Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Disney má na kontě největší propadák loňského roku

Disney má na kontě největší propadák loňského roku

17.04.2023 Autor dO_od

Ačkoliv Disney stále platí za největší, nejsilnější a taky nejvýdělečnější studio na světě, zdaleka už neplatí, že jen sype hity a je prakticky neomylné ve všem, co dělá. Tyhle doby – pokud vůbec někdy skutečně platily – jsou pryč, a dokládá to i nejnovější analýza serveru Deadline, který čerstvě vydal seznam pěti největší propadáků loňského roku. Na prvním místě? Animovaný snímek Divnosvět od Disney.

 

Dobrodružný rodinný film ve sci-fi kulisách s Jakem Gyllenhaalem (Ambulance) v hlavní roli prodělal studiu v loňském ruce údajně zhruba 197 milionů dolarů. Snímek měl rozpočet 180 a v kinech utržil jen 55, když se připočte marketing a další náklady, je to holt ostudný výsledek. Není to však poprvé, co Disney takto smutně utřel, stejné studio totiž podobně narazilo i s filmy John Carter nebo Osamělý jezdec.

 

Na druhém místě každopádně skončil Amsterdam režiséra Davida O. Russella (Fighter). Politicko-konspirační drama plné hvězd prodělalo společnosti New Regency (jež film financovala) okolo 108 milionů. Kritici i diváci dodnes kroutí hlavou, jak mohl Russell něco takového spáchat. Film navíc distribuoval 20th Century, jenž opět spadá pod hlavičku Disneyho. Na třetím místě je navíc Myšák znova díky dalšímu animovanému sci-fi dobrodružství – tentokrát spin-offu Toy Story s názvem Lightyear. Zde by měla ztráta být zhruba 106 milionů. Jako by diváci na tento žánr loni vůbec neslyšeli.

 

Na čtvrtém místě se pak umístilo letecké drama Devotion Jonathanem Majorsem (Creed 3) a Glenem Powellem (Top Gun: Maverick), kteří obecenstvu hladovém po dalším Top Gunu jaksi nenabídli dostatek důvodů, proč by měli vyrazit do kin právě na jejich snímek o méně známém konfliktu. Ačkoliv recenze nebyly tak zlé, film prodělal 89 milionů. No a na pátém smutném místě stojí opulentní Babylon Damiena Chazellea (La La Land), jehož vize byla tak obří, ale zároveň tak specifická, že se vůbec nepotkala s diváckým zájmem a studio Paramount Pictures tak muselo odepisovat 87,4 milionů. Naneštěstí se několik podobných konceptů do kin podívá i letos, takže je klidně možné, že za rok přijde obdobné shrnutí.

Reklama

Související novinky

Paramount oznámil řadu nových projektů

Paramount oznámil řadu nových projektů

12.04.2024

Pokud přítomnost na letošní konferenci CinemaCon v Las Vegas pojalo nějaké hollywoodské studio ve velkém a hodlalo se co nejvíc předvést před kinaři z celého světa, byla to nejspíš společnost… (více)

Ballerina přitančí s ročním zpožděním

Ballerina přitančí s ročním zpožděním

22.02.2024

Fanoušci zabijáka Johna Wicka a herečky Any de Armas budou muset zatlačit slzu zklamání, na jejich společné akční dobrodružství si budou nakonec muset počkat výrazně déle. Dlouho připravovaný a mimo… (více)

Co nového připravuje režisér Guy Ritchie?

Co nového připravuje režisér Guy Ritchie?

19.01.2024

Britský režisér Guy Ritchie (Gentlemani, Rozhněvaný muž) v posledních letech nabral velmi zdatné tvůrčí tempo. Zatímco v loňském roce stihl představit v kinech akční komedii Operace Fortune: Ruse de… (více)

Třetí Top Gun se řítí

Třetí Top Gun se řítí

12.01.2024

Top Gun: Maverick, který před rokem a půl zboural kina, je nejúspěšnějším filmem megastar Toma Cruise a celosvětově si doletěl pro 1,5 miliardy dolarů. Bylo tedy jen otázkou času, než Paramount… (více)

Steven Yeun nebude v Thunderbolts

Steven Yeun nebude v Thunderbolts

03.01.2024

Pouť jihokorejského herce po marveláckých cestách skončila ještě před svým ambiciózně naplánovaným začátkem. Oficiálního potvrzení toho, že se Steven Yeun (Živí mrtví, Neporazitelný) objeví v… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Jonathan Majors je vinen a končí v Marvelu

Jonathan Majors je vinen a končí v Marvelu

18.12.2023

Marvelu se vrší jeden problém za druhým. Poté, co Marvels skončili fiaskem, se stále trošku doufalo v to, že nejúspěšnější sága v historii bude nakopnuta nejen Fantastickou čtyřkou s lákavým… (více)

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

30.11.2023

Jsou tomu prakticky už tři roky od doby, kdy na Oscara nominovaný režisér Paul Greengrass vydal svůj zatím poslední celovečerní film, kterým bylo westernové drama pod názvem Zprávy ze světa s Tomem… (více)

Do Ledového království se vrátíme i počtvrté

Do Ledového království se vrátíme i počtvrté

17.11.2023

Disney dlouhodobě sází na jistoty. Vzhledem k tomu, že nejvýdělečnější filmová sága všech dob, tvořená superhrdiny od Marvelu, je v nemalých problémech, jež byly jen zdůrazněny obrovským kasovním… (více)

Marvel je v problémech

Marvel je v problémech

02.11.2023

Marvel Studios pod hlavičkou Disney ještě před pár lety byly doslova Midasovou rukou a čeho se dotkly, to přineslo obří divácký úspěch a vyšší stovky milionů dolarů na tržbách z kin. To ovšem už… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Nový Frank Drebin pokukuje po Pamele Anderson

Nový Frank Drebin pokukuje po Pamele Anderson

včera

Jak to tak vypadá, opravdu letí naším směrem. Nová Bláznivá střela, v níž by legendární postavu detektiva Franka Drebina, jehož efektivitě se rovná pouze jeho neschopnost, měl ztvárnit… (více)

Reklama

Reklama