Reklama

Reklama

Rozluštění záhady Sakkáry

(TV film)
  • Česko Příběh hieroglyfů ze Sakkáry (více)
Francie, 2020, 75 min (Alternativní 52 min)

Obsahy(1)

Starověký Egypt se spoustami tajemství si stále udržuje své kouzlo. Nekropole v Sakkáře se nachází zhruba 30 kilometrů od Káhiry a skrývá nejúchvatnější egyptský poklad: pyramidu faraona Pepi II. Málokdo o tom ví, protože je veřejnosti uzavřená, ale nachází se v ní nejrozsáhlejší sbírka textů ze všech v současné době známých pyramid Poprvé v posledních 90 letech otevře mezinárodní tým archeologů v Sakkáře tuto podivuhodnou hrobku a snaží se rozluštit její záhadu. Jak Egypťané stavěli pyramidy, jejichž zdi jsou pokryty hieroglyfy? Jaké příběhy vyprávějí? A jak se dá rozluštit tajemství textů, jež jsou staré více než čtyři tisíce let? (Viasat)

(více)

Recenze (4)

honza.g 

všechny recenze uživatele

Dobrý dokument, francouzský, tedy rozvleklejší než britské, ale s vyšší hustotou informací a menší mírou opakování již řečeného, než je u americké produkce. Pro fanoušky starého Egypta v podstatě povinné, normálně zvídaví lidé by si raději měli počkat na dokument, který se zaměří na obsah těch nápisů a popis cesty k jejich rekonstrukci smrskne do 15 minut. ()

krysarr 

všechny recenze uživatele

Pro egyptofila trosku z jineho soudku nez "bezne" dokumenty, ale neni to takove zradlo jako jine. Koho historie Egypta zajima, at se mrkne :) ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Na tak nudné téma je to svižně natočeno. Pokud jste fanoušci starého Egypta, tanatologické kultury, přidejte si další hvězdu. Jídelní lístek zemřelého v hrobce z obětních darů mě pobavil. ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama