Reklama

Reklama

Lunana: Jak ve třídě

  • angličtina Lunana: A Yak in the Classroom
Trailer 5

VOD (1)

Obsahy(1)

Ugyen je mladý učitel z Bhútánu, který chce odjet do Austrálie a stát se zpěvákem. Jeho nadřízení ho však za trest pošlou do nejodlehlejší školy, která leží v himálajské vesnici Lunana. Po vyčerpávající cestě dorazí Ugyen na místo, kde musí žít bez elektřiny a topení. Škola navíc nemá okna ani tabuli. Přestože chudí vesničané svého nového učitele vřele vítají, stojí před ním nelehký úkol učit místní děti bez jakýchkoli pomůcek a podpory. V zoufalství to chce vzdát a co nejdříve odejít, ale postupně si ho získává prostota, laskavost a touha učit malé žáky a jejich rodiny. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 5

Recenze (11)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Čistý film. Alebo inak. Film o čistote? Ťažko sa mi háda, ako by som k filmu pristupoval, kebyže nie je z Bhutánu. Lenže Bhután je jeden z mojich cestovateľských snov. A tie hory, riečky, tradície a putujúce oblaky... pre mňa je to krajšie ako akákoľvek pláž na celom svete. Príbeh je jednoduchý, ale nesie v sebe odtlačok tradície. Kultúra krajiny a jej hodnoty sa dostávajú cez obraz na diváka neustále. A ak je niekomu takýto prístup predávania tradícií po chuti, tak bude spokojní. Čo som aj bol. Celé sa to nesie v duchu hľadania sa. A Bhután je podľa mňa pre to to najlepšie možné miesto. Natočené je to citlivo a s množstvom duchovných presahov.  Ja som spokojný. Možno po čase zdvihnem na plný počet. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Odbyl jsem si premiéru. Jsem si více než jistý, že jsem nikdy žádný bhútánský film neviděl. K rozšíření povědomí o reáliích to nebyla špatná volba. Pamatoval jsem si rovněž z nějakého průzkumu, že v Bhútánu žijí nejšťastnější lidé na světě. Ostatně ve filmu na toto téma dojde řeč. Může to být pro nás všechny podnětné, zda nezlepšit školství tím, že ve třídě bude s učitelem a dětmi nějaké učitelovo zvíře a stane se přirozenou součástí výuky... ()

Reklama

Danikaa 

všechny recenze uživatele

Keď dostane Ugyen, mladý učiteľ umiestenku do Lunany, najvzdialenejšieho miesta Bhútánu, veľmi sa mu tam z pohodlia veľkomesta nechce. Do Gasy ho privezie autobus, tá je však len 2800 m n. m.. Do Lunany vo výške 4800 m n. m sa dá dostať len po svojich a cesta cez hory trvá 6 dní. Všetkých 56 obyvateľov obce ho však nadšene víta. Papier je tu veľmi vzácny, oheň sa preto podpaľuje suchým jačím trusom. A tak dostane do daru jaka, ktorého ubytuje v triede, preto ten názov.  Všetko tam hore bolo úžasné. Hory, ničím nerušené ticho, prívetiví obyvatelia, roztomilé deti. Film na mňa pôsobil veľmi pozitívne a ja som sa pristihla pri myšlienke, že nechcem aby skončil a aby Ugyen odtiaľ nikdy neodišiel. ()

Cermicek 

všechny recenze uživatele

Přiběh starej asi jako lidstvo samo - o tom, jak je namistrovanej ambiciózní frajírek "za trest" vyslanej do nejzapadlejšího koutu světa bez jakýchkoliv výdobytků moderní doby, aby našel lepší já a vrátil se jako lepší člověk... Co však dělá tenhle snímek zajímající je samotné prostředí Bhútánské přírody a nefalšovaná (z vlastních zkušeností věřim, že to takhle opravdu funguje) upřímnost místních obyvatel (všehovšudy cca 20ti).  Snaha zacílit na co největší okruh diváků (tvůrci rozhodně kalkulovali/dělali si zálusk na možné nominace za cizo-jazyčný film) je zcela evidentní a často až komická, ale já jim to vlastně odpustím za tu pozitivitu a poselství světu. Navíc  předpokládaný happy-end (kterej by byl v 90% americkejch bijáků určitě naservírovanej) nepřichází (nebo alespoň neni ve filmu zobrazen), což je za mě rozhodně palec nahoru!👍 ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama