Reklama

Reklama

Válka všech Francouzů

  • Francie La Guerre de tous les Français (více)

Obsahy(1)

Příběhy lidí, kteří prožívali první světovou válku v zázemí... 1. světová válka neboli Velká válka významnou měrou poznamenala francouzskou společnost. Obrovské lidské ztráty, zničení průmyslového a zemědělského potencionálu severu země, významné společenské změny v životě těch, co zajišťovali válečnou produkci v zázemí. Právě těmto milionům anonymních a do určité míry zapomenutých „vojáků bez uniforem“, povětšinou žen a starých lidí v továrnách a na polích, je věnován tento francouzský dokument. Vedle obecně historických faktů film připomíná osudy konkrétních osob, jež se toto nelehké období dotklo. Ať jde o rodinu zemědělce Bougauda, který slouží jako řadový voják v armádě, nebo životní příběh starosty města Mende Emila Jolyho, válečnou kariéru poslance a vojáka Abela Ferryho či dobové postřehy Louisy Weilové, mladé dívky z lepší rodiny. Ti všichni prožívali Velkou válku po svém, ale jejich jednání mělo jednoho společného jmenovatele – touhu po ukončení tohoto konfliktu, do jehož soukolí byli oni, stejně jako další miliony Francouzů a lidí všech bojujících států, zavlečeni. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dokument na úrovni Apokalypsy. Kolorizovaný i čiernobiely, ale hlavne úchvatný a informácie prinášajúci v meradle, ktoré sa len tak nevidí. Ide o súkromné nahliadnutie do života vojakov na fronte, ale aj ich žien doma, celkovo život v spoločnosti, osobné listy, výroba v továrňach. To všetko natočené takým spôsobom, že človeku sa dych zastavuje, ako vidí ľudí dávno mŕtvych a ich životy zničené vojnou, ktorú naša generácia nepozná. Ale dáva memento, že toto zažiť teda nechceme. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Konečně někdo natočil kromě toho jak se vojáci nesmyslně čtyři roky mydlej v zákopech také něco o strádání civilního obyvatelstva. I když dokument diváka příliš nešetří. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama