foto

Tomáš Hulík

  • nar. 1976

Biografie

Vyštudoval Prírodovedeckú fakultu UK, odbor environmentalistika v Bratislave. Zúčastnil sa na vedeckých a fotografických expedíciách na Ďalekom východe Ruska, na ostrove Sachalin, na Borneu, v Malajzii či Nórsku. Prednášal na svetových zoologických kongresoch a publikoval na tému života bobrov. V súčasnosti sa venuje výskumu rysov ostrovidov.

V jeho fotografickej tvorbe prevláda príroda, najmä živočíšna ríša, ale nie je mu cudzia ani reportážna tvorba (tsunami v Banda Aceh na Sumatre v 2005). Vystavený set fotografií je prierezom jeho tvorby. Divák má možnosť zoznámiť sa s fotografiami, ktoré ukazujú vzácne a ohrozené živočíchy slovenskej prírody, spektakulárnu krajinu Slovenska a malý exkurz do zahraničia. Prvý krát sa bude prezentovať aj fotografiami “Štruktúry”, ktoré zachytávajú čaro detailu v krajine...

Publikuje v prestížnom časopise National Geographic (CZ), GEO (SK), Universum (AT) a v mnohých iných časopisoch na Slovensku, v Čechách a v zahraničí. Je členom Asociácie profesionálnych fotografov SR. Pracuje aj v televíznom prostredí ako režisér, kameraman a producent.

Nakrútil niekoľko filmov o bobroch, ktoré vysielali STV, ORF, NDR, WDR, ZDF, ARTE a Discovery Channel. V rokoch 2005 – 2007 zaznamenával zvieratá, krajinu a tradície v našich najmenších veľhorách vo filme Vysoké Tatry – Divočina zamrznutá v čase. Film získal množstvo ocenení najmä v zahraničí. Aktuálne dokončil film o vzťahu človeka k prírode - Návrat rysov. Podujal sa na neľahkú úlohu výchovy dvoch rysích mláďať zo ZOO, s cieľom ich návratu do voľnej prírody. Cieľ bol naplnený, rysíčatá sa udomácnili v Národnom parku Veľká Fatra.

Veľkou záľubou je súčasné výtvarné umenie a z fotografickej vášne vyplývajúce cestovanie a hľadanie vhodných motívov či zvierat, ktoré budú “ochotne” pózovať pred objektívom fotoaparátu. Bohužiaľ neporušených miest a množstvo zvierat, ktoré by sa chceli dať ľahko zvečniť rapídne ubúda, preto sa čoraz viac a intezívnejšie začína venovať aj ochrane prírody, aby aj budúce generácie mali tú možnosť ešte niečo vidieť...

Filmy “Hulík a jeho bobry”, "Vysoké Tatry – Divočina zamrznutá v čase” a "Návrat rysov" bude mať možnosť návštevník vzhliadnuť aj na výstave.

Zdroj: Galeria-z.sk

Kameramanská filmografie

Režijní filmografie

Dokumentární

2015 Krásy divokého Slovenska (TV film)
Spoločne chránime orla krikľavého
2014 Orel skalní: Král hor (TV film)
2011 Cesty Slovenskom (TV film)
2010 Spojenectví rysů (TV film)
1987 Universum (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Dokumentární

2015 Krásy divokého Slovenska (TV film)
2010 Spojenectví rysů (TV film)

Herecká filmografie

Dokumentární

1987 Universum (TV seriál)

Host

TV pořady

2014 Neskoro večer: Talkshow Petra Marcina (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace