foto

John Ashley

  • nar. 25.12.1934
    Kansas City, Missouri, USA
  • zem. 3.10.1997 (62 let)
    New York City, New York, USA

Biografie

Americký herec, spevák a producent John Ashley (vlastným menom John Atchley) sa narodil v Kansas City v Missouri, vyrastal však v Oklahome a stal sa známym predovšetkým ako herec vo filmoch spoločnosti American International Pictures, patriacej legendárnemu režisérovi a producentovi Rogerovi Cormanovi, produkciou a hraním v hororoch a akčných filmoch natáčaných na Filipínach a svojej hereckej a producentskej spoluúčasti na tvorbe množstva rozmanitých seriálov.

Jeho filmová kariéra začala v roku 1957, keď doprevádzal svoju priateľku, ktorá skúšala šťastie na konkurze v štúdiu American International Pictures. Tu si ho povšimol producent a scenárista Lou Rusoff, ktorý práve hľadal niekoho do hlavnej mužskej úlohy v pripravovanom filme DRAGSTRIP GIRL a John sa mu pozdával hneď na prvý pohľad . Výsledkom bol kontrakt na 4 filmy, ktoré mali byť natočené v následujúcich 3 rokoch. Tak sa začala ich dlhodobá spolupráca. Aj keď jeho pokus o získanie hlavnej úlohy vo filme I WAS A TEENAGE WEREWOLF skončil neúspešne, podarilo sa mu získať úlohu v snímke MOTORCYCLE GANG, na nerozoznanie podobnú ako tú, ktorú si zahral v DRAGSTRIP GIRL.

Ashley sa postupne vypracoval na jedného z popredných predstaviteľov hlavných úloh vo filmoch spoločnosti AIP, kde postupne presedlal od postáv mladých delikventoch ku komédiám typu BEACH PARTY (1963), v ktorej stvárnil postavu najlepšieho priateľa Frankieho Avalona. Táto úloha mu navyše otvorila dvere k ďalšiemu kontaktu so spoločnosťou AIP. 

Okrem toho začal pracovať pre televíziu. Najprv sa objavil ako hosť vo westernovom seriáli FRONTIER DOCTOR (1959), v hlavnej úlohe s Rexom Allenom, neskôr sa stal súčasťou THE BEVERLY HILLBILLIES a v rokoch 1961 – 1962 sa pravidelne objavoval po boku Briana Kellyho v dobrodružnom seriáli z prostredia automobilových pretekov STRAIGHTAWAY.

V roku 1963 si zahral po boku Paula Newmana vo filme Martina Ritta HUD, kde stvárnil vedľajšiu postavu Hermyho. Vďaka svojim nesporným kvalitám sa Hud stal najlepším filmom, aký kedy Ashley natočil.

Na konci šesťdesiatych rokov spravil John Ashley závažné rozhodnutie. Opustil USA a vydal sa pokračovať vo svojej hereckej kariére na Filipíny. Veľký podiel na tomto rozhodnutí mal fakt, že sa v roku 1966, len štyri roky po svadbe, rozviedol so svojou manželkou, tiež herečkou, Deborah Walley. Tu, na Filipínach, natočil pod vedením miestnej filmovej legendy Eddieho Romera film BRIDES OF BLOOD, ktorý následne vzal so sebou do USA a ukázal kamarátovi producentovi. Ten ho premietol divákom, u ktorých mal taký úspech, že sa Ashley rozhodol vrátiť späť na Filipíny a začal natáčať podobne ladené snímky, tentokrát sa však už na ich výrobe podieľal aj po producentskej stránke. Týmto spôsobom vznikol THE MAD DOCTOR OF BLOOD ISLAND a BEAST OF BLOOD, čím sa položili základy dlhodobej spolupráce medzi nim a filipínskym režisérom a producentom Romerom. Na tento producentský úspech nadviazal na začiatku sedemdesiatych rokov sériou filmov subžánru „chicks in chains“ (ženy vo väzení) s vychádzajúcou hviezdičkou blaxploitation Pam Grier v hlavnej úlohe – THE BIG DOLL HOUSE, BLACK MAMA, WHITE MAMA či podobne ladenými snímkami s inými herečkami v hlavných úlohách – THE WOMAN HUNT s Lisou Todd alebo SAVAGE SISTERS s Gloriou Henry.

Začiatkom 80-tych rokov sa John Ashley vrátil do USA a preorientoval sa na produkciu televíznych seriálov, ako napríklad A-TEAM, THE QUEST alebo WALKER, TEXAS RANGER.

Okrem filmu mal Ashley ešte jednú vášeň, bola ňou hudba. Už vo svojich prvých filmoch Motorcycle Gang a Hot Rod Gang ukázal svoj spevácky talent a tak koncom päťdesiatych rokov úspešne uzavrel niekoľko kontraktov s rôznymi hudobnými vydavateľstvami.

3. októbra 1997, počas producentských prác na filme SCAR CITY dostal John Ashley srdcový infarkt a vo veku 62 rokov náhle zomiera. Zostala po ňom jeho druhá manželka Jan a dvaja synovia.

radoslav "beso74" besenyi

Producentská filmografie

Herecká filmografie

Filmy

1996 Neviditelná maminka
1977 Sudden Death
1975 Smoke in the Wind
1974 Black Mamba
Divoké sestry
1973 Beyond Atlantis
The Twilight People
Woman Hunt
1971 Beast of Blood
Beast of the Yellow Night
1968 Americká tanková jednotka
Brides of Blood
Mad Doctor of Blood Island
1965 Eye Creatures, The (TV film)
Jak vycpat divoké bikini
Seržant Deadhead
Velké plážové bingo
Young Dillinger
1964 Bikini Beach
Plážová párty 2
1963 Hud
Plážová párty
1960 High School Caesar
1958 Frankensteinova dcera
Hot Rod Gang
Suicide Battalion
1957 Dragstrip Girl
Motorcycle Gang
Zero Hour!

TV seriály

1983 A-Team (TV seriál) - vyp.
A Nice Place to Visit (S01E13) - vyp.
The Beast from the Belly of a Boeing (S01E12) - vyp.
Till Death Do Us Part (S01E11) - vyp.
další epizody (13)
1965 The Wild Wild West (TV seriál)
1963 Petticoat Junction (TV seriál)
1962 The Beverly Hillbillies (TV seriál)
1961 Dr. Kildare (TV seriál)
Straightaway (TV seriál)
1959 The Deputy (TV seriál)
1958 Frontier Doctor (TV seriál)
Jefferson Drum (TV seriál)
1957 Men of Annapolis (TV seriál)
Wagon Train (TV seriál)
1955 The Millionaire (TV seriál)
1952 Death Valley Days (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky