foto

Fernandel

  • nar. 8.5.1903
    Marseille, Bouches-du-Rhône, Francie
  • zem. 26.2.1971 (67 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzský herec a zpěvák, Fernandel, se narodil jako Fernand Joseph Désiré Contandin 8. května 1903 v jihofrancouzském přístavu Marseille. Jeho umělecká dráha byla ovlivněna tím, že oba jeho rodiče hráli v místním divadle a od útlého věku ho brali sebou do zákulisí. První vystoupení si odbyl již v pěti letech na scéně divadla Cleve. Začátky si tedy odbyl v rodne Marseilli. Vystupoval nejen na divadle, ale zejména v kabaretech, kde kromě mimického umění mohl uplatnit i svůj hlasový fond. Mezníkem v jeho kariéře je rok 1928, kdy odjíždí do Paříže a začíná vystupovat pod záštitou společnosti Pathé.

S filmem začal spolupracovat začátkem třicátých let, když úspěšně debutoval ve snímku Roberta Floreyho Le Blanc et le noir (Bílý a černý, 1931). Důležitým datem jeho kariéry je rok 1934, kdy natáčí s Marcelem Pagnolem film Angele podle Gionova románu Člověk z hor. Přátelství s Pagnolem bylo pro Fernanda velmi důležité, protože tento dramatik a režisér mu dal jestě několik příležitostí v takových filmech jako například CÉSAR (1936) a LE SCHPOUNTZ (1938). Za svou kariéru natočil přes 150 filmů, ovšem ne všechny měly vysokou uměleckou hodnotu. K filmům, které měly vyšší umělecké ambice patří například : ČERVENÁ KRČMA (r. Claude Autant-Lara,1951), KRÁVA A ZAJATEC (r. Henri Verneuil, 1959), nebo ĎÁBEL A DESATERO (r. Julien Duvivier, 1962).

Avšak asi největší věhlas získal díky roli faráře Dona Camilla, který sváděl nekonečné spory s komunistickým starostou. Za tuto roli dostal několik ocenění a dokonce přijetí u papeže. Při práci na šestém díle tohoto serialu zemřel 26. února 1971 na rakovinu plic. Celou jeho kariéru ho provázela družka, později manželka Henrietta.

Petr "contrastic" Kubíček

Herecká filmografie

Filmy

1970 Těžké loučení
1969 Freddy (TV film)
1968 Muž v buicku
Tranquilla villeggiatura, Una
1966 Bourse et la vie, La
Otec a dcera
Paris ist eine Reise wert (TV film)
1965 Il Compagno Don Camillo
1964 Relaxe-toi chérie
Âge ingrat, L'
1963 Blague dans le coin
Dobrý král Dagobert
La Cuisine au beurre
Voyage à Biarritz, Le
1962 L'Assassin est dans l'annuaire
The Changing of the Guard
Ďábel a desatero
1961 Don Camillo monsignore ma non troppo
Dynamite Jack
Poslední soud
1960 Caïd, Le
Cocagne
Crésus
1959 Kráva a zajatec
Le Confident de ces dames
Le Grand Chef
1958 La Vie à deux
Les Vignes du Seigneur
Pařížské prázdniny
Zákon je zákon
1957 Le Chômeur de Clochemerle
Muž v nepromokavém plášti
Sénéchal le magnifique
1956 Amor de Don Juan, El
Art d'être papa, L'
Cesta kolem světa za 80 dní
Don Juan
Honoré de Marseille
Le Couturier de ces dames
Čtyři kroky do nebe
1955 Don Camillo e l'onorevole Peppone
Printemps, l'automne et l'amour, Le
1954 Ali - Baba a 40 loupežníků
Beránek s pěti nohama
Mam´zelle Nitouche
1953 Carnaval
L'ennemi public n° 1
Návrat dona Camilla
1952 Coiffeur pour dames
Fruit défendu, Le
Le Boulanger de Valorgue
Malý svět dona Camilla
1951 Adhémar ou le jouet de la fatalité
Boniface Somnambule
Table-aux-Crevés, La
Topaze
Tu m'as sauvé la vie
Červená krčma
1950 Botta e risposta
Kazimír
Meurtres
Nuit des étoiles, La
Uniformes et grandes manoeuvres
1949 L´Héroïque Monsieur Boniface
On demande un assassin
1948 Armoire volante, L'
Si ça peut vous faire plaisir
Émile l'Africain
1947 Coeur de coq
1946 Aventure de Cabassou, L'
Pétrus
1945 Le mystère Saint-Val
Les Gueux au paradis
Naïs
1944 Un chapeau de paille d'Italie
1943 Adrien
Bonne étoile, La
Cavalcade des heures, La
Ne le criez pas sur les toits
Une vie de chien
1942 Petits riens, Les
Simplet
1941 Fernandel akrobatem
Le Club des soupirants
1940 Héritier des Mondésir, L'
La fille du puisatier
Monsieur Hector
Nuit merveilleuse, La
1939 Berlingot et Cie
Berlingot et compagnie
Fric-Frac
Les cinq sous de Lavarède
Raphaël le tatoué
Restez dîner
1938 Barnabé
Ernest le rebelle
Hercule
Le Schpountz
Tricoche et Cacolet
1937 Dégourdis de la 11ème, Les
François Premier
Ignace
Její první ples
Josette
Král sportu
Regain
1936 Un de la légion
1935 Ferdinand le noceur
Jim la houlette
Les gaîtés de la finance
1934 Angèle
Bleus de la marine, Les
Cavalier Lafleur, Le
Chéri de sa concierge, Le
Garnison amoureuse, La
Hôtel du libre échange, L'
La porteuse de pain
Train de huit heures quarante-sept, Le
Une nuit de folies
1933 Adémai aviateur
Coq du régiment, Le
D'amour et d'eau fraîche
Gros lot, Le
Lidoire
Ordonnance, L'
Ça colle
1932 Claque, La
Comme une carpe
Gaietés de l'escadron, Les
Jugement de minuit, Le
Le rosier de Madame Husson
Les Gaités de l'escadron
Maruche
Ordonnance malgré lui
Par habitude
Pas de femmes
Quand tu nous tiens, amour
Terreur de la pampa, La
Un beau jour de noces
Un homme sans nom
Une brune piquante
Vive la classe
1931 Attaque nocturne
Blanc et le noir, Le
Bric à Brac et compagnie
Coeur de lilas
Fine combine, La
J'ai quelque chose à vous dire
On purge bébé
Paris-Beguin
Pas un mot à ma femme
1930 Meilleure bobone, La

TV seriály

1967 Amateur ou S.O.S. Fernand, L' (TV seriál)
1959 Gala de l'union (TV seriál)

Dokumentární

2013 Cocteau Marais - Un couple mythique (TV film) - a.z.
2009 Apokalypsa: 2. světová válka (TV seriál) - a.z.
Agrese (E01) - a.z.
2003 Il était une fois... (TV seriál) - a.z.
1967 Fernandel (TV film)
1960 Estoril y sus fiestas
1956 Cinépanorama (TV seriál)

TV pořady

2005 Les grands du rire (TV pořad)
1967 Monsieur Cinéma (TV pořad)
1966 Gala de l'Unicef (TV pořad)
1965 Palmarès des chansons, Le (TV pořad)

Producentská filmografie

Filmy

1968 Paša

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace