Reklama

Reklama

Historie pro začátečníky

(seriál)
  • Česko Zlomových 100 let lidstva (více)
Velká Británie, (2020–2022), 7 h 19 min (Minutáž: 20–24 min)

Režie:

Marc Tiley

Hrají:

Natalie Silverman (vypravěč), Jane Fonda (a.z.), Chuck Norris (a.z.)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Za posledních sto let prošel svět ohromným vývojem. Jaderná energetika, cesty do vesmíru, komunikační technologie, ale také nové nemoci, války, ekonomické soutěžení mezi velmocemi… Zlomových 100 let lidstva je dokumentární seriál, který se v deseti epizodách ohlíží do vlastně nedávné historie lidstva, jež však přinesla mnoho změn. Pomocí rozhovorů, infografik a archivních snímků se snaží zodpovědět otázky o naší minulosti, současnosti i budoucnosti. Proč je svět takový, jaký je? Kam se může rozvoj technologií ještě ubírat? Jaká nám přináší pozitiva a co bychom měli na svých životech urychleně změnit, aby nás rychlý rozvoj nepřivedl k záhubě? (CS Mystery)

(více)

Recenze uživatele Marze k tomuto seriálu (10)

Série 1 (2020) (S01) 

Je to informativní. Cílem seriálu je uvedení do růných historických témat určených pro dospívající. ()

Rychlé občerstvení (2020) (S01E01) 

O Ronaldu MacDonaldovi a jeho bratrovi byl natočen životopisný fim. Nevěděl jsem, že je pro americké tlusté děti druhý nejpopulárnější po Santa Klausovi. Hamburgery miloval prezident Trump a zpěvačka Madonna říkala, že když ji před mnoha lety balil, pozval ji do restaurace právě na hamburger. Marně. Já byl u MacDonalda jen jednou když jsme v Sydney dostali poukázky na večeři. Každopádně jestli budou i další díly z bizarní násilnické americké fašistické kultury, mám se na co těšit. ()

Vzestup Číny (2020) (S01E03) 

O státním kapitalismu v Číně. Zdá se to na rozdíl od vymírající Evropy životaschopná kultura. Před deseti lety když jste v Číně šli po ulicích, okolo byli lidé v průměru 25 let. Nyní se to už posunulo na třicet. Naopak třeba v Japonsku když jedete ve vlaku, průměr je sedmdesát a nedávno země oznámila, že do Japonska pustí půl milionu přistěhovalců z jiných kultur, převážně z Pákistánu. My jsme zvyklí dívat se na úspěch země, jako třeba Čína, optikou fetiše HDP. ()

Plasty (2020) (S01E04) 

V dokumentu se dozvíte, že jak se lidská populace množí geometrickou řadou, v oceánech jsou odpadkové skvrny. Ta největší je známa jako tzv. Tichomořská odpadková skvrna skládající se převážně z plastů, která je dvakrát větší než Texas. Jedna pet láhev se rozloží za 450 let, možná více. V roce 2050 má být v oceánu víc plastů než ryb. Týdně pravděpodobne spolykáme mikroplasty o velikosti kreditní karty. Plasty v moři ročně zabijí milion ptáků. ()

Ropa na Blízkém východě (2020) (S01E05) 

Dokument se zabývá politikou kolem ropy. Když koloniální Britové opustili Saudskou Arábii s tím, že tam je jenom písek a manipulativní obyvatelé s podivně temnou myslí, později hořce litovali. https://dokumenty.tv/historie-pro-zacatecniky-serie-1-dokument/ ()

Roboti (2020) (S01E06) 

Je to bráno letem světem. Autonomní auta nebo tanky, bod singularity při němž získá umělá inteligence autonomní myšlení a můžeme jí začít vadit apod. ()

Feminismus (2020) (S01E07) 

Nerovnosti platové mezi muži a ženami jsou stále, což je špatně, ale ve firmách by mohlo narovnání vyvolat sociální nepokoj. Největší rozdíl mezi imány a genderisty je, že v islámu je hodně dětí a rodina a genderisti děti nemají.  https://dokumenty.tv/historie-pro-zacatecniky-serie-1-dokument/ ()

Jaderná energie (2020) (S01E08) 

Téma dokumentu atomová energie, atomové zbraně, růst světové populace, jaderná fůze. V naší zemi z celkové výroby elektřiny je 30% vyrobeno z jaderných elektráren. Jak říkal na přednášce ekonom a filosof Tomáš Sedláček matematické dokonalé systémy prý musí logicky fungovat bez chyby donekonečna. Přesto si prozíraví lidé své fotky na Windows raději zálohují. "Pokud máte atomovou elektrárnu, máte k prostředky i k vyrobení atomové bomby....nyní se po světě staví 53 nových atomových elektráren. V tzv. jaderném klubu je pět zení a k tomu čtyři problémové." dozvíte se v dokumentu. Atomové zbraně svou odstrašující silou třetí světové válce zabránily. Otázka je, jestli to bude napořád. https://dokumenty.tv/historie-pro-zacatecniky-serie-1-dokument/ ()

AIDS (2020) (S01E09) 

Díl o moru gayů. Někteří gayové mají za život v pohodě tisíc sexuálních partnerů (jsou také ti, kteří jsou si věrní v páru). Je vidět, že nás muže v tomto ohledu drží na uzdě ženy. ()

Genetika (2020) (S01E10) 

Dost slabý díl na to o jaké jde kontroverní téma a tabu v sociálních vědách. Je pravděpodobné, že jednou ubudou mnohé matky genetické vylepšování svých dětí odmítat než uvidí, že ostatní děti je válcují. Již dnes je při dárcovství spermií ceněno třeba zdraví, schopnost práce a být dobrým nekriminálním člověkem, inteligence apod. První uplatnění zřejmě bude v odstraňování genetických nemocí. V dokumentu si paní snížila pravděpodobnost rakoviny prsu jen na pět procent. https://dokumenty.tv/historie-pro-zacatecniky-serie-1-dokument/ ()

Reklama

Reklama