Reklama

Reklama

Nora Miao

Nora Miao

nar. 08.02.1952 (72 let)
Hongkong

Biografie

Herečka a filmová producentka Nora Miao se narodila 8.2.1952 v Hong Kongu v Číně. Svou hereckou dráhu započala již v roce 1968 v Hong Kongských televizních dramatech. Nora Miao byla jedna z prvních ženských vlaštovek, které podepsaly smlouvu u Golden Harvest. Díky její nevinné kráse, ale i hereckému umu jí od roku 1971 využívali režiséři Lo Wei a Raymond Chow, později i Chor Yuen. Hrála ve všech třech filmech Bruce Leeho dokončených v Hong Kongu.
    
Mezi její nejúspěšnější snímky patří The Blade Spares None (1971), kde má hlavní roli neohrožené svůdné šermířky s dvěma meči. Zde se poprvé setkává se jmény jako Jackie Chan, Sammo Hung, Lam Ying Ching, Paul Chang, Wilson Tong, Cliff Lok či Bruce Leung. V téžem roce natáčí i legendární Big Boss (1971), snímek okamžitě katapultuje herce Bruce Lee mezi hvězdy a následující rok natáčí s Brucem Lee kultovní Way the Dragon (1972) a Fist the Fury (1972).

Nora Miao bývá škatulkována díky filmům s Brucem Lee do rolí nevinných až plachých žen, ale už v té době točila kung fu snímky, které jí stylizovali do rolí sebevědomých žen, kterým chladnokrevnost není cizí. Ve své herecké kariéře natáčela i i s klanem Yuenů, ale i se jmény jako: Ti Lung, Fung Hak On, Bolo Yeung, Wai Man Chan, Lau Kar Wing, Angela Mao, Whan Ing Sik, Lik Cheung, Bruce Le, Tan Tao Liang, Carter Wong, či bokovka Bruce Leeho Betty Ting Pei. 

Za svou kariéru natočila na 40 snímků různých žánrů od hororů až po brucexploitation. Po desetileté spolupráci u Golden Harvest v roce 1981 zakládá novou filmovou společnost se svým bratrem, scenáristou Ricky Chanem. S přestávkami natáčí dodnes, ale více je slyšet v rozhlasovém programu "Coffee Talk" na CCBC v Torontu. Nedávno jsme jí mohli vidět jako učitelku v úspěšné komedii Vulgaria (2012).

Epistemolog

Reklama

Reklama