foto

Jane Fonda

  • nar. 21.12.1937 (79 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Sexy blondýnu z filmového plátna kdysi vyměnila za revolucionářku a tu zase za cvičitelku, z níž dnes zbyla jen mocná obchodnice a producentka
 
Dlouhé, špinavě blond vlasy, ostré rysy a vysoká, dokonalá postava. Jane Seymour Fonda jakožto ideál Američanky druhé poloviny 20. století, dostala své jméno podle jedné ze svých pramáti - normandsko-velšské šlechtičny Jane Seymour – třetí ze šesti žen anglického krále Jindřicha VIII. Jane Fonda se totiž narodila (21. 12. 1937) jako dcera Frances Seymour Brokaw, sekretářky s ambiciózní potřebou dostat se na vrchol společenské žebříčku, k němuž patřili její méně zchudlí příbuzní. Frances herectvím sice pohrdala, ale v době, kdy se stala druhou z pěti žen Henryho Fondy, byl již Henry legendou. Ze strany otce má Jane Fonda holandské předky. Odtažité manželství jejích rodičů trvalo 14 let. Středem matčiny péče byl Janin mladší bratr Peter Fonda a dcera z jejího prvního manželství. Další dcera totiž bylo to poslední, co si sběratelka francouzských starožitností přála. Středem otcovy péče zase byla jeho kariéra a podle vzpomínek jejich přátel mu pro rodinu zbývaly jen výbuchy hněvu nebo mlčení.
 
Jane vyrůstala ve snobském světě Beverly Hills, kde sousedili s rodinou Lelanda Haywarda, agenta a dočasného partnera např. Katherine Hepburn. Právě s jeho dětmi si hrála, jezdila na koni a byla „chráněna“ před jakýmikoliv city a objetími. Jane, které říkali Lady Jane se musela brzy naučit spoléhat jenom sama na sebe, proto ji nijak nezaskočila ani smrt matky, krátce poté, co otec požádal o rozvod. Spíše ji zasáhla lež zbytku rodiny o okolnostech té události. O rok později se totiž v zábavném časopise dočetla, že se matka v psychiatrické léčebně podřezala.
 
S lhostejnou maskou odjela do internátní střední školy pro bohaté mladé dívky vysokého postavení, kde ještě byla spořádanou mladou dámou, jíž všichni zbožňovali. Další dva roky strávila na Vassar, vysoké škole pro ženy, jejichž cílem byl výhodný sňatek s absolventy Yale nebo Harvardu. Jane Fonda raději pracovala na své pověsti promiskuitní holky z divokých večírků, jen aby všem ukázala, že není žádná tatínkova holčička. Mezitím, co se její otec znovu rozvedl a oženil s mladičkou benátskou šlechtičnou, odjela Jane studovat malířství do Paříže. Francouzsky prakticky neuměla, takže dalšího půl roku strávila především s americkými motorkáři a bohémy.
 
„Hraní vás musí zraňovat, jinak vlastně nehrajete.“
 
Dětství a dospívání Jane se neslo nejprve ve znamení lhostejnosti a sebeovládání, následně výstřelků a bezdůvodných výbuchů smíchu, jimiž si získávala pověst nevychované hysterky, stejně jako v té době její bratr svým grázlovským chováním. Vždycky jí činilo potíže rozhodnout se, jakou roli bude hrát, kým bude. Když se setkala s šéfem legendárního Actors Studia Lee Strasbergem, nadchla se pro herectví, které však chápala především jako svou psychoterapii. Jeho metoda se zakládala na freudovském přístupu, emocionálních zkušenostech a Jane se poprvé učila zacházet s emocemi. Psychoanalytikové a terapie s oblibou patřili už do života její matky, bratra Petera a ráda je vyhledávala i Jane, která chtěla své hraní založit na psychologii. Věnovala tehdy více času probírání svého hraní a učení se mu, než hraní samotnému. Ze skutečného hraní před diváky měla hrůzu, protože si byla dobře vědoma nevyhnutelného srovnávání s otcem. Navíc ji stíhaly poznámky o tom, co v životě dokázala, kromě toho, že je dcerou Henryho Fondy a cynismus otce, který zastával spíše přístup Spencera Tracyho „jenom odříkejte roli a snažte se nevrazit do nábytku.“
 
Tehdy se Jane osamostatnila a začala si vydělávat jako špičková modelka, která se v šatech od Chanelu nebo Gyvenci objevovala na obálkách časopisů typu Vogue. Novináři ji už tehdy přirovnávali k Brigitte Bardot. Přiznává, že do svých sedmatřiceti žila na cigaretách, kávě a jahodovém jogurtu a leckdy cvičila čtyři hodiny denně, zato dodnes popírá bulimii, jíž údajně dlouho trpěla. Starý přítel jejího otce ji přesvědčil na hlavní roli v Tall Story (1960), což se otci vůbec nelíbilo, ale Jane tak aspoň měla dobrý důvod překonat strach a roli poběhlice vzít. V podstatě všechny její výstřednější kousky plynuly jen ze snahy ranit otce a získat tak jeho pozornost. Přitahovaly ji kontroverzní role, takže následovala divadelní role znásilněné dívky, filmová role prostitutky ve Walk on the Wild Side a postava hysterické nevěsty s blond loknami v opnutých šatech v Period of Adjustment. V rozhovorech sebevědomě dodávala „kdybych nebyla jeho dcera, musela bych léta přešlapovat přede dveřmi agentur.“ Na druhé straně rozčilovala své kolegy přístupem filmové hvězdy, co už všechno nejlépe zná a provokovala měšťáky svými výroky o nemoderním přežitku manželství. Velmi pomalu se stávala sexuálním symbolem šedesátých let v Americe.
 
„Samozřejmě, že jsem zkusila marihuanu, ale já dávám přednost dobrému pití.“
 
Jane i Peter si oblíbili vzájemné napadání sebe i otce v tisku a tato potřeba svěřovat se se svým soukromím ji spojovala s Rogerem Vadimem, s nímž se setkala ve Francii. Natáčela tam Kočky (1964) s Alainem Delonem a právě hlásala, že nemůže točit milostné scény s někým, do něhož není zamilovaná – jen díky vztahu dvou hvězd měl tento film relativní úspěch. Osudové setkání s režisérem Vadimem znamenalo její přetvoření v dokonalou sexy blondýnu, jíž už předtím stvořil z Brigitte Bardot a Catherine Deneuve. Navštívila s ním Rusko, poprvé se cele zamilovala a vzdala se své posedlosti po psychoanalyticích (doufala, že ji analýza například odnaučí kouřit 3 krabičky cigaret denně a spoustu marihuany). Mladá odpůrkyně manželství brzy šokovala svatbou s Vadimem v Las Vegas. Zůstali spolu osm let, během nichž natočili vysoce hodnocený film o Pařížance, která se zamiluje do svého nevlastního syna La Curée. Film, v němž se poprvé, zato mnohokrát objevuje nahá. Tehdy také vyšly její (neautorizované) fotky v Playboyi. Další film pocházející z jejich manželství byla Barbarella, obracející na víru v sexuální svobodu, jíž manželé vyznávali. Kvůli této roli, kterou odmítla Brigitte Bardot i Sophia Loren, Jane pro změnu odmítla Bonnie a Clyde i Rosemary má děťátko (což jejich přítele Polanského údajně dost rozčílilo). Poté spolu natočili epizodu z povídkového filmu Podivuhodné příběhy (zbylé dvě režírovali Fellini a Malle), v níž šokovali historkou o ženě, která je posedlá svým hřebcem, do nějž se vtělil její mrtvý bratranec (pro posílení incestního dojmu jej hrál Peter Fonda). Jane se v americkém kontextu stala osvětovou aktivistkou světa sexu, jako dříve Brigitte Bardot ve Francii. V té době brala 300 tisíc dolarů za film (jeden z největších platů poloviny šedesátých let), takže přijala i roli v plytkém hitu Bosé nohy v parku s Robertem Redfordem.
 
Po narození dcery Vanessy Vadim dostala roli, která pozměnila její pohled na svět. Jane Fonda se zcela nepřirozeně vžila do své trpící hrdinky Glorie, která žádá partnera, aby jí prohnal kulku hlavou (Koně se také střílejí). Namísto toho, aby použila paruku, dala ostříhat své dlouhé blond vlasy, nesvlékala si kostým, nechodila domů a přestala mluvit s manželem, který se zatím staral o dceru. Celý rok natáčení byla Glorií se vším všudy, přehodnotila dosavadní život jako promrhaných 32 let a Vadima opustila.
 
