Reklama

Reklama

Neobyčejná dobrodružství Mr. Westa v zemi bolševiků

(festivalový název)
  • Sovětský svaz Neobyčajnyje priključenija mistera Věsta v straně bolševikov (více)

Obsahy(1)

Americký senátor West navštíví Moskvu chvíli po VŘSR a s údivem si ji prohlíží. (Snorlax)

Recenze (10)

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Pan West se vypraví do Ruska s obavou, že místní obyvatelé jsou zarostlí vagabundi, kteří mu budou usilovat o život a tak si vezme na cestu kovboje, ale toho hned na začátku ztratí. Naštěstí se dostane do hledáčku bandy podvodníků, kteří mu jeho představy splní, takže ubohý pan West za jejich pomoci zažije soud, je odsouzen k smrti a potupně vytáhnut komínem na svobodu, aby byl nachytán falešným manželem. A za každý další krok zaplatí dolary. Nakonec je ale zachráněn policií, pozná, že bolševici vypadají úplně jinak a je spokojený. Až na posledních 5-10 minut je to skvělá parodie, jako groteska to moc nefunguje, ale vtipné to je. Viděla jsem 74 minutovou verzi, existuje i verze, kde je jen 55 minut. Zajímalo by mě, co v té mojí chybělo a co se postupně muselo vypouštět, aby vznikla ta ještě kratší. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pán West pripomína omnoho viac ako klasickú sovietsku montážnu školu tradičnú americkú grotesku. Hlavný trouba pripomína svojim vzhľadom Harolda Lloyda a možno to nebude náhoda. Lenže grotesky väčšinou boli kratšie a malo to svoje opodstatnenie. Pán West je celovečerák a jeho prestrelená stopáž nie je tak úplne k prospechu veci. Vyznať sa v tom maglajze, najmä pokiaľ to pozeráte iba s ruskými medzititulkami , nie je vôbec jednoduché. Pozerať to pri dnešnej aktuálnej politickej situácii je však celkom nevšedný zážitok. Najmä záver s vojenskou prehliadkou. Žeby sa predsa len toho veľa odvtedy nezmenilo? ()

Reklama

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Groteskní - tak by se dala popsat sovětská představa občana USA. Klasický američan chodil v roce 1924 po sovětských ulicích buď vyzbrojen koltem, lasem a pořádným kovbojským kloboukem a nebo jako ustrašený supernaivní a obrýlený debílek v buřince, s křečí v ruce od neustálého svírání příručního zavazadla, které je nutno chránit před - v jeho očích - zákeřnými bolševiky. Kulešov jde z extrému do extrému - hrdinové jsou buď dobří nebo špatní, vychytralí nebo přihlouplí a nic mezi tím, čímž vytváří mezně absurdní podívanou, jejíž omezenosti se nelze nesmát. Pochybuji ale, že to byl autorův záměr, takže víc než 3 dát nemůžu. ()

wovsi 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, Američan zde není nejzápornější záporák, ale vcelku sympatický chlapík. Akorát trochu trouba, kterému v rodné vlasti předložili zkreslené a lživé informace o pravém bolševikovi. Jak už to tak občas bývá, zmatený hrdina nakonec procitne objeví dokonalost a krásu Ruska a všeho ruského (hlavně komunismu). Nemůžu si odpustit zveřejnit závěr filmu, který je opravdu pecka: "Dear Madge, greetings from Soviet Russia. Burn those New York magazines, and hang a portrait of Lenin on the wall. Long live the Bolsheviks! Your John." Popravdě nevím, jak to Kulešov myslel, když nechal pronést tento blábol postavou, ze které dělá v průběhu celého filmu idiota :) Tím to celé skvěle ironizoval (i když to asi nechtěl). Každopádně pocitově stravitelnější propaganda než třeba Matka. S úsměvem jde všechno líp :) ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Kulešov film natočil pod vlivem amerických westernů. West přijíždí do země Bolševiků a žena mu doporučí, ať si vezme na ochranu kovboje. Ale hned ho v Rusku okradou a kovboj začne mít pocit, že musí Westa pořád ochraňovat. Podle Kulešova má montáž ve filmu naprosto dominantní roli - je definicí celého filmového umění. Bojoval proti americkému "hvězdnému systému" , který tehdy už byl i v Rusku (hollywoodské hvězdy se formovaly podle toho, jaké je chtěli mít diváci a byly to ony, kteří de fakto plnily kasy kin). Kromě montáže je podle Kulešova vše ostatní ve filmu podružné - včetně herců. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama