Reklama

Reklama

Když už se jeden narodí

(festivalový název)
  • Rakousko The Trouble with Being Born (více)
Trailer

Obsahy(1)

Desetiletá Elli vypadá jako dívka, ale pod porcelánovou pletí se skrývá tělo z drátů a plastu. Pro svého majitele však má Elli jinou hodnotu. Projektuje si do ní vzpomínky, ovšem i pocity a touhy, které dokáží nabýt výrazně temných odstínů. Vysoce provokativní a zároveň estetická sci-fi rakouské režisérky Sandry Wollner zkoumá sílu vzpomínek, touhy, ale i prázdnoty. (Dny evropského filmu)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele

Podivne. Vyvolava to vic otazek nez pouha provokace. Tema pameti, genderu, identity. Film je pozoruhodny futuristickym prostorem atmosferou. A tim, jak lici vztahy v dome a v mystickem lese okolo nej. Ale zda se mi to takove scenaristicky nevyvazene. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Audiovizuálně velice strhující, jenže obsahově, kontextově a významově tak bezbřeze rozevřené, až vyprázdněné; autorka přenáší odpovědnost na diváky (k čemuž se i sama přiznala v debatě po promítání), kteří si tak můžou do otázky vzniku nějaké kvality vědomí a vlivů různých narativů na jeho formování, hranic solipsismu, odpovědnosti a ne/možností transcendující komunikace, projektovat v podstatě cokoli, co mají na srdci. Takováto "artová" díla-prostitutky k osobnímu použití dělají medvědí službu skutečnému umění. Doporučuji ke srovnání stejně audiovizuálně mistrná, avšak i významově autorsky zaručená, promyšlená, ironická i hluboce vážná díla taktéž relativně mladé rakouské režisérky Jessicy Hausner. (Febiofest, Slovanský dům). ()

Reklama

Reklama