„Samozřejmě, že jsem socialistka.“
 
Už dříve měla většina jejích francouzských přátel sklon k levičáctví (Jean-Luc Godard, Yves Montand a další byli nadšení socialisté). Setkala se tam s americkými dezertéry, Vietnamci a též se velice přátelila s herečkou Vanessou Redgraven, jež podporovala režim Fidela Castra. Ostatně Paříž v roce 1968 vřela, všichni její známí byli v ulicích a už tehdy si Jane Fonda uvědomovala, že by měla přemýšlet o tom, co se děje venku. Navíc v té době navštívila Indii, kde spatřila největší rozdíly mezi společenskými třídami. Tehdy se jednou provždy vrátila do Ameriky bojovat za její politické změny. Zbavila se image sexuálního symbolu, začala nosit krátké, tmavé vlasy a dokonce obvinila Vadima z vykořisťování žen. Bohužel nestačila stejně snadno dostudovat historii, takže jakékoli polopravdy přijímala za vlastní, jen aby na sebe mohla vzít všechny hříchy světa a jít někoho hájit.
 
Hned vedle Vietnamu, protiválečných hnutí, hippies, volného sexu či Woodstocku tak může být i Jane Fonda chápána jako jeden z fenoménů této éry. Stala se jednou z nejobdivovanějších i nejvíce nenáviděných žen své doby. Nejprve se vrhla na práva Indiánů, ale její základní neznalosti kulturně-historických kontextů způsobily, že ji indiánští vůdci požádali, aby se nepletla do jejich záležitostí. Přesunula svoji pozornost na radikální feminismus (údajně vyžadovala, aby při natáčení muži a ženy bydleli v oddělených hotelích). Levice dokázala lépe docenit její popularitu a připravila jí turné po univerzitách, vojenských základnách a rezervacích. Mnohokrát byla zatčena za šíření protiválečných letáků, zadržována na letištích za šíření drog apod., což se jí hodilo do instinktivních a emocionálních projevů. Konečně mohla být jednou z obětí. V jejích revolucionářských projevech ji podporoval i tehdejší partner Donald Sutherland (za jejich společný film Klute dostala Oscara).
 
Se svým druhým manželem, radikálním revolucionářem Tomem Haydenem sdíleli svět nádherných komunistických fantasií, proto se nastěhovali do malého plesnivého domku, aby žili jako ostatní soudruzi dělníci. Svého syna dokonce pojmenovali po jednom z vůdců Vietkongu. Zatímco její otec a také Jimmy Stewart nebo Charlton Heston odletěli do jihovýchodní Asie, aby podpořili americké vojáky, Jane Fonda se zapletla do legendární podpory Vietnamců, když se v Hanoji 1972 nechala rozpustile fotit na vietnamském protiletadlovém děle a ve vietnamském rádiu označila americké vojáky za válečné zločince. Na konci války americké vojáky dokonce nazývala lháři, kteří si jen vymýšlejí, že byli mučeni. Stále odmítala uvěřit genocidě, pracovním táborům a dalším zločinům komunistického režimu. V té době nebyla obžalována z vlastizrady jen proto, že právě vrcholila řada jiných skandálů ve vládě.
 
„Když jste silná žena, není jednoduché najít muže, kterého by to neděsilo.“
 
Vlastně jen proto, aby finančně podpořila politickou kariéru svého muže (později kalifornského poslance), se stala ikonou stylu osmdesátých let: opět s velkými blond vlasy, dokonalou postavou cvičitelky aerobiku, opět nalíčená a v dokonale střižených šatech. Nechala si na míru stvořit film Návrat domů s tematikou Vietnamu, kde (skoro jako kdysi ve Vadimových filmech) vzbudila pozornost v netypické milostné scéně. Za roli naprosto neemancipované ženy, která se zamiluje do postiženého válečného veterána (hrál ho zastánce jejích názorů Jon Voight) dostala svého druhého Oscara. Hrála tehdy téměř výhradně s kolegy, kteří mohli sdílet alespoň některé její názory: s Alanem Aldou se mohla zúčastnit pochodu za stejná práva žen (natočili spolu Apartmá v Kalifornii) a s Robertem Redfordem ji spojovala nedůvěra v monopoly a zájem o životní prostředí – ve filmu Elektrický jezdec se mohli vyjádřit k obojímu. V hitu Od devíti do pěti bojovala pro změnu za postavení sekretářek.
 
Od roku 1979 založila množství studií Jane Fonda Workout, kam přicházely tisíce žen - především proto, aby viděli předcvičovat Jane nebo jiné filmové hvězdy, které chytře angažovala do rolí cvičitelek. Jindy vzbudilo pozornost odhalení, že feministka Jane svým zaměstnankyním platila mnohem menší honorář než mužům, obdobně pak její nové silikonové implantáty v kontrastu k protestům proti plastickým operacím. Blížila se jí padesátka, její cvičební videa byla ohromě populární (vydělala jí více než 500 milionů dolarů) a nakonec si zahrála i ve filmu Na zlatém jezeře, který jí dokonale umožnil přiblížit se otci, jenž hrál právě jejího otce. Oscara, kterého umírající Henry Fonda za roli získal, za něj převzala Jane (sama byla za roli dcery také nominovaná). Přese všechno vzájemné napadání v tisku během minulých let, ukázali světu, že všichni Fondovi drží stále při sobě.
 
Měla dva Oscary a sedm nominací, věřila, že se na její omyly zapomnělo. V roce 1987 se však obžaloba jejích někdejších aktivit vrátila. Obyvatelé Waterbury, kde měla natáčet Stanley and Iris s Robertem de Niro se vzbouřili proti příjezdu zrádkyně do jejich města. Její manžel Hayden a především sama Jane v novém televizním proslovu všechny přesvědčila, že je uvědomělou vlastenkou, která vše myslela jak jinak než dobře a přitom ani nemusela přiznat chybu. Po sedmnácti letech se nakonec rozešla s Haydenem, který ji šikovně obral o velkou část obrovského majetku. V letech 1991 – 2001 byl jejím manželem miliardář Ted Turner, muž o rok mladší než ona, který však kdysi žil stejně výstředním životem a s nímž ji také spojovala velká moc a obrovské zisky.
 
Důležití muži v životě této zvláštní ženy souviseli s její momentální životní orientací a opouštěla je vždy, když změnila svůj přístup k životu. Od začátku devadesátých let Jane Fonda ve filmu nehraje. Loni vydala svoji autobiografii a po dlouhé době si zahrála malou roli staré alkoholičky, jež jí vynesla nominace na nejhorší herečku (Příšerná tchýně). Aby nebylo pochyb o tom, kým je Jane Fonda dnes, stačí otevřít její oficiální web jane-fonda.net, kde je minimum zmínek o Jane jako herečce, zato všechno na prodej. Věnuje se produkci, svému cvičebnímu řetězci a akciím.

Jana "Jeanne" Krátká

Herecká filmografie

Filmy

2017 Our Souls at Night
2016 Elena a tajemství Avaloru (TV film)
2015 Connected
Mládí
Otcové a dcery
2014 Co by kdyby
2013 Blondýna na předpis
Komorník
2011 Co kdybychom žili společně?
Komuna mé matky
2007 Vlastní pravidla
2005 Příšerná tchyně
1990 Stanley a Iris
1989 Přistěhovalec
1987 Leonard Part 6
1986 Příští ráno
1985 Anežka boží
1984 The Dollmaker (TV film)
1981 Bankovní převod
Na Zlatém jezeře
1980 Od devíti do pěti
1979 Čínský syndrom
Elektrický jezdec
Téměř dokonalá aféra
1978 Apartmá v Kalifornii
Návrat domů
Přijíždí jezdec
1977 Julie
Legrace s Dickem a Jane
1976 Modrý pták
1973 Nora
Steelyard Blues
1972 Tout va bien
1971 Klute
1969 Koně se také střílejí
1968 Barbarella
Podivuhodné příběhy
1967 Bosé nohy v parku
Když přichází noc
1966 Každou středu
La Curée
Štvanice
1965 Dívka ze Západu
1964 Kočky
La Ronde
1963 In the Cool of the Day
Sunday in New York
Theater of Tomorrow, The (TV film) - a.z.
1962 Period of Adjustment
The Chapman Report
Walk on the Wild Side
1961 A String of Beads (TV film)
1960 Tall Story

TV seriály

2017 Grace and Frankie (TV seriál)
The Sign (S03E13)
The Musical (S03E12)
The Other Vibrator (S03E11)
další epizody (13)
2016 Grace and Frankie (TV seriál)
The Coup (S02E13)
The Party (S02E12)
The Bender (S02E11)
další epizody (13)
2015 Grace and Frankie (TV seriál)
The Vows (S01E13)
The Bachelor Party (S01E12)
The Secrets (S01E11)
další epizody (13)
2014 Newsroom (TV seriál)
To byl tedy den (S03E06)
Ministerstvo spravedlnosti (S03E03)
Uteč (S03E02)
Simpsonovi (TV seriál)
Protiklady se přifrakují (S26E05)
2013 Newsroom (TV seriál)
Volby 2 (S02E09)
Třetí opoziční tým (S02E07)
Jako první zabijeme všechny právníky (S02E01)
2012 Newsroom (TV seriál)
Větší hlupák (S01E10)
Výpadek proudu, část první: Tragické porno (S01E08)
Pokusím se tě napravit (S01E04)
další epizody (4)

