foto

Karl May

  • nar. 25.2.1842
    Hohenstein-Ernstthal, Sasko (dnes Německo)
  • zem. 30.3.1912 (70 let)
    Radebeul, Německá říše

Biografie

Karl Friedrich May byl německý spisovatel předvším dobrodružných románů. Narodil se v Krušných horách (německá část) do velmi chudé rodiny. Ve škole se projevil jako šikovný student. Pod dohledem otce se tedy pilně učil latinsky, francouzsky a anglicky, dokonce i hře na klavír, housle a varhany. Poté nastoupil na učitelský seminář, po jehož úspěšném ukončení sám začal učit.

Bohužel, po falešném obvinění z krádeže byl vzat do vazby, a tudíž mu bylo zakázáno vykonávat jeho povolání. Kvůli psychickým problémům a nepříznivým okolnostem byl trestán hned několikrát. V poslední káznici kde byl, začal psát první povídky. To ho poté uvedlo na dráhu časopiseckého redaktora a tak si ho začali všímat ostatní nakladatelé.

Proslavil se hlavně díky knižním postavám náčelníka Apačů Vinnetoua a jeho pokrevního bratra Old Shatterhanda, známého rovněž jako Kara ben Nemsí. Napsal přes 40 románů, včetně autobiografie, a také mnoho dalších méně známých povídek. Přestože se jeho díla považují za "brakovou literaturu", slavné mayovky zná snad každý.

Za svůj život se dvakrát oženil a zemřel po vyčerpávající nemoci na selhání srdce.

annes

Spisovatelská filmografie

Filmy

2010 Halbblut - Karl-May-Spiele Bad Segeberg 2010 (TV film) - kniha
2009 WinneToons - Die Legende vom Schatz im Silbersee - kniha
2007 Karl-May-Spiele: Winnetou I (TV film) - povídka
2005 Karl-May-Spiele: Winnetou und das Geheimnis der Felsenburg (TV film) - kniha
2004 Karl-May-Spiele: Unter Geiern - Der Sohn des Bärenjägers (TV film) - povídka
2003 Karl-May-Spiele: Old Surehand (TV film) - kniha
1989 Spur führt zum Silbersee, Die - kniha
1988 Präriejäger in Mexiko: Benito Juarez - kniha
Präriejäger in Mexiko: Geierschnabel - kniha
1986 Přízrak v křoví (TV film) - kniha
1980 Im Tal des Todes (divadelní záznam) - kniha
1979 Old Firehand (divadelní záznam) - kniha
1978 Durchs wilde Kurdistan (divadelní záznam) - kniha
1977 Der schwarze Mustang (divadelní záznam) - kniha
1976 Winnetou I (divadelní záznam) - kniha
Winnetou II (divadelní záznam) - kniha
1974 Karl May - kniha
1972 In den Schluchten des Balkan (divadelní záznam) - kniha
1970 Der Ölprinz (divadelní záznam) - kniha
1968 In den Schluchten des Balkans (divadelní záznam) - kniha
Vinnetou a Old Shatterhand v údolí smrti - kniha
1967 Unter Geiern (divadelní záznam) - kniha
1966 Old Firehand - kniha
Poklad Inků - kniha
Vinnetou a míšenka Apanači - kniha
Winnetou II (divadelní záznam) - kniha
1965 Divokým Kurdistánem - kniha
Freispruch für Old Shatterhand (TV film) - kniha
Old Surehand (divadelní záznam) - kniha
Old Surehand - kniha
Petrolejový princ - kniha
Poklad Aztéků - kniha
Pyramida boha slunce - kniha
V říši Stříbrného lva - kniha
Vinnetou - Poslední výstřel - kniha
1964 Der Schatz im Silbersee (divadelní záznam) - kniha
Mezi supy - kniha
Old Shatterhand - kniha
Vinnetou - Rudý gentleman - kniha
Žut - kniha
1963 Durch die Wüste (divadelní záznam) - kniha
Mit Karl May im Orient (TV film) - kniha
Vinnetou - kniha
1962 Poklad na Stříbrném jezeře - kniha
Unter Geiern - Der Sohn des Bärenjägers (divadelní záznam) - kniha
1959 Babylonský lev - kniha
1958 Karavana otroků - kniha
1935 Ve stínu Padišaha - kniha
1920 Auf den Trümmern des Paradieses - kniha
Karavana smrti - kniha
Uctívači ďábla - kniha

TV seriály

2016 Vinnetou (TV seriál) - kniha
Vinnetou: Poslední bitva (E03) - kniha
Vinnetou: Tajemství Stříbrného jezera (E02) - kniha
Vinnetou: Nový svět (E01) - kniha
2002 WinneToons (TV seriál) - kniha
1992 Karl May (TV seriál) - kniha
1980 Vinnetou (TV seriál) - kniha
1973 Kara Ben Nemsi Effendi (TV seriál) - kniha

Scenáristická filmografie

Filmy

1975 Old Surehand (divadelní záznam)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace