foto

Enrico Vanzina

  • nar. 26.3.1949 (70 let)
    Řím, Itálie

Biografie

Slavný italský režisér Stefano Vanzina (19.1.1917-13.3.1988), je znám ve světě filmu pod pseudonymem Steno.  Prosadil se zejména jako režisér komediálního žánru a jeho starší syn Enrico Vanzina pokračuje úspěšně ve šlépějích otce v žánru italské komedie. Enrico Vanzina se narodil 26. března 1949 v Římě.  Jeho matkou byla Maria Teresa Nati a jeho mladší bratr Carlo Vanzina (*13.3.1951) rovněž pokračuje v rodinné tradici a je úspěšným producentem a režisérem.

Enrico Vanzina studoval na francouzské škole Lycée Chateaubriand di Roma, kterou dokončil roku 1966. Poté se zapsal na studium politologie na univerzitě v Římě, kde promoval v roce 1970, poté ještě roku 1971 získal titul v oboru sociologie na katolické univerzitě v Římě. Dnes patří Enrico mezi významné italské scénáristy.  Svou kariéru začínal jako asistent režie a to samozřejmě u filmů, které režíroval jeho otec Steno. Jsou to filmy L´UCCELLO MIGRATORE (1972), LA POLIZIOTTA (1974) a u nás dobře známý snímek PIEDONE A HONG KONG (POLICAJT V HONGKONGU) 1976.

Roku 1976 začíná psát své první scénáře a režisérskou taktovku nad těmito snímky má buď jeho otec Steno - FEBBRE DA CAVALLO (DOSTIHOVÁ HOREČKA) 1976 nebo je to režijní debut mladšího bratra Carla – LUNA DI MIELE IN TRE (1976). Bratrská spolupráce tím začala a filmů, které spolu vytvořili, je velká řada. FIGLIO DELLE STELLE (1979), UNA VACANZA BESTIALE (1980), ARRIVANO I GATTI (1980), I FICHISSIMI (1981), AMARSI UN PO´(1983) jsou úspěšné komedie, ale společně jsou podepsáni i pod horory a napínavými filmy jako MYSTERE (1983), SOTTO IL VESTITO NIENTE (1985), TRE COLONNE IN CRONACA (1990) či MILIARDI (1991).

V devadesátých letech začínají oba bratři spolupracovat s Paolem Villaggiem a vznikají komedie jako IO NO SPIK INGLIS (FANTOZZI VE ŠKOLE) 1995 nebo komedie BANZAI (1997), která je u Villaggia návratem k tomu lepšímu v období kdy jeho komedie mají klesající úroveň. Enrico a Carlo jsou také autory úspěšných italských komediálních televizních seriálů ANNI ´50 (1998) a ANNI ´60 (1999).

Dlouholetá spolupráce Enrica s komikem a synem velkého režiséra Christianem De Sicou (*5.1.1951) přinesla řadu „dovolenkových" komedií. První nese název VACANZE DI NATALE (VÁNOČNÍ PRÁZDNINY) 1983  a druhá VACANZE IN AMERICA (1985). Obě režíroval Carlo Vanzina, ten s nimi také spolupracoval na té z roku 1999 VACANZE DI NATALE 2000. Jiné snímky této série režíroval Neri Parenti (*26.4.1950). VACANZE DI NATALE 95 (1995) nebo VACANZE DI NATALE A CORTINA (2011). S Parentim spolupracoval Enrico také na jiných komediích jako CUCCIOLO (1998), TIFOSI (1999).

V novém tisíciletí jsou Carlo a Enrico jako dvojice vytvářející úspěšné komedie, již klasikou italské kinematografie. Jsou natočeny komedie FEBBRE DA CAVALLO – LA MANDRAKATA (2002), IL PRANZO DELLA DOMENICA (2003), IL RITORNO DEL MONNEZZA (ROŠŤÁK DETEKTIVEM) 2005, OLE (2006), UN´ESTATE AI CARAIBI (2009), EX – AMICI COME PRIMA! (2011), BUONA GIORNATA (2012), UN MATRIMONIO DA FAVOLA (2014) či SAPORE DI TE (2014).

Scénáře psal Enrico i pro filmy svého otce Stena.  Jsou to komedie jako LA PATATA BOLLENTE (1980), FICO D´INDIA (1980), MANI DI FATA (1983). Ve všech byl v hlavní roli Renato Pozzetto. Dalšími jsou například IL TANGO DELLA GELOSIA (ŽÁRLIVÉ TANGO) 1982 či ANIMALI METROPOLITANI (1987). Posledním filmem ve spojení otce a syna byl televizní snímek s Budem Spencerem BIG MAN I. NEOBVYKLÁ POJISTKA (1988).

Kromě scénářů píše Enrico také knihy. Byly mu vydány například Le finte bionde, Colazione da Bulgari či La vita è buffa. Enrico dnes také vyučuje kurzy scénáristů. Pět let pracoval Enrico pro" Corriere della Sera", což jsou známé italské noviny, které byly založeny v Miláně již v roce 1876. O dva roky později, roku 1878, byly zase založeny národní noviny v Římě, s názvem Il Messaggero. Pro tyto noviny psal Enrico po dobu dvanácti let.

V roce 2013 obdržel Enrico ocenění Premio America od neziskové organizace La Fondazione Italia USA , jejíž hlavní náplní je prohloubit v Itálii znalost americké kultury.  Ocenění získává za svou práci Enrico častěji a nejednalo se tedy o výjimku. Do dnešního získal Enrico také Grolla D'oro, Il Premio De Sica, Il Premio Flaiano, Il Nastro d'Argento, Il Premio Charlot, Il Premio America nebo Il Telegatto.

Od sedmdesátých let minulého století, se objevují ve filmové branži v roli režisérů a producentů také bratři Claudio Risi (*12.11.1948) i Marco Risi (*4.6.1951). Jsou to synové režiséra Dina Risiho (23.12.1916-7.6.2008) a od dětství vyrůstali jako velcí kamarádi právě s Enricem a Carlem.

V roce 1986 založil Enrico společně s bratrem Carlem produkční společnost Video 80. Za Enricovo mistrovské dílo je mnohými považován již zmiňovaný snímek FEBBRE DA CAVALLO (DOSTIHOVÁ HOREČKA) 1976. V roce 1987 získal Enrico ocenění jako nejlepší televizní producent roku. Sám úspěšný spisovatel, považuje za nejkrásnější knihu v dějinách literatury Tolstého román Vojna a mír.

Komedie bratří Vanzinů jsou často považovány za stereotypní a nudné a zejména u kritiky si moc věhlasu nevytvořily a to skeptickým přístupem k umělecké hodnotě jejich filmů. Carlo a Enrico jdou ale svou cestou a nadále vytvářejí komedie, které by měli odlehčit všední starosti Italů a poukázat na současnou Itálii. Oba bratři a zejména společně, mají světu komedie stále co dát a tak doufejme ještě ve velké množství odpočinkových filmů.

Petr "Hennes" Hennebichler

Scenáristická filmografie

Filmy

2018 Natale a 5 stelle
Una festa esagerata
2017 Caccia al tesoro
2016 Miami Beach
Non si ruba a casa dei ladri
2015 Torno indietro e cambio vita
2014 Sapore di te
Un matrimonio da favola
2013 Mai Stati Uniti
2012 Buona giornata
2011 Ex - Amici come prima!
Sotto il vestito niente - L'ultima sfilata
Vacanze di Natale a Cortina
2010 Vita è una cosa meravigliosa, La
Všechny jsou zadané
2009 Un'estate ai Caraibi
2008 Vip (TV film)
2007 2061: Un anno eccezionale
Matrimonio alle Bahamas
Piper (TV film)
2006 Olè
2005 Rošťák detektivem
2004 In questo mondo di ladri
Le barzellette
2003 Il pranzo della domenica
2002 Febbre da cavallo - La mandrakata
Maresciallo in gondola, Un (TV film)
2001 E adesso sesso
Klíč k lásce
2000 Quello che le ragazze non dicono
1999 Il cielo in una stanza
Tifosi
Vacanze di Natale 2000
1998 Cucciolo
Simpatici & antipatici
1997 A spasso nel tempo: l'avventura continua
Banzai
Fratelli coltelli
1996 A spasso nel tempo
Squillo
1995 Fantozzi ve škole
Selvaggi
Vacanze di Natale 95
1994 I mitici
S.P.Q.R. 2000 e 1/2 anni fa
1993 Zamilovaná princezna
1991 Miliardi
Poldové v akci
1990 Tre colonne in cronaca
1989 Finte bionde, Le
Fratelli d'Italia
Più bella del reame, La
1988 Big Man I. - Neobvyklá pojistka (TV film)
Big Man VI. - 395 dolarů za unci (TV film)
Partita, La
1987 Animali metropolitani
Commissario Lo Gatto, Il
Cronaca nera
Miei primi quarant'anni, I
Obyčejné nehody
1986 Italian fast food
Via Montenapoleone
1985 Sotto il vestito niente
1984 Amarsi un po'
Mi faccia causa
Prázdniny v Americe
Zítra se žením
1983 Al bar dello sport
Mani di fata
Mystère
Ras del quartiere, Il
Sapore di mare
Sapore di mare 2 - un anno dopo
Vacanze di Natale
1982 Dio li fa e poi li accoppia
Do postele vždy a ochotně
Eccezzziunale... veramente
Sballato, gasato, completamente fuso
Vado a vivere da solo
Viuuulentemente mia
Žárlivé tango
1981 Fichissimi, I
Miracoloni, I
1980 Arrivano i gatti
Fico d'India
La patata bollente
Vacanza bestiale, Una
Vlk a beránek
1979 Figlio delle stelle
1978 Per vivere meglio, divertitevi con noi
1977 Von Buttiglione Sturmtruppenführer
1976 Dostihová horečka
Luna di miele in tre
Oh, Serafina!

TV seriály

2005 Ciclone in famiglia, Un (TV seriál)
1999 Anni '60 (TV seriál)
1998 Anni '50 (TV seriál)

Režijní filmografie

Herecká filmografie

Producentská filmografie

Filmy

2016 Miami Beach

Host

TV pořady

1993 Quelli che... il calcio (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky