Recenze (1 404)
Rozvodová záležitost (1932)
Rodinné drama s Katharine Hepburnovou a Johnem Barrymorem vypadá zpočátku nevinně. Otec uteče po několika letech strávených na psychiatrii domů, kde zatím spokojeně pokračuje v životě jeho rodina. Matka se má znovu vdát, stejně tak dcera je požádána o ruku a měla by odcestovat. On to ale vůbec nechápe, protože jeho mysl byla dosud v mlze a teprve teď cítí, jako by se zrovna probudil z dlouhého snu. Nikdo za vzniklou situaci nemůže, jak se ale vyřeší, aby všichni byli spokojeni? A jak se vyrovnat s duševní nemocí v rodině? Ačkoliv se všichni hodně snaží, tak mi nepřišel výsledný film dobře uchopený.
Les Croix de bois (1932)
Vynikající francouzský snímek o několika vojácích v první světové válce, kteří bojují v zákopech v kraji Champagne. Je tu jasný protiválečný apel podpořený realistickým ztvárněním bojů. Lokace byly použity skutečné, stejně jako několik herců bylo opravdu v 1. sv. vojáky, a ta všudypřítomná špína a vlhkost z plátna doslova prýští. Jako nejsilnější považuji scénu z kostela, který, rozdělen dřevěnou přepážkou, plní funkci lazaretu i modlitebny.
Kocour v botách: Poslední přání (2022)
Vynikající animák jak pro menší děti, tak pro dospělé. Syn jej viděl několikrát. Překvapilo mě, že tu funguje vše, příběh, postavy, animace je chvilkami dechberoucí, humor taky nechybí. Vadilo mi jen pár drobností, na které jsem brzy zapomněla.
Mauvaise graine (1934)
Francouzská kriminálka trpí výraznou roztříštěností děje, který se sice skládá z několika epizod, ale jejich navazování hapruje. Postavy jsou výrazně nesympatické, ale zase na druhou stranu jsou to zmetci, kterým nedostatek svědomí člověk věří. Zajímavá je tu mladinká Danielle Darrieux a skutečnost, že těch francouzských kriminálních filmů ze 30. let moc nebude.
The Son of Kong (1933)
The Son of Kong není špatný film, jen bude vždy srovnáván s King Kongem, z jehož slávy chtěl těžit. Původní vedlejší postavy se dostávají do popředí a přibývá ještě Helen Mack. polu jedou na stejný ostrov obydlený domorodci a monstry a taky malým Kongem, kterému dali tvůrci vlastnosti dítěte. Chvilkami to působí až směšně a ruší to celkem konzistentní dobrodružství zakončené propracovanou katastrofou a destrukcí.
Záchranáři (1977)
Bernard a Bianca, myší detektivové, jsou postavy, které jsem jako dítě milovala, a tak byla filmová verze jen doplněním známého. Pobavila spolehlivě, i když akce tu bylo méně, než jsem čekala a celkové tempo mi přišlo pomalejší. Šílená záporačka je ale výborná, připomíná Cruellu.
The Champ (1931)
Wallace Beery jako bývalý špičkový boxer, který se kvůli pití nedokáže dostat znovu na vrchol, i když by strašně rád kvůli svému synovi, který ho zbožňuje a vidí v něm hrdinu. Jednoho dne se však v jejich životě objeví matka chlapce, která by mu mohla zajistit budoucnost v bohatství a jistotě. Volba otce je jasná, ale teprv finále přináší řešení, které vše usnadní. Beery i Jackie Cooper jsou oba vynikající.
20,000 Years in Sing Sing (1932)
Spencer Tracy hraje frajera, který se po zatčení a umístění do vězení nestačí divit, jak to tam chodí. Zcela překvapivě si získá sympatie férového ředitele věznice, a když má jeho dívka nehodu, může za ní zajít, když dá čestné slovo, že se v časovém limitu vrátí. To však musí porušit, protože se věci začnou komplikovat. Otázkou je, zda dodrží slovo nebo ne. Zajímavý snímek stojí především na Tracym, který baví celou dobu.
I'm No Angel (1933)
Mae West, hláškující, flirtující, cynická a hlavně s neuvěřitelným sebevědomím, které je určitě svým způsobem sexy a budící vášně, hlavně v kontrastu s ženskými postavami ve 30. letech. Mě přišla příliš vulgární, až laciná, ale zasluhovala obdiv za to, jak si ty chlapy dovedla povodit. Jinak děj tu není, jsou to spíše scénky, jak krotí lvy, rozesmívá publikum v soudní síni apod.
Westward Ho (1935)
Průměrný western s Johnem Waynem, který se skupinou jezdců chrání osadníky před lupiči. Když byl malý, jeho rodina byla takto zabita a jeho bratr se po únosu dostal do loupežné bandy. Není tu moc napětí a než se začne něco dít, přijde konec, což ale zase není tak špatná věc. Westward Ho nenadchne, ale ani neurazí.