Reklama

Reklama

Fenomén Vinnetou

(TV film)
  • Kanada Searching for Winnetou

Obsahy(1)

Co způsobilo, že se Vinnetou, románová postava z příběhů Karla Maye, stal německým lidovým hrdinou? Proč se každý rok tisíce Němců převlékají za indiány? Na tyto otázky se ptá rodilý kanadský indián... Fenomén Vinnetou zachycuje příběh spisovatele a humoristy Drewa Haydena Taylora z indiánského kmene Odžibvejů, který se snaží zjistit, z čeho koření posedlost Němců domorodými Američany. Tisíce Němců se nechaly inspirovat dobrodružnou sérií románů o statečném indiánském náčelníkovi Vinnetouovi, kterou napsal Karel May už v 19. století. Oblékají se a snaží se žít stejně jako lidé Prvních národů Severní Ameriky. Díky těmto „indiánským nadšencům“ se zrodil celý průmysl živých představení, filmů, „autentických“ sběratelských předmětů a indiánských táborů. Ale jejich obliba všeho indiánského nutně vyvolává otázku, jaký je rozdíl mezi oblibou a přivlastňováním. (TV Prima)

(více)

Recenze (11)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Americký, vlastně kanadský indiánský spisovatel projíždí Německem po stopách vinnetoumánie a čumí jako puk. 1) Je to kulturní apropriace nebo prostý obdiv? Film nastoluje typicky americké (severoamerické) otázky, které by si asi Evropan nepoložil._____ 2) Vlastně, co se divíme? Pašijové hry se konají po celém světě. Každé náboženství má svoje rituály._____ 3) Pěknou ironickou tečkou je návštěva druhého největšího bavorského Oktoberfestu na světě Kitchener-Waterloo Oktoberfestu v Ontariu. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Kanadský indián pátrá po německé obsesi indiánskou kulturou, kterou do německých duší zasel Karel May, který nikdy nebyl v Americe. Vlastně je to hrozně absurdní z pohledu původních obyvatel , jak si všichni ti nadšenci hrají na indiány, koukají na padesát let staré filmy a touží po souznění s přírodou apod. Tento dokument nijak nepátrá do hloubky po příčinách vinetoumánie, ale je to takový zábavný kulturní šok s milou ironickou tečkou kanadského Oktoberfestu. ()

Reklama

sharka.68 

všechny recenze uživatele

Zapomněl pan režižér zmínit, že v Pulmannu je i spousta Čechů, co se tam na Vinnetouovi přiživují... a nejsou jediní, stačí zajet u nás do Boskovic na western, kde letošní sezona je v duchu Vinnetoua nebo do Zvole do Šiklandu (dříve Šiklův Mlýn)...na Kladno,kde na zimáku je každoročně Pow Wow (letos nebylo , protože korona)... že se lidi stylizují do něčeho,v čem je jim dobře? V čem se našli? Proč ne? Žijí si svoji pohádku nebo příběh..a někteří to dotáhli až na LH nebo reenact.. POkud Vinnetou probudí v někom to,co u nás probouzeli Rychlé šípy...pak je to dobře! ()

Luciaaas2 odpad!

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se moc na dokument, který nám objasní fénomén Vinnetou. Čekal jsem, že dojde k srovnávní původních indiánů s fiktivní postavou, realita vs román. Proč Němci tak miluji Karla Maye a Vinnetoua a ono nic. Člověk se nic nedozví, bylo to mdlí, nudný- Škoda, mělo to velký potenciál :-( nedoporučuji ()

Piri 

všechny recenze uživatele

Zvláštny dokument. Som si myslel, že to bude seriál a viac bude rozoberať filmové spracovania a knižné originály. Treba pripomenúť, že Karl May bol hlboko veriaci človek a kresťanské myšlienky a Boh bol takmer všade. To sa ale východnému bloku nepáčilo, takže všetko aj celé tituly sa cenzurovali. Plné verzie vyšli až po 89. Stačí si prečítať román Vianoce. Prvýkrát počujem pojem kultúrna apropriácia. Som netušil, že mimo Európy je to vážna téma a myslia si, že keď niekomu sa páči iná kultúra, žeby ju tým urážal alebo že sa z nej posmieva. Diametrálne zmýšlanie od Európanov. Som v šoku, že v Kanade je údajný rasizmus voči Indiánom. Myslím si, že hľadajú problémy, kde vôbec nie sú. Pripomína mi to hnutia gender a LGBTI a podobných, že furt niečo hľadajú a chcú nejaké zákonné opatrenia. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama