foto

Fernando Fernán Gómez

  • nar. 28.8.1921
    Lima, Peru
  • zem. 21.11.2007 (86 let)
    Madrid, Madrid, Španělsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Rodným jménem Fernando Fernández Gómez byl španělský herec, scénárista, filmový a divadelní režisér a sedm let člen Španělské královské akademie, která dohlížela na korektnost španělského jazyka. Herec respektovaný umělci a milovaný několika generacemi diváků. Narodil se, jak uvádí ve svých pamětech, pravděpodobně v Limě během latinskoamerického turné své matky, španělské herečky Caroly Fernán-Gómez. Byl mimomanželským dítětem; otec Luis Fernando Diaz de Mendoza byl rovněž hercem a jeho matka mu sňatku s Carolou bránila. Rodný list byl Fernandovi vystaven v Buenos Aires a výlučně argentinské občanství si podržel až do roku 1984, kdy získal také španělské.

Do Španělska přicestoval, když mu byly tři roky a matčino příjmení později použil pro své umělecké jméno. Po škole studoval v Madridu umění, během občanské války (1936-1939) bral lekce v herecké škole "Národní konfederace práce" (CNT), což bylo anarchosyndikalistické hnutí. Profesionálně debutoval v roce 1938 ve společnosti Laury Pinillos, představil se v Ponceho hře "Zloději jsou čestní lidé" (1940). Od roku 1943 se začal objevovat ve filmech, nadále však pokračoval v divadelní práci. Založil vlastní divadelní společnost, začal sbírat ocenění za režii a scénáře. Uznání sklidil za komedii ŽIVOT PŘED SEBOU (1958), která se dočkala pokračování. Natočil také film podle vlastní novely EL VIAJE A NINGUNA PARTE (1986, Cesta nikam).

Známý byl pro svůj zvučný hlas, nepřehlédnutelný fyzický zjev a občasnou vznětlivost. Objevil se ve více než dvou stovkách filmů a dvacet jich režíroval. Psal romány, paměti, divadelní hry i poezii. Za roli v EL ANACORETA (1976, Poustevník) získal na berlínském filmovém festivalu Stříbrného medvěda pro "nejlepšího herce" a stejnou cenu obdržel po osmi letech za STICO (1985). V 70. a 80. letech byl velmi vytížen: v éře španělského přechodu k demokracii byl jedním z nejvyhledávanějších herců, pracoval pro televizi a natáčel v také Argentině. V 90. letech ho přibrzdily zdravotní problémy, na konci století však zažil herecký "comeback": Almodóvarovo drama VŠE O MÉ MATCE (1999), thriller PLENILUNIO (1999) a drama z období španělské občanské války DOTEK MOTÝLA (1999).

Pro americké diváky bude jednou z nejznámějších jeho role otce v oskarovém snímku BELLE EPOQUE (1992) s Penélope Cruz a Michelem Galabru. V roce 1947 se oženil s herečkou-zpěvačkou Marií Dolores Praderou; v roce 1959 se rozvedli. Mají syna a dceru Helenu Fernán-Gómez, která stala také herečkou. V roce 2000 si vzal Emmu Cohen. Zemřel v madridské Univerzitní nemocnici La Paz. Jeho rakev byla pokryta černorudou vlajkou, symbolem anarchosyndikalismu resp. sociálního anarchismu, ke kterému se hlásil po celý život. Španělskou vládou mu byl posmrtně udělen Velký kříž civilního řádu Alfonse X. Moudrého a v roce jeho úmrtí bylo madridské kulturní centrum "Villa de Madrid" přejmenováno na Divadlo Fernána Gómeze.

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

2006 Moje Sarah
2005 Abys na mne nezapomněl
2003 Bibliofrenia
2002 Embrujo de Shanghai, El
En la ciudad sin límites
Zero/infinito
2001 Visionarios
2000 Voz
1999 Dotek motýla
Pepe Guindo
Plenilunio
Vše o mé matce
1998 Abuelo, El
1997 Sueño de los héroes, El
1996 Pesadilla para un rico
Pintadas
Tranvía a la Malvarrosa
1995 Así en el cielo como en la tierra
1993 Cartas desde Huesca
1992 Belle epoque
Chechu y familia
Mujer de tu vida 2: Las mujeres de mi vida, La (TV film)
1991 Marcelino, chléb a víno
Mimo hru
Ohromený král
1990 Mujer de tu vida: La mujer perdida, La (TV film)
1989 Esquilache
Mar y el tiempo, El
Río que nos lleva, El
1987 Cara de acelga
Gran Serafín, El
Maurové a křesťané
Rozkaz, pane generále !
1986 Delirios de amor
Mitad del cielo, La
Pobre mariposa
Viaje a ninguna parte, El
1985 De hombre a hombre
Faraónův dvůr
Luces de bohemia
Mambrú se fue a la guerra
Marbella, un golpe de cinco estrellas
Réquiem por un campesino español
Stico
1984 Feroz
La noche más hermosa
Los zancos
1983 Juana la loca... de vez en cuando
Soldados de plomo
1982 Bésame, tonta
Interior rojo
1981 127 millones libres de impuestos
Apaga... y vámonos
Copia cero
Maravillas
1979 Gulliver
Maminka slaví 100. narozeniny
Milagro en el circo
1978 Arriba Hazaña
Madrid al desnudo
Restos del naufragio, Los
1977 Chely
Más fina que las gallinas
Ragazza dal pigiama giallo, La
Reina Zanahoria
1976 Anacoreta, El
Bruja, más que bruja
Cuatro novias de Augusto Pérez, Las
Imposible para una solterona
Plaza, La
Querida, La
1975 Jo, papá
Pim, pam, pum... ¡fuego!
Sensualidad
Yo la vi primero
Yo soy Fulana de Tal
1974 Amor del capitán Brando, El
1973 Anna a vlci
Duch úlu
Juan soldado (TV film)
Legenda o rychtáři z Alamedy
Nová výprava dona Quijota
Vera, un cuento cruel
1971 Cómo casarse en 7 días
Gallos de la madrugada, Los
Ibéricas F.C., Las
1970 Crimen imperfecto
De profesión, sus labores
Pierna creciente, falda menguante
Triangulito, El
Vau seis
1969 Adulterio decente, Un
Carola de día, Carola de noche
Estudio amueblado 2.P.
Panteras se comen a los ricos, Las
¿Por qