foto

Jean Aurenche

  • nar. 11.9.1904
    Pierrelatte, Francie
  • zem. 29.9.1992 (88 let)
    Bandol, Francie

Biografie

Nepředvídatelný bohém, s nímž se těžko spolupracovalo, ale také plodný scenárista s třemi prestižními cenami Cézara, to byl Jean Aurenche, jehož jménem jsou podepsány scénáře k více než osmdesáti francouzským filmům. Pocházel z malého městečka Pierrelatte v jižní Francii, ale od mládí se pohyboval v pařížských uměleckých kruzích. To mu umožnila mladší sestra Marie Berthe Aurenche (1906-1960), která se v roce 1927 provdala za významného surrealistického malíře Maxe Ernsta.

Začínal jako asistent režie u významného divadelníka Charlese Dullina, pak natočil několik krátkých reklamních filmů a spolu se sestrou a švagrem Maxem Ernstem se mihnul před kamerou ve slavném filmu ZLATÝ VĚK (L'âge d'or, 1930) Luise Buñuela. Nadále ale Aurenche spolupracoval s divadlem, mezitím produkoval dva dokumentární filmy. Jeho prvním scénářem k celovečernímu filmu byla komedie MÁTE NĚCO K PROCLENÍ? (Vous n'avez rien à declarer?, 1937) režiséra Léo Joannona.

Krátce nato se Aurenche setkal s režisérem Claudem Autant-Larou (1901-2000) a jejich první společnou prací bylo historické drama PŘÍPAD KURÝRA Z LYONU (L'affaire du courrier de Lyon, 1937). Jejich úspěšný tandem pak počátkem 40. let doplnil ještě novinář Pierre Bost, který pak s Aurenchem napsal řadu scénářů. K největším úspěchům Autant-Lary a scenáristické dvojice nazývané Aurenchebost patřily poválečné filmy jako SYLVIE A FANTOM (Sylvie et le fantôm, 1946), ĎÁBEL V TĚLE (Le diable au corps, 1947) nebo ČERVENÁ KRČMA (L'auberge rouge, 1951).

Jean Aurenche psal scénáře i pro další režiséry, na místě je připomenout několik historických velkofilmů Jeana Delannoye (ZVONÍK OD MATKY BOŽÍ – Notre Dame de Paris, 1956) nebo CÍSAŘSKÁ VENUŠE (Venere imperiale, 1963). Výrazných ohlasů v mezinárodním měřítku dosáhly také filmy René Clémenta ZAKÁZANÉ HRY (Jeux interdits, 1952) a adaptace Zolova románu GERVAISA (Gervaise, 1956). Osvědčené literární předlohy ostatně převáděl do podoby filmových scénářů i pro Autant-Laru (ČERVENÝ A ČERNÝ – Le rouge et le noir, 1954; HRÁČ – Le joueur, 1958).

V polovině padesátých let se Claude Autant-Lara i Jean Delannoy stali hlavními terči mladých kritiků a později tvůrců francouzské nové vlny v čele s Françoisem Truffautem. Kritika mířila na schématismus příběhů nebo upřednostňování role scenáristy před herci. Tím pádem se to týkalo i Jeana Aurenche, jenž si z toho ovšem nedělal velkou hlavu. Na rozdíl od Autant-Lary, který se řadu let vysiloval polemikami s mladou generací na stránkách knih a časopisů. Na druhou stranu je zajímavé, že Aurenche v té době pracoval i na filmech, které naopak k nové vlně neměly daleko (CESTY ŠKOLÁKŮ – Chemin des ecoliers, 1959).

Pravdou ale je, že v šedesátých let se produktivita Jeana Aurenche značně snížila a jestliže v poválečných letech napsal i několik scénářů ročně, během celé dekády 60. let je podepsán pouze pod deseti filmy. O něco později jej ale ke spolupráci přizval další významný režisér Bertrand Tavernier, který mu svěřil scénáře ke třem svým dodnes vysoce hodnoceným filmům (HODINÁŘ OD SV. PAVLA – L'horloger de Saint-Paul, 1974; AŤ ZAČNE SLAVNOST – Que la fete commence..., 1975; SOUDCE A VRAH – Le juge et l'assassin, 1976). Tavernierovy filmy měly značný ohlas a za druhé dva ze jmenovaných byl Aurenche jako autor scénáře oceněn filmovým Cézarem. Třetího Cézara pak získal za film HVĚZDA SEVERU (L'étoile du Nord, 1982) v režii Pierra Granier-Deferre.

Poslední léta života trávil Aurenche na jihu Francie a zemřel v Bandolu 29. září 1992 ve věku 89 let. V letech 1989 a 2009 o něm byly natočeny dva dokumentární filmy.

Pavel "argenson" Vlach

Scenáristická filmografie

Filmy

1989 Passion de Bernadette, La
1987 De guerre lasse
Fucking Fernand
1982 Hvězda severu
1981 Čistka
1980 Vera storia della monaca di Monza, La
1976 Mladík a lev (TV film)
Soudce a vrah
1975 Ať začne slavnost...
1974 Hodinář od sv. Pavla
1969 Patates, Les
1968 Franciscain de Bourges, Le
1967 L'amour à travers les âges
1966 Hoří v Paříži?
Une femme en blanc se révolte
1965 Journal d'une femme en blanc, Le
Umorismo in nero
1964 Les amitiés particulières
1963 Císařská Venuše
Magot de Josefa, Le
Meurtrier, Le
1962 Le Crime ne paie pas
1961 Tu ne tueras point
Vive Henri IV... vive l'amour!
1960 Affaire d'une nuit, L'
Régates de San Francisco, Les
1959 Le Chemin des écoliers
Le femme et la pantin
Zelená kobyla
1958 Hráč
V případě neštěstí
1956 Gervaisa
Napříč Paříží
Zvoník u Matky Boží
1955 Chiens perdus sans collier
1954 Mam´zelle Nitouche
Osení
Třikrát žena
Červený a černý
1953 Pyšní
1952 Les Sept péchés capitaux
Zakázané hry
1951 Gibier de potence
Červená krčma
1950 Dieu a besoin des hommes
1949 Au-delà des grilles
Postarej se o Amálku
1947 Les Amants du pont Saint-Jean
Ďábel v těle
1946 J3, Les
Pastorální symfonie
Sylvie a fantom
1944 Les petites du quai aux fleurs
Voyageur sans bagages, Le
1943 Adrien
Domino
Douce
1942 Défense d'aimer
Huit hommes dans un château
Lettres d'amour
Mariage de Chiffon, Le
Moussaillon, Le
Romance à trois
1941 Madame Sans-Gêne
1940 Cavalcade d'amour
Héritier des Mondésir, L'
Émigrante, L'
1939 Tradition de minuit, La
1938 Affaire Lafarge, L'
Barnabé
Hotel du Nord
Ruisseau, Le
1937 Affaire du courrier de Lyon, L'
Dégourdis de la 11ème, Les
Vous n'avez rien à déclarer?

TV seriály

1973 Lucien Leuwen (TV seriál)
Moliére (TV seriál)

Herecká filmografie

Filmy

1984 Swannova láska
1930 Zlatý věk

Host

TV pořady

1976 La nuit des Césars (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace