foto

Alberto Sordi

  • nar. 15.6.1920
    Řím, Itálie
  • zem. 24.2.2003 (82 let)
    Řím, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Italský herec a režisér Alberto Sordi se narodil 15.6.1920 v Římě ve čtvrti Trastevere. Sordi vyrůstal v hudební rodině, jeho otec byl hráč na tubu v římské opeře. Alberto studoval Milánskou akademii dramatického umění, ale v této škole neuspěl z důvodu svého výrazného „římského“ přízvuku. Později se stal ale právě tento přízvuk jeho velkou doménou. Po neúspěchu v Miláně se vrací do Říma a pracuje v rádiu a vystupuje v různých komediálních představeních.

Kariéru začíná v dabingu. Oliver Hardy měl v italském dabingu „propůjčený“ hlas právě Alberta Sordiho ve filmech světoznámé dvojice Laurel & Hardy. Ve filmu začal svou kariéru koncem třicátých let minulého století ve vedlejších rolích, převážně válečných filmů. První významnější role (jako Filippo Nardini) přichází roku 1942 ve filmu I TRE AQUILOTTI. Velký herecký vzestup a věhlas přichází v padesátých letech. V roce 1952 si zahrál roli „bílého šejka“ v úspěšné komedii LO SCEICCO BIANCO. Jednalo se o jeden z prvních filmů Frederica Felliniho. Hned následující rok Sordi hraje hlavní roli ve Felliniho snímku I VITELLONI (film o mladých povalečích, v němž hraje zženštilého mladého Alberta, mimochodem se v tomto snímku jako Giulia Curti objevuje Lída Baarová). V roce 1959 hraje Sordi roli Oresta Jacovacci ve válečné komedii LA GRANDE GUERRA. Tento snímek Maria Monicelliho je považován některými kritiky za jednu z nejlepších italských komedií. Tento film získal Zlatého lva na MFF v Benátkách (1959). V roce 1963 hraje hlavní roli úspěšné komedie IL DIAVOLO.

V roce 1977 se stává jedním z hlavních představitelů úspěšné povídkové satiry NOVÁ STRAŠIDLA (snímek je výborně herecky obsazen – V. Gassman, O. Muti, U. Tognazzi a další). Bravurně zvládnuté jsou jeho role markýze Onofria del Grillo a chudého uhlíře Gasperina v komedii IL MARCHESE DEL GRILLO (1981), režírovaného opět Monicellim. Alberto Sordi se dokázal prosadit i mimo komediální žánr a nezapomenutelnou rolí je Giovanni Vivaldi v Monicelliho dramatu UN BORGHESE PICCOLO PICCOLO. Zde ztvárnil tichého člověka, který se změní v tvrdého nepřítele, aby pomstil smrt svého syna. Alberto Sordi ale především ztvárňoval ve svých rolích zábavnou formou ty nejhorší vlastnosti italských mužů a společnosti.

Kromě herecké kariéry nesmíme opomenout rovněž úspěšnou cestu režisérskou. Sordi úspěšně režíroval asi dvacet filmů. Debut byl v roce 1966 snímkem FUMO DI LONDRA, poslední snímek byl INCONTRI PROIBITI (1998). Na většině těchto snímků se podílel i po stránce scénáristické. Na divadelních prknech se Alberto Sordi objevoval převážně ve čtyřicátých a padesátých letech. Spolupracoval například s předními italskými dramatiky, jakými byli Pietro Garinei a Sandro Giovannini.

Za svou dlouhou kariéru byl celkem 9x byl nominován na Stříbrnou stuhu (ocenění italského národního svazu filmových novinářů) a 5x zvítězil (1954, 1956, 1960, 1977 a speciální Stříbrná stuha posmrtně v roce 2003). 3x byl nominován na americký Zlatý Glóbus a v roce 1964 ho obdržel za roli Amedea Ferettiho ve snímku IL DIAVOLO. Italské ocenění „David di Donatello Awards“ obdržel Alberto Sordi za svoji kariéru celkem 11x, z 12 nominací („nevyšla“ jen v roce 1982, za již zmiňovanou komedii MARKÝZ DEL GRILLO). V roce 1972 obdržel na MFF v Berlíně „Silver Berlin Bear“, další ocenění jsou z Art Film Festivalu (1996), BAFTA Awards (1962), speciální cena MFF v Moskvě (1983), MFF v Benátkách (cena Pietra Bianchiho v roce 2001 a „Caree Golden Lion“ v roce 1995). Giffoni film festival v roce 1994 a Francois Truffaut award. V roce 1985 byl členem poroty na 35. ročníku MFF v Berlíně.

Alberto byl spíš introvert a nikdy se neoženil. Jeho dlouholetou přítelkyní byla herečka Andreina Pagnani (24.11.1906 - 22.11.1981). Při svých 80. narozeninách, byl Sordi jmenován na jeden den čestným starostou Říma. V roce 2002, po 190 filmech, oznámil ukončení své kariéry. Alberto Sordi zemřel krátce před svými 83. narozeninami na infarkt. Na jeho pohřeb u „Basilica of St. John Lateran“ se sešlo víc jak milión lidí. Řím zažil pouze jeden pohřeb s větším počtem lidí a to o dva roky později při úmrtí papeže Jana Pavla II. Necelý týden po smrti Alberta Sordiho, nechal přejmenoval starosta jednu z hlavních ulic Říma právě jeho jménem.

Petr "Hennes" Hennebichler

Herecká filmografie

Filmy

1998 Incontri proibiti
1995 Romanzo di un giovane povero
1994 Nestore l'ultima corsa
1991 Sproštěn viny
Vacanze di Natale '91
1990 In nome del popolo sovrano
Lakomec
1988 Botta di vita, Una
1987 Tassinaro a New York, Un
1986 Troppo forte
1985 Sono un fenomeno paranormale
1984 Bertoldo, Bertoldino e... Cacasenno
Všichni za mříže
1983 Taxikář
1982 Tati, to snad ne!
Vím, že víš, že vím
1981 Markýz del Grillo
1980 Já a Káča
1979 Silnice Řím - Neapol neprůjezdná!
Zdravý nemocný
1978 Dove vai in vacanza?
Témoin, Le
1977 Měšťáček
Nová strašidla
1976 Quelle strane occasioni
Společný pocit studu
1975 Un sorriso, uno schiaffo, un bacio in bocca - a.z.
V jakém znamení ses narodil?
1974 Dokud se válčí, je naděje
1973 Můj bratr Anastasia
Polvere di stelle
1972 Kraksa
Roma
Vysoká karetní hra
1971 Hezký, charakterní Ital v Austrálii hledá krajanku za účelem sňatku
Zatčen na hranicích
1970 Contestazione generale
On a ona
Prezident fotbalového klubu Borgorosso
1969 Amore mio aiutami
Nebeská vila
Nell'anno del Signore
1968 Africké dobrodružství
Medico della mutua, Il
1967 Italiano in America, Un
Scusi, lei è favorevole o contrario?
Čarodějky
1966 Fumo di Londra
Královny
Nostri mariti, I
1965 Báječní muži na létajících strojích
I complessi
Made in Italy
Thrilling
Tři tváře
1964 Il disco volante
Moje žena
1963 Boom
Il diavolo
Učitel z Vigevana
1962 Canzoni di ieri, canzoni di oggi, canzoni di domani
Commissario, Il
Ve službách mafie
1961 Kriminálníci
Nejlepší nepřítel
Poslední soud
Una Vita difficile
1960 Brevi amori a Palma di Majorca
Gastone
Ladro lui, ladra lei
Nesnáze s kariérou
Všichni domů
1959 Costa Azzurra
Moralista, Il
Oh! Qué mambo
Pleťáci
Policarpo, ufficiale di scrittura
Vacanze d'inverno
Vedovo, Il
Velká válka
1958 Domenica è sempre domenica
Fortunella
Il marito
Nella città l'inferno
Racconti d'estate
Venezia, la luna e tu
1957 Arrivano i dollari!
Conte Max, Il
Lékář a šarlatán
Sbohem, armádo
Vedova elettrica, La
Vzpomínka na Itálii
1956 Guardia, guardia scelta, brigadiere e maresciallo
Les Week-ends de Néron
Mi permette, babbo!
Čtyři kroky do nebe
1955 Accadde al penitenziario
Bella di Roma, La
Da qui all'eredità
Dobrou noc, advokáte
Eroe dei nostri tempi, Un
Il Segno di Venere
Lo scapolo
Pappagalli, I
Piccola posta
Prezident fotbalového klubu Borgorosso
1954 Accadde al commissariato
Allegro squadrone
Americano a Roma, Un
Amori di mezzo secolo
Gran varietà
Il matrimonio
L'Arte di arrangiarsi
Naše časy
Parigina a Roma, Una
Seduttore, Il
Tripoli, bel suol d'amore
Via Padova 46
1953 Canzoni, canzoni, canzoni
Ci troviamo in galleria
Darmošlapové
Due notti con Cleopatra
Giorno in pretura, Un
L'incantevole nemica
1952 Bílý šejk
Giovinezza
Viva il cinema!
È arrivato l'accordatore
1951 Cameriera bella presenza offresi...
Mamma mia, che impressione!
Totò a králové Říma
1948 Che tempi!
Sotto il sole di Roma
1947 Delitto di Giovanni Episcopo, Il
Passatore, Il
Vento mi ha cantato una canzone, Il
1945 Chi l'ha visto?
Innocente Casimiro, L'
Miserie del Signor Travet, Le
1944 Circo equestre Za-bum
Tre ragazze cercano marito
1943 Sant'Elena piccola isola
1942 Casanova farebbe così!
Giarabub
La signorina
Signorine della villa accanto, Le
Tre aquilotti, I
1940 Cuori nella tormenta
1939 La notte delle beffe
1938 Tarakanova
1937 Il feroce Saladino
Pád Kartága

TV seriály

1989 Promessi sposi, I (TV seriál)
1972 Obraz uz obraz (TV seriál)

Dokumentární

2017 Super vacanze di Natale - a.z.
2004 Come inguaiammo il cinema italiano - La vera storia di Franco e Ciccio

TV pořady

2007 Memòries de la tele (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

1980 Já a Káča

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace