Reklama

Reklama

Barokní srdce Evropy


Barokní šálení (E01)

(epizoda)
Česko, 2020, 26 min

Režie:

Petr Krejčí

Scénář:

Petr Krejčí

Hrají:

Tatiana Dyková (vypravěč), Vojtěch Dyk (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Barokní epochu zahájilo jen několik málo desítek let trvající období manýrismu. Dříve byl vnímán jako první fáze raného baroka, ale s odstupem času se ukázalo, že manýrismus se od baroka přece jen liší – hlavně strohostí fasád. První díl seriálu představí témata všech příštích epizod, a zároveň na jejich pozadí odvypráví příběh celé barokní epochy, od prvních manýristických staveb až k těm vrcholně barokním. Budeme obdivovat na svou dobu velmi neobvyklou stavbu loveckého zámku Humprecht a nedalekou Jičínskou lodžii, která je přes Albrechta z Valdštejna spojena se známou lodžií Valdštejnského paláce v Praze. Zavítáme do Mikulova na jižní Moravě, kde stojí jedna z nejstarších loret u nás. Kromě několika pražských barokních paláců navštívíme i honosnější šlechtická sídla, například zámek v Buchlovicích, a zajímavé kostely a kláštery, například v Plasech. Baroko však nejsou jen stavby – projdeme se pozoruhodnou zámeckou vodní zahradou v Holešově, alejemi i starými barokními cestami. (Česká televize)

(více)

Recenze (13)

zdeny99 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První díl tolik očekávaného seriálu o českém baroku naplnil mé očekavání. Po vizuální stránce dokonce i mé očekávání zdaleka předčil. Ty záběry jsou úchvatné, některé ohromující, jiné zase pitoreskní. Co mne ale zklamalo, tak to neustálé poletování po republice. Z Prahy se na půl minuty skočí do Mikulova, pak zase zpět tak na minutu do Prahy, hned na to jsme v Holešově a po půl minutě zase zpátky v Praze. Stejně je to i s méně známými lokacemi či samotnými zámky jako Humprecht, Plumlov atd. Čekal jsem spíše ucelený přehled jednoho místa a pak vzhůru do jiného. [109. hodnocení, 14. komentář, 83%] ()

chrispe 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Líbilo se mi to moc. Mimo příjemný hudební podkres a dobře vybranou dvojici vypravěčů, je první část dokumentu plná nádherných záběrů mnoha koutů naší země. První díl ve mně rozhodně vyvolal pocit, že chci vědět o baroku na našem území daleko víc a že chci rozhodně hodně míst navštívit. A to je přece jeho účel. Zároveň připomenul místa, kde už jsem byla a pokud se nemýlím, tak tam byly i záběry z našeho zámeckého parku. Doufám, že to nebylo vše. :-) Co bych vytkla je to, že jsem kolikrát nevěděla, na co koukám a to mi přijde jako škoda. 4,5* ()

Reklama

Una111 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Očekávala jsem trochu jiné pojetí. Dokument nepřináší žádné vyčerpávající informace, žádný ucelený přehled, spíš je to takové přelétávání z místa na místo, ale díky nádheře barokních děl a pěkné kameře je výsledný dojem přinejmenším příjemný. Především jsem ale vděčná za vkusný, pěkný komentář. Uvidíme, co ve zbývajících dílech ještě uvidíme.(1) ()

Mantegna 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trochu předronováno. A nemám rád, když se plete z českého h* vna obrovský světový bič. Dobré je to také jako dokument, jak zplundrovaně vypadají české památky třicet let po revoluci. 😥😢👎🏿 Bylo by dobré konfrontovat sto nejvýznamnějších českých barokních památek i s uvedením jejich autorů - architektů, ať je vidět že na 99% z nich Češi ani nesáhli, aby bylo jasné, že je to česká kultura tak z 1%, a srovnat je se stovkou nejvýznamnějších barokních památek, Německa, Rakouska, Francie, Itálie... ať si každý v této bezprostřední konfrontaci uvědomí ten ohromný rozdíl v kvalitě staveb a architektury, ale i kvalitě oprav. Takto opět dokument skončí jako upletený český bič z totálního českého hovna, kterým se budou falešní čeští národovci chlubit ve své vylhané české bublině a dojímat se svojí světovostí. Světovostí to ano, ale světovostí jen ve své naprosté kulturní zaostalosti. O tom ovšem v dokumentu jistě nepadne ani slovo. Mezi stovkou nejvýznamnějších barokních staveb a projektů v Česku najdeme jen jednoho českého architekta a to F.M. Kaňku. Zbytek je většinou jen italský nebo německý um. O tom ale Čechům neříkejte nic, možná by jim potom pak došlo, že jsou jen zaostalá, nekulturní hovada, která jsou mistry světa jen v kradení a plundrování, rozhodně ne v tvoření krásy. Čech a estetika se vzájemně zcela vylučují. ()

GrooteLulu 

všechny recenze uživatele

Ta krása se nedá slovy vyjádřit. Nádherné záběry z dronu teprve až v dnešní době dokážou uhranout mé oči tak, jak to doposud baroko nezvládlo, pokud jsem jenom kolem něho procházel a otáčel hlavu za tou krásou všemy směry až mě z toho bolel krk. Komentáře se poslouchají tak sladce, jako pohlazení od Santiniho. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama