Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Kinosály EKOFILMu se otevřou podle plánu

Kinosály EKOFILMu se otevřou podle plánu

05.10.2020

Letošní, už 46. ročník mezinárodního filmového festivalu s environmentální tematikou, EKOFILM nezastaví ani koronavirus. Nejnovějším opatřením se pořadatelé i organizátoři pružně přizpůsobili a lidé o svůj brněnský filmový svátek nepřijdou. EKOFILM se bude konat 14.-17. října už tradičně v Brně. Projekce budou probíhat v Univerzitním kině Scala a v sále společenského centra Úřadu městské části Brno-střed. Program festivalu nabízí celkem pětadvacítku soutěžních a dva nesoutěžní snímky i řadu diskuzí a besed. Z programu soutěžních filmů organizátoři záměrně žádné nevypichují, aby nevyvolali dojem, že by snad některé z nich upřednostňovali.

Naopak rádi pozvou na nesoutěžní filmy. Prvním bude Odvrácená strana Slovenska, jehož autor Tomáš Hulík bude zároveň zahraničním členem letošní festivalové poroty. Projekce proběhne v pátek 16. října od 19:00 hodin v Sále společenského centra ÚMČ Brno-střed. Druhým nesoutěžním a zároveň závěrečným filmem režisérky Tamary Kotevsky a režiséra Ljubomira Stefanova je Země medu, který získal Velkou cenu poroty za nejlepší světový dokumentární film a další dvě zvláštní ceny poroty na filmovém festivalu Sundance i dvě nominace na Oscary. Tento film celý festival zakončí a bude se promítat v sobotu 17. října od 20:15 hodin v Univerzitním kině Scala. „Film Země medu je citlivým portrétem křehké rovnováhy mezi přírodou a člověkem. Na střetu poslední ženy z rodu chovatelů včel s novými sousedy, jejich rozdílným životním stylem a snahou najít obživu v na první pohled pusté krajině. Film tedy tematicky i symbolicky uzavře 46. ročník festivalu,“ zve na oceňovaný snímek vedoucí dramaturgyně festivalu Jitka Kotrlová.

Žádný filmový festival však není jen o filmech. Hlavním lákadlem prvního dne festivalu je živý stream koncertu Kapitána Dema. Stačí se ve středu 14. října v 18:30 připojit na web www.ekofilm.cz a rapující alter ego hudebníka Jiřího Buriana může zpívat přímo ve vašem obýváku.

Koncertu bude 14. října od 16:00 hodin předcházet online stream Úvodní besedy: Je spotřeba potřeba?. Prezident EKOFILMu Ladislav Miko bude s řadou významných hostů hledat odpověď na otázku, zda a kudy vede cesta ze současného kolotoče spotřeby, jak by se měl konzum do budoucna proměnit a jaké jsou společenské, ekonomické a politické limity a příležitosti této změny. Hosty besedy jsou ministr životního prostředí Richard Brabec, marketingová manažerka Pavlína Louženská, rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT Vladimír Kočí a ředitel komunikace ve společnosti Albert Jiří Mareček.

Další informace o festivalu vč. trailerů k filmům naleznete na www.ekofilm.cz.

Reklama

Související novinky

EKOFILM začíná ve středu 20. října

EKOFILM začíná ve středu 20. října

18.10.2021

Už tuto středu 20. října začíná 47. ročník festivalu environmentálních filmů EKOFILM. Nabídne celkem 25 soutěžních snímků ze 14 zemí, které se utkají v soutěžních sekcích Krásy přírody,… (více)

EKOFILM bude 4. - 7. prosince

EKOFILM bude 4. - 7. prosince

02.12.2020

Pokud jste už nad letošním EKOFILMem lámali hůl a přemýšleli jste, kde a jak zhlédnete soutěžní filmy 46. ročníku nejstaršího filmového festivalu s ekologickou tematikou v Evropě, máte po starostech.… (více)

Nabarvené ptáče v boji o Oscara?

Nabarvené ptáče v boji o Oscara?

17.12.2019

Přestože konečné nominace na Oscara ještě známy nejsou, vydala Americká filmová akademie prozatím alespoň krátké seznamy užších kandidátů pro jednotlivé kategorie, a český film může začít předběžně… (více)

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Exorcista, kam se podíváš

Exorcista, kam se podíváš

včera

Běžný člověk by si skoro myslel, že hororové příběhy o vymítání ďábla jsou jedním z těch námětů, které stačí udělat pořádně jednou a dost (za všechny příklady Vymítač ďábla z roku 1973). Kolikrát… (více)

28 let poté nabírá obsazení

28 let poté nabírá obsazení

25.04.2024

Britský režisér Danny Boyle (Sunshine, Trainspotting) to s návratem ke svému dvaadvacet let starému hororovému survivalu 28 dní poté a jeho pokračování 28 týdnů poté opravdu myslí vážně. A co víc –… (více)

Reklama

Reklama