Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Disney má na kontě největší propadák loňského roku

Disney má na kontě největší propadák loňského roku

17.04.2023 Autor dO_od

Ačkoliv Disney stále platí za největší, nejsilnější a taky nejvýdělečnější studio na světě, zdaleka už neplatí, že jen sype hity a je prakticky neomylné ve všem, co dělá. Tyhle doby – pokud vůbec někdy skutečně platily – jsou pryč, a dokládá to i nejnovější analýza serveru Deadline, který čerstvě vydal seznam pěti největší propadáků loňského roku. Na prvním místě? Animovaný snímek Divnosvět od Disney.

 

Dobrodružný rodinný film ve sci-fi kulisách s Jakem Gyllenhaalem (Ambulance) v hlavní roli prodělal studiu v loňském ruce údajně zhruba 197 milionů dolarů. Snímek měl rozpočet 180 a v kinech utržil jen 55, když se připočte marketing a další náklady, je to holt ostudný výsledek. Není to však poprvé, co Disney takto smutně utřel, stejné studio totiž podobně narazilo i s filmy John Carter nebo Osamělý jezdec.

 

Na druhém místě každopádně skončil Amsterdam režiséra Davida O. Russella (Fighter). Politicko-konspirační drama plné hvězd prodělalo společnosti New Regency (jež film financovala) okolo 108 milionů. Kritici i diváci dodnes kroutí hlavou, jak mohl Russell něco takového spáchat. Film navíc distribuoval 20th Century, jenž opět spadá pod hlavičku Disneyho. Na třetím místě je navíc Myšák znova díky dalšímu animovanému sci-fi dobrodružství – tentokrát spin-offu Toy Story s názvem Lightyear. Zde by měla ztráta být zhruba 106 milionů. Jako by diváci na tento žánr loni vůbec neslyšeli.

 

Na čtvrtém místě se pak umístilo letecké drama Devotion Jonathanem Majorsem (Creed 3) a Glenem Powellem (Top Gun: Maverick), kteří obecenstvu hladovém po dalším Top Gunu jaksi nenabídli dostatek důvodů, proč by měli vyrazit do kin právě na jejich snímek o méně známém konfliktu. Ačkoliv recenze nebyly tak zlé, film prodělal 89 milionů. No a na pátém smutném místě stojí opulentní Babylon Damiena Chazellea (La La Land), jehož vize byla tak obří, ale zároveň tak specifická, že se vůbec nepotkala s diváckým zájmem a studio Paramount Pictures tak muselo odepisovat 87,4 milionů. Naneštěstí se několik podobných konceptů do kin podívá i letos, takže je klidně možné, že za rok přijde obdobné shrnutí.

Reklama

Související novinky

Twisters přináší smršť do kinosálů

Twisters přináší smršť do kinosálů

22.07.2024

Katastrofický dobrodružný snímek Twisters, volné pokračování legendárního blockbusteru Twister z roku 1996, má nyní za sebou první víkend od svého nasazení do amerických kin, a jak se zdá, hlavy u… (více)

Bratři Russoové se nejspíš vrací k režii Avengers

Bratři Russoové se nejspíš vrací k režii Avengers

19.07.2024

Když si s bráškou zrežírujete jedny z nejúspěšnějších filmů v historii kinematografie, odchází se jen velmi těžko. Bratři Anthony a Joe Russo to nicméně zkusili a po režii veleúspěšných hitů Avengers… (více)

13. Filmový víkend ČSFD (2.-4. srpna)

13. Filmový víkend ČSFD (2.-4. srpna)

25.06.2024

Drazí ČSFĎáci, s velkou radostí vás tento rok opět zveme na Filmový víkend ČSFD, který se dočká již 13. ročníku. Náš vlastní malý filmový svátek se bude konat od pátku 2. srpna do nedělního rána 4.… (více)

Našel Marvel režiséra pátých Avengers?

Našel Marvel režiséra pátých Avengers?

05.06.2024

Marvel potřebuje hit jako sůl. Poslední díla jako Ant-Man a Wasp: Quantumania nebo Marvels byla přijata s nemalými rozpaky a ani na streamu komiksové studio příliš neoslňuje tak, jak bylo dříve u… (více)

Pixar chce sázet na své slavné značky

Pixar chce sázet na své slavné značky

03.06.2024

V roce 2016 se prezident Pixaru Jim Morris nechal slyšet, že studio chce stavět výhradně na originálních projektech. Už tehdy totiž směr filmovému světu udávaly hlavně sequely, spinoffy a obecně… (více)

Hrozba smrti se dočká pokračování

Hrozba smrti se dočká pokračování

16.05.2024

Akční mlátička Hrozba smrti (Road House) v režii Douga Limana premiérovala na Prime Video před necelými dvěma měsíci a k dnešnímu dni přilákala k televizním obrazovkám už téměř osmdesát milionů… (více)

Paramount oznámil řadu nových projektů

Paramount oznámil řadu nových projektů

12.04.2024

Pokud přítomnost na letošní konferenci CinemaCon v Las Vegas pojalo nějaké hollywoodské studio ve velkém a hodlalo se co nejvíc předvést před kinaři z celého světa, byla to nejspíš společnost… (více)

Ballerina přitančí s ročním zpožděním

Ballerina přitančí s ročním zpožděním

22.02.2024

Fanoušci zabijáka Johna Wicka a herečky Any de Armas budou muset zatlačit slzu zklamání, na jejich společné akční dobrodružství si budou nakonec muset počkat výrazně déle. Dlouho připravovaný a mimo… (více)

Co nového připravuje režisér Guy Ritchie?

Co nového připravuje režisér Guy Ritchie?

19.01.2024

Britský režisér Guy Ritchie (Gentlemani, Rozhněvaný muž) v posledních letech nabral velmi zdatné tvůrčí tempo. Zatímco v loňském roce stihl představit v kinech akční komedii Operace Fortune: Ruse de… (více)

Třetí Top Gun se řítí

Třetí Top Gun se řítí

12.01.2024

Top Gun: Maverick, který před rokem a půl zboural kina, je nejúspěšnějším filmem megastar Toma Cruise a celosvětově si doletěl pro 1,5 miliardy dolarů. Bylo tedy jen otázkou času, než Paramount… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

Horor s Nicolasem Cagem je nečekaným hitem

Horor s Nicolasem Cagem je nečekaným hitem

15.07.2024

Ač víkendovým tržbám v Americe bez větších překvapení vede pokračování oblíbené animované série Já, padouch 4 a na vysoké příčce se i měsíc po svém domácím uvedení stále drží taky miliardový hit V… (více)

V hlavě 2 má miliardu

V hlavě 2 má miliardu

03.07.2024

Filmový rok 2024 zná svůj první miliardový hit. Nestala se jím Duna: Část druhá, ačkoliv se svými 711 miliony měla docela dobře nakročeno, ale dosáhlo toho jiné pokračování dalšího populárního snímku… (více)

Nejnovější novinky

Kyle MacLachlan a tajemný horor od A24

Kyle MacLachlan a tajemný horor od A24

včera

Oblíbený americký herec Kyle MacLachlan (Městečko Twin Peaks, Fallout) se opět ocitne uprostřed zlověstného maloměstského mystéria. Zahraje si totiž jednu z hlavních rolí v chystaném hororovém filmu… (více)

Co nového chystá tvůrce Longlegs?

Co nového chystá tvůrce Longlegs?

25.07.2024

Před několika dny jste se zde mohli dočíst, jak se malý hororový krimithriller od studia Neon pod názvem Longlegs, v němž mladá herečka Maika Monroe (Neutečeš, Watcher) coby agentka FBI vyráží na… (více)

Reklama

Reklama