Dokumentární

2017 The Fabulous Allan Carr - a.z.
2016 Broadway: Beyond the Golden Age
Roger Vadim, Mister Cool (TV film) - a.z.
2015 Celebrating Laughter: The Life and Films of Colin Higgins
Women He's Undressed
2014 And the Oscar Goes To... (TV film)
Journey to Sundance
Makers: Women in Hollywood
Život bez mámy
2013 80. léta: Dekáda inspirace (TV seriál)
2011 Miss Representation
2010 Beautiful Darling - a.z.
Prime Time: Fit & Strong
2008 Gonzo: The Life and Work of Dr. Hunter S. Thompson
2007 AFI's 100 Years... 100 Movies: 10th Anniversary Edition (TV film)
Brando (TV film)
2006 Purvis of Overtown
Stardust: The Bette Davis Story (TV film)
2005 Sir! No Sir!
2004 Řekni jim, kdo jsi
Sex 'n' Pop (TV seriál)
2003 Complicated Women (TV film) - vyp.
World VDAY
2002 A&E Biography: Peter Fonda (TV film)
Peter Fonda: Fortunate Son (TV film)
Searching for Debra Winger
2000 Hollywood Remembers Lee Marvin (TV film) - a.z.
1998 On the Edge
1997 Henry Fonda - tichý muž z Hollywoodu (TV film)
Legenden (TV seriál)
1995 Personal Trainer Series: Abs, Buns & Thighs
Personal Trainer Series: Low Impact Aerobics & Stretch
Personal Trainer Series: Total Body Sculpting
Prvních sto let americké kinematografie (TV film)
1994 A Century of Cinema
Century of Women, A (TV seriál)
Step and Stretch Workout
1993 Favorite Fat Burners
Yoga Exercise Workout
1992 Fonda on Fonda (TV film)
Oscar's Greatest Moments
Step Aerobic and Abdominal Workout
1991 Lower Body Solution
1990 Lean Routine Workout
1989 Light Aerobics and Stress Reduction Program
Stress Reduction Program
1988 Complete Workout
1987 Biography (TV seriál)
Keskiyön auringon kuvat (TV film) - a.z.
Sports Aid
Start Up
Toning and Shaping
1986 Low Impact Aerobic Workout
One Voice (koncert)
1985 Frank Sinatra: Portrait of an Album
New Workout
Prime Time Workout
We Are the World (koncert)
1984 Olympic Gala (koncert)
1983 Montgomery Clift
Pregnancy, Birth and Recovery Workout
Workout Challenge
1982 Workout
1981 Acting: Lee Strasberg and the Actors Studio
American Mythologies (TV film)
Sois belle et tais-toi
Starring Katharine Hepburn (TV film)
1980 No Nukes
1979 Cultural Celebrities
Making of 'The China Syndrome', The (TV film)
1975 Anna
1974 Introduction to the Enemy
1972 F.T.A.
Letter to Jane: An Investigation About a Still
1964 Filmmaking On the Riviera
1962 Jane
1953 Panorama (TV seriál)

TV pořady

2016 Zlatý Glóbus 2016 (TV pořad)
2015 GRAMMY Awards 2015 (TV pořad)
The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2015 (TV pořad)
2013 85. Annual Academy Awards (TV pořad)
2012 Katie (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2012 (TV pořad)
2011 Zlatý Glóbus 2011 (TV pořad)
2010 Talk show bez zábran (TV pořad)
2009 The 63rd Annual Tony Awards (TV pořad)
2008 The Doctors (TV pořad)
Warren Beatty - pocta za celoživotní dílo (TV pořad)
2003 Real Time with Bill Maher (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2002 Bettina S. (TV pořad)
2001 Culture et dépendances (TV pořad)
1999 Celebration: 100 Years of Great Women, A (TV pořad)
1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1993 Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
The 65th Annual Academy Awards (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
The 44th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1990 Night of 100 Stars III (TV pořad)
1989 American Film Institute Salute to Gregory Peck, The (TV pořad)
Disney-MGM Studios Theme Park Grand Opening, The (TV pořad)
1988 This Morning (TV pořad)
1984 The 36th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
TV's Funniest Game Show Moments (TV pořad)
1982 I Love Liberty (TV pořad)
Lily for President? (TV pořad)
Night of 100 Stars (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
Lily: Sold Out (TV pořad)
Wetten, dass..? (TV pořad)
1978 Ein Herz für Kinder (TV pořad)
20/20 (TV pořad)
1977 American Film Institute Salute to Bette Davis, The (TV pořad)
Superstunt (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)
1962 Girl Talk (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace