě (TV film) - a.z.
1997 Maalstroom, De: Een Familiekroniek - a.z.
Nacismus, varování dějin (TV seriál)
1993 Degenerate Art (TV film)
1990 Zbraně SS - Hitlerova elitní bojová síla
1989 Luftwaffe
Undergångens arkitektur
1982 Genocide
1981 Gelbe Stern, Der
1974 Swastika - a.z.
1973 Svět ve válce (TV seriál) - a.z.
Nové Německo (E01) - a.z.
1961 Biography (TV seriál)
Život Adolfa Hitlera - a.z.
1956 Noc a mlha
1953 Bis fünf nach zwölf - Adolf Hitler und das 3. Reich - a.z.
1943 Druhá světová válka 2: Vpád nacistů
1935 Triumf vůle
1933 Vítězství víry