foto

Yves Boisset

  • nar. 14.3.1939 (79 let)
    Paříž, Île-de-France, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Boisset začínal jako přispěvatel do časopisů s tématikou filmu, v polovině 60. let byl pomocným režisérem u R. Clémenta a C. Sauteta, v roce 1966 režíroval jednu epizodu televizního seriálu Rouletabille. Jeho první filmovou režií byl snímek COPLAN SAUVE SA PEAU (1968), kterým dal najevo své směřování – jeho tvorba se věnovala především kritice policejních praktik, nezřídka podle skutečných událostí. Boissetovy první filmy byly komerčněji laděné, prvního výrazného úspěchu dosáhl s psychologickým dramatem CRAN D'ARRÉT (1970) s Bruno Cremerem v hlavní roli. Další filmy, UN CONDÉ (1970) a LE SAUT DE L'ANGE (1971) pranýřovaly již uvedené postupy policejního vyšetřování; těmto snímkům ale chybělo hvězdné herecké obsazení, proto také nezaznamenaly výraznější úspěch.

Ten se dostavil až s filmem ATENTÁT V PAŘÍŽI (L'attentat, 1972), který byl rekonstrukcí skutečného útoku na marockého politika. Atentát v Paříži získal Velkou cenu na mezinárodním filmovém festivalu v Moskvě. Z další Boissetovy tvorby vyniká moralizující drama PAN DUPONT (Dupont Lajoie, 1975), které bylo nominováno na cenu Zlatého medvěda v Berlíně, nakonec byl tento film oceněn Stříbrným medvědem. Další Boissetovy filmy se opět věnovaly nekalým policejním praktikám, šlo ale již o společenskou kritiku širšího rozsahu – SOUDCE ZVANÝ ŠERIF (Le juge Fayard dit le Shériff, 1977) a POLICEJNÍ INSPEKTORKA (La Femme flic, 1980). Film Soudce zvaný Šerif byl oceněn prestižní francouzskou filmovou cenou Prix Louis Delluc. Nadčasových hodnot pak dosáhl film ŠPIÓNE, PROBUĎ SE (Espion, lève-toi, 1982) s Lino Venturou v hlavní roli.

V 80. letech přesunul Boisset těžiště své práce do televize, kde točil inscenace a seriály, nadále se v nich věnoval kritice justičních a policejních sfér, pro toto téma se nebál použít i historické látky, což je případ DREYFUSOVY AFÉRY (L'affaire Dreyfus, 1995), zdařilého zpracování slavné špionážní causy z konce 19. století (v tomto televizní filmu se ve vedlejších rolích objevili také čeští herci). Historickému tématu se věnuje také prozatím poslední Boissetovo dílo, televizní film JEAN MOULIN (2002). V některých svých novějších snímcích se Boisset objevil ve vedlejší roli také jako herec.

Yves Boisset nepatří k nejlepším francouzským režisérům, někteří odborníci jej dokonce řadí k průměrným tvůrcům. Fakt je, že z jeho dvaceti celovečerních filmů (poslední natočil v roce 1990) jen několik společenských dramat dosáhlo nadčasových kvalit se stále aktuálním obsahem. Výše zmíněné filmy pak patří k předním zástupcům tzv. francouzské drsné školy z proudu politicko-kriminálních dramat.

Pavel "argenson" Vlach

Režijní filmografie

Filmy

2009 12 balles dans la peau pour Pierre Laval
L'Affaire Salengro (TV film)
2002 Jean Moulin (TV film)
2001 Cazas (TV film)
Dormir avec le diable (TV film)
1997 Fine équipe, La (TV film)
Pantalon, Le (TV film)
Une leçon particulière (TV film)
1996 Morlock - Der Tunnel (TV film)
1993 L'affaire Seznec (TV film)
Morlock (TV film)
Volný pád (TV film)
1990 Double Identity (TV film)
1989 Radio Corbeau
Suspect, Le (TV film)
1987 Fée carabine, La (TV film)
1986 Bleu comme l'enfer
1984 Horko
1983 Cena za nebezpečí
1982 Probuď se špione
1981 Vzhůru do boje!
1980 Policejní inspektorka
1978 Clé sur la porte, La
1977 Soudce zvaný šerif
Un taxi mauve
1975 Bláznivá na zabití
Pan Dupont
1973 R.A.S.
1972 Atentát v Paříži
1971 Saut de l'ange, Le
1970 Cran d'arrêt
Un condé
1968 Coplan sauve sa peau

TV seriály

2001 Les redoutables (TV seriál)
1999 Sam (TV seriál)
1995 Rivière rouge (TV seriál)
1994 Dreyfusova aféra (TV seriál)
1988 Haute tension (TV seriál)
Lékaři lidí (TV seriál)
1974 Histoires insolites (TV seriál)
1966 Rouletabille (TV seriál)

Dokumentární

2007 Battle of Algiers, The (TV film)

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Filmy

2002 Jean Moulin (TV film)
1982 Probuď se špione

TV seriály

1994 Dreyfusova aféra (TV seriál)

Dokumentární

2013 René Clément, témoin et poète (TV film)
2012 Cinéphiles de notre temps
2009 Gangstars (TV film)
2008 Mémoires du cinéma francais, de la libération à nos jours
2007 François de Roubaix, l'aventurier (TV film)
2002 Un jour dans la vie du cinéma français (TV film)

TV pořady

2009 La traversée du miroir (TV pořad)
2007 Un jour, un destin (TV pořad)
2006 Ce soir (ou jamais!) (TV pořad)
Jour de fête (TV pořad)
2004 Les années Pompidou (TV pořad)
1997 Metropolis (TV pořad)
1986 La nuit des 7 d'or (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace