Reklama

Reklama

Továrna na lži aneb Fake news z Ruska

(TV film)
Dánsko / Finsko / Rusko / Švédsko / Ukrajina / Velká Británie, 2018, 59 min

Obsahy(1)

Ruská informační válka jako nová zbraň. Falešné zprávy z trollích farem na sociálních sítích ovlivňují například volby v různých zemích... Hlavním produktem trollí farmy jsou placení lidé používající různé účty a předstírající, že patří skutečným osobám. Plní stanovené zadání. Mají přesně sepsáno, co musí říkat a jaké názory zastávat. Jsou to komentáře pod články na internetu, blogy, videa, příspěvky na různých fórech. Stručně řečeno falešné zprávy. Všechny druhy, jaké jen existují. Trollí farma v Rusku se naplno rozjela v letech 2011 a 2012. Tehdy se zvedla dosud největší vlna odporu proti Putinovi. Ve velkých ruských městech se konaly demonstrace proti jeho znovuzvolení. V zemi vládla velká skepse. Protiputinovské debaty probíhaly z větší části právě v sociálních médiích a na internetových fórech. Právě tam se opozice organizovala. Funkcionáři v Kremlu si podle všeho uvědomili, že internet je nekontrolovaný prostor, kde si Rusové můžou říkat, co chtějí. A právě v té době si stěžovali, že Putin zůstává u moci. Rozhodli se proto převzít iniciativu a internet poskytující uživatelům nebývalou svobodu proměnit v prostor ovládaný armádou prokremelských trollů. (Česká televize)

(více)

Recenze (14)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Dokument selhává v naprosto zásadní disciplíně a tou je nezaujatost a nestrannost. Jedná se o nechutnou propagandu nechutné propagandy. Pravdou zůstává, že USA i Rusko jsou stejná hovada, která se neštítí vůbec ničeho k dosažení svých záměrů, proto jsou ostatně takovými mocnostmi. S rozšířením globalizace světa se samozřejmě otevřely nové možnosti efektivní likvidace strategických cílů se sníženou možností vystopování, oslabování vybraných sfér, prosazování politických záměrů a dokonalá manipulace s informacemi, a proto je naprosto logické, že tyto možnosti všechny státy světa využívají k dosahování svých mocenských záměrů. Tudíž k tomu, co zde slyšíte je třeba přistupovat s obezřetností a nebrat to jako něco, co je černobílé. Koukáme se totiž pouze na jednu stranu mince a nevidíme, co je na druhé straně za ní. Jasně, jsou zde k vidění věci, které možná stejně jako já vidíte poprvé v životě - například negr s ruským přízvukem oblečený do hader z maškarního plesu, které měly připomínat americkou uniformu a střílející z ruské zbraně na korán. Na druhé straně, investigativní novináři nepředkládají jediný jednoznačný důkaz o čemkoli. V rámci celé dokumentu se pohybujeme na úrovni odhadů, dohadů a domněnek. S velkou slávou nám předkládají ukázku ovlivňování chování lidí na druhém konci světa na příkladu s jídlem zdarma a prezentují to, jako kdyby objevili Ameriku. Že jdou lidé po slevách jako slepice po flusu už ovšem ukázal například v našich luzích a hájích kdysi Vít Klusák v rámci dokumentu Český sen. Dokument prezentuje něco, co už minimálně všichni dlouho tušíme a trošku více poodkrývá jakési zákulisí toho, jak se dělají dezinformace v Rusku. Je jasné, že se díváme na špičku ledovce, ale alespoň z tohoto pohledu je to trošku přínosné. [60 %] ()

hito 

všechny recenze uživatele

Zabili to hneď na začiatku: "Vidíte tento kameň bol v zábere, tak to určite bolo natočené tu... No nenašli sme ho ale tento pieskový svah vyzerá ako ten na videu, takže je to dôkaz." Keby natočili poriadny dokument s poriadnymi dôkazmi, tak by som to vedel aj oceniť. Škoda, že fakenews sú na oboch stranách barikád... ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

O nesvobodě slova v Rusku se ví.O vlivu Rusů na prezidentské volby v USA také (zaznělo v dokumentu) . Tento dokument to dobře doplňuje. Na druhou stranu cenzoři sociálních sítí neúnavně mažou nepohodlné příspěvky a Německo problémy s migranty má. Jeho občané se o tom bojí mluvit, aby nepřišli jako xenofobové a nepřátelé idelologie rozmanitosti o práci (svědectví kamarádky). Rusům se ani nedivím. Mají zkušenosti s občanskou válkou, pak je napadl nejsilnější člen dnešní EU, vyhubil jim celé ročníky obyvatel, chtěl jim po vítězné válce tankama srovnat se zemí města jako Petrohrad a Moskvu a všechno obyvatelstvo nechat zemřít hlady. Při ústupu Němci razili metodu spálené země. Také bych kvůli tomu byl jako Rus obezřetný. Bez Rusů by dnešní státy v Evropě neexistovaly. ()

Kámen odpad!

všechny recenze uživatele

To je tak, když Soros Goebbels fake news LGBT euro havlovize - Továrna na lži odvysílá rádoby dokument Továrna na lži aneb fake news z Ruska. I průměrně inteligentní foxteriér pochopí hned na začátku, kdo a kam cílí, komu se nahrává a kdo za ty megagalaktický sračky platí. Důkazy ála Josef Vyskočil po lobotomii, rádoby novináři, ve skutečnosti LGBT eurokuřbuřti na fetu (odtud nejspíš nenávist k vlasti a k Putinovi), to je jízda jako na Silvestra. Hlášky ála Putin dotáhnul Buk na Ukrajinu, v Německu je to s chudáčkama migrantama v pohodě a důkazem je totožnej šedej písek, to už je nářez, to už jsem se nepokrytě chlámal a u Jelcinovy cvičený opice Němcova (USA obrážel notorickej opilec Jelcin s Němcovem jako s cvičenou opicí a tvrdil, že je to budoucí prezident) jsem si i poplakal :-D Neonacisti z Kyjeva jsou jejich kámoši a chudáčci, pochopitelně nebombardujou a neostřelujou civilní objekty, vč. nemocnic, škol a školek, jsou to mírumilovný chlapci, tedy hlavně ti z praporu Azov - asi kámoši kariérního bolševika Štětiny. Tady bude havloidní eurošunt masturbovat do bezvědomí :-D ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama