foto

Ann Sheridan

  • nar. 21.2.1915
    Denton, Texas, USA
  • zem. 21.1.1967 (51 let)
    Woodland Hills, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

“Umím pískat na prsty, chytit a povalit tele, zapálit dvěma dřívky oheň, docela slušně střílet, psát na stroji a učit ve škole...”

Clara Lou Sheridan pocházela z pěti dětí. Otec byl automechanik, matka v domácnosti. Vyrůstala v běžných poměrech, byla prý typická uličnice a sportovně velmi nadaná – hrála závodně košíkovou a připravovala se na učitelskou kariéru. Byla ještě studentkou, když sestra poslala její fotku v plavkách do studií Paramount Pictures. Následně vyhrála soutěž “Hledáme krásku,” kde součástí hlavní ceny byla právě rolička ve filmu studia Paramount. Opustila kolejní život a vsadila na hollywoodskou kartu. V devatenácti (1934), zatím stále pod svým rodným jménem, debutovala ve filmu a následující dva roky dostávala u Paramountu malé úlohy. Studio se o její herecký rozvoj nijak zvlášť nestaralo, využívalo ji mimojiné jako “tělesné dablérky,” a tak se v roce 1936, po asi dvou tuctech filmů, upsala studiu Warner Bros. a současně změnila jméno na “Ann Sheridan.”

Rusovlasá kráska se brzy stala sex symbolem, získala přídomek "Oomph Girl" (šťabajzna), který nenáviděla (“Když vás znají jenom pod přezdívkou, znamená to, že vás neberou jako opravdickou herečku...”). Začátkem 40. let byla, spolu s Betty Grable, typickou “dívkou pro plakáty.” Hrála v řadě komedií a zapomenutelných filmů, ale diváci ji měli rádi a dařilo se jí – v roce 1939 se stala “Dívkou roku” společnosti Max Factor (mezi předními zuby měla mimochodem mezeru, kterou si před každým focením zakrývala keramickou “krytkou”). Rostla do prvořadých rolí a v tomto směru byla velmi přizpůsobivá, ať už šlo o “dívku odvedle” nebo “neústupnou dámu.” Významné role, s pozitivními ohlasy kritiky i diváků, měla v krimi HŘÍŠNÍ ANDĚLÉ (1938) vedle Jamese Cagneye a Humphreye Bogarta, v Curtizově westernu DODGE CITY (1939) s Errolem Flynnem a Olivií de Havilland nebo jako zpěvačka v dobrodružné komedii TORRID ZONE (1940) s Cagneyem.

Od natáčení SAN QUENTIN (1937), ve kterém hráli bratra a sestru, se z Ann Sheridan a Humphreye Bogarta stali přátelé a začali se navzájem oslovovat "sestra Annie" a "bratr Bogie.” Jako drzá servírka zazářila ve filmu-noir JEZDCI NOCI (1940) s Georgem Raftem a Bogartem, v komedii MUŽ, KTERÝ PŘIŠEL NA VEČEŘI (1942) s Bette Davisovou. Vyzdvihována byla za svůj výkon v romantickém dramatu KINGS ROW (1942), kde se objevila spolu s pozdějším prezidentem Ronaldem Reaganem, Robertem Cummingsem a Betty Fieldovou. Frank Capra ji chtěl obsadit ke Garymu Cooperovi do svého snímku TO JE JOHN DOE (1941), ale Warneři mu ji neuvolnili. Obstojně zpívala a tak není divu, že v její filmografii najdeme i muzikály: THANK YOUR LUCKY STARS (1943) a SHINE ON, HARVEST MOON (1944). Točila i filmy-noir: NORA PRENTISS a THE UNFAITHFUL (oba 1947).

Navzdory úspěchům začala její kariéra upadat. Role v komedii I WAS A MALE WAR BRIDE (1949) s Cary Grantem a v režii Howarda Hawkse jí sice ještě přinesla úspěch, ale v 50. letech už sháněla party obtížně. V roce 1952 ji Newyorský módní výbor (Fashion Academy of New York) zařadil mezi osm nejlépe oblékaných Američanek. Čas však zastavit nemohla, stárla a davy mladších hereček stály před dveřmi Hollywoodu. Odjela tedy do New Yorku a brala jakýkoli herecký džob, ať už na divadle nebo v televizi.

V 60. letech se objevovala v televizní soap opeře “Another World” (1964), potom to byla Henrietta Hanksová z westernové série “Pistols 'n' Petticoats” (1966). Jen co se její však trochu podařilo vzkřísit kariéra onemocněla a v 51 letech na rakovinu jícnu a jater zemřela. Léta byla silnou kuřačkou; Cagney ve svém životopise poznamenal, že když nemoc udeřila, "neměla šanci.” Urnu s jejím popelem najdeme od roku 2005 (90. výročí narození) na hřbitově Hollywood Forever Cemetery.

Ann Sheridan byla třikrát vdaná. Za Edwarda Norrise (1936-39), rok za warnerovského kolegu, herce George Brenta (1942-43) a od června 1966 až do své smrti za Scotta McKaye. Neměla však děti. Za zásluhy o filmový průmysl má dnes svoji hvězdu na hollywoodském Chodníku slávy.

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

1969 The Extraordinary Seaman - a.z.
1967 Far Out West, The - a.z.
1958 Time of Your Life, The (TV film)
1957 Woman and the Hunter, The
1956 Come Next Spring
The Opposite Sex
1953 Appointment in Honduras
Take Me to Town
1952 Just Across the Street
Steel Town
1950 Stella
Žena na útěku
1949 I Was a Male War Bride
1948 Good Sam
Let's Sing Grandfather's Favorites - a.z.
Silver River
1947 Nora Prentiss
The Unfaithful
1946 One More Tomorrow
1944 Shine On, Harvest Moon
The Doughgirls
1943 Hranice temnoty
Thank Your Lucky Stars
1942 George Washington Slept Here
Juke Girl
Kings Row
Muž, který přišel na večeři
Wings for the Eagle
1941 Honeymoon for Three
Navy Blues
1940 Castle on the Hudson
City for Conquest
It All Came True
Jezdci noci
Torrid Zone
1939 Angels Wash Their Faces
Dodge City
Indianapolis Speedway
Naughty But Nice
They Made Me a Criminal
Winter Carnival
1938 Broadway Musketeers
Cowboy from Brooklyn
Hříšní andělé
Letter of Introduction
Little Miss Thoroughbred
Mystery House
Out Where the Stars Begin
The Patient in Room 18
1937 Alcatraz Island
Black Legion
Footloose Heiress, The
San Quentin
She Loved a Fireman
Sing Me a Love Song
The Great O'Malley
Wine, Women and Horses
1935 Car 99
Enter Madame
Fighting Youth
Home on the Range
Křižáci
Mississippi
Rocky Mountain Mystery
Rumba
The Glass Key
The Red Blood of Courage
1934 Behold My Wife!
Bolero
College Rhythm
Come On, Marines!
Kiss and Make Up
Ladies Should Listen
Limehouse Blues
Many Happy Returns
Mrs. Wiggs of the Cabbage Patch
Murder at the Vanities
One Hour Late
Ready for Love
Search for Beauty
Shoot the Works
The Lemon Drop Kid
The Notorious Sophie Lang
Wagon Wheels
You Belong to Me

TV seriály

1966 Pistols 'n' Petticoats (TV seriál)
1964 Another World (TV seriál)
1956 Sneak Preview (TV seriál)
1950 Lux Video Theatre (TV seriál)

Dokumentární

1982 Showbiz Goes to War (TV film) - a.z.
1938 Breakdowns of 1938
1935 Hollywood Extra Girl
1934 Star Night at the Cocoanut Grove
1933 Hollywood on Parade No. B-5

TV pořady

1962 Hollywood: The Fabulous Era (TV pořad) - a.z.
The Match Game (TV pořad)
1954 Star Is Born World Premiere, A (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace