foto

Mae Busch

  • nar. 18.6.1891
    Melbourne, Victoria, Austrálie
  • zem. 19.4.1946 (54 let)
    Woodland Hills, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodila se jako Annie May Busch v australském Melbourne. Oba její rodiče se věnovali divadlu. Když jí bylo devět let, rodina se přestěhovala do USA, a jejím domovem se až do 21 let stal klášter v New Jersey. V roce 1912 se pak s rodiči přestěhovala do New Yorku, kde začala zkoušet štěstí jako herečka. Ještě v témže roce se objevila ve svém prvním filmu THE AGITATOR. Při natáčení se seznámila a spřátelila s mladou a také ještě ne slavnou kolegyní Mabel Normand, která po natáčení zamířila do Kalifornie natáčet se společností Keystone a Mae se tam vydala s ní.

V Hollywoodu se to ale pro Mae nevyvíjelo příliš dobře. Ve snaze získat alespoň nějakou hereckou práci Mae lživě uváděla, že žila na Tahiti a umí plavat a potápět se. Během dlouhého ponoru při natáčení filmu THE WATER NYMPH (1912) si ale způsobila úraz a vrátila se k rodičům do New Yorku. Zde nějakou dobu vystupovala pouze na divadelních prknech, než se v roce 1915 vrátila opět do Hollywoodu ke společnosti Keystone. Její přátelství s Mabel ale skončilo poté, co byla přistižena s jejím snoubencem Mackem Sennettem a musela Keystone opustit. Během následujících let se objevila v několika filmech režiséra Ericha von Stroheima jako THE DEVIL´S PASSKEY nebo BLÁHOVÉ ŽENY.

V roce 1927 si zahrála v prvním filmu se Stanem Laurelem a Oliverem Hardym, ale až v roce 1929 si poprvé zahrála roli paní Hardyové, manželky Olivera Hardyho, která ji nejvíce proslavila, v krátkometrážní komedii UNACCUSTOMED AS WE ARE. Jako paní Hardyová se ještě objevila v komediích THEIR FIRST MISTAKE (1932), JEDEME NA HONOLULU (1933), OLIVER THE EIGHT (1934) a THE BOHEMIAN GIRL (1936). Objevila se i v dalších filmech Laurela a Hardyho – i když už ne v roli paní Hardyové. Byly to například komedie THEM THAR HILLS, NA ÚTĚKU, THE LIVE GHOST (všechny z roku 1934) nebo TIT FOR TAT či ZACHRÁNCI RODINNÉHO KRBU (1935). Její herecká kariéra v Hollywoodu trvala 30 let, Mae během ní pracovala s mnoha významnými režiséry, herci a herečkami té doby.

V prosinci roku 1915 se poprvé provdala za herce Francise McDonalda, se kterým žila do roku 1922, kdy se rozvedli. V červnu 1926 se jejím druhým manželem stal John Earl Cassell. I tohle manželství ale skončilo v roce 1929 rozvodem. Potřetí a naposledy se Mae vdala v roce 1936 – jejím třetím manželem byl Thomas C. Tate. S ním žila až do dubna roku 1946, kdy po dlouhé nemoci zemřeal na zápal plic v kalifornském San Fernando Valley ve věku 54 let.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

1947 Ladies' Man
1946 Cross My Heart
The Blue Dahlia
The Bride Wore Boots
1945 Masquerade in Mexico
The Stork Club
1942 Hello, Annapolis
The Mad Monster
1941 French Fried Patootie
Ziegfeld Girl
1940 Women Without Names
1939 Fangs of the Wild
1938 Bukanýr
Marie Antoinetta
Nancy Drew -- Detective
Prison Farm
Scandal Street
The Big Broadcast of 1938
1937 Daughter of Shanghai
1936 Easy to Take
The Accusing Finger
The Amazing Exploits of the Clutching Hand - a.z.
The Amazing Exploits of the Clutching Hand
The Bohemian Girl
1935 Stranded
The Affair of Susan
Tit for Tat
Zachránci rodinného krbu
1934 Beloved
I Like It That Way
Na útěku
Oliver the Eighth
Picture Brides
The Live Ghost
The Road to Ruin
Them Thar Hills
1933 Blondie Johnson
Cheating Blondes
Dance, Girl, Dance
Ducky Dear
Jedeme na Honolulu
Lilly Turner
Out All Night
Secrets of Hollywood
Sucker Money
1932 Doctor X
Heart Punch
High Hats and Low Brows
Scarlet Dawn
The Man Called Back
The Purchase Price
The Racing Strain
The Rider of Death Valley
Their First Mistake
Without Honor
Women Won't Tell
Zwei Ritter ohne Furcht und Tadel
1931 Chickens Come Home
Come Clean
Defenders of the Law
Fly My Kite
Slow Poison
Wicked
1930 Young Desire
1929 Alibi
Man's Man, A
Unaccustomed As We Are
1928 Black Butterflies
Bride of the Colorado, The
San Francisco Nights
Sisters of Eve
Vládce Sahary
While the City Sleeps
1927 Beauty Shoppers, The
Husband Hunters
Love 'Em and Weep
Perch of the Devil
Tongues of Scandal
1926 Fools of Fashion
Miracle of Life, The
The Nutcracker
The Truthful Sex
1925 Camille of the Barbary Coast
Flaming Love
The Unholy Three
Time, the Comedian
1924 A Woman Who Sinned
Bread
Broken Barriers
Married Flirts
Name the Man
Nellie, the Beautiful Cloak Model
The Shooting of Dan McGrew
The Triflers
1923 Duše na prodej
The Christian
1922 Bláhové ženy
Brothers Under the Skin
Her Own Money
Only a Shop Girl
Pardon My Nerve!
1921 A Parisian Scandal
The Love Charm
1920 Her Husband's Friend
The Devil's Passkey
The Lone Ranger
1919 The Grim Game
1917 Folly of Fanchette, The
The Fair Barbarian
1916 A Bath House Blunder
Because He Loved Her
Better Late Than Never
The Worst of Friends
Wife and Auto Trouble
1915 A Favorite Fool
A Rascal's Foolish Way
Ambrose's Sour Grapes
Fatty a zloději
Fatty and the Broadway Stars
For Better - But Worse
Hogan, the Porter
Human Hound's Triumph, A
One Night Stand, A
Rascal of Wolfish Ways, A
Rent Jumpers, The
Settled at the Seaside
The Best of Enemies
Ye Olden Grafter
1912 Agitator, The
Water Nymph, The

Dokumentární

1992 A Tribute to the Boys: Laurel & Hardy (TV film) - a.z.
1967 The Best of Laurel and Hardy - a.z.
1925 1925 Studio Tour
1923 Screen Snapshots, Series 4, No. 7
1922 Screen Snapshots, Series 3, No. 15

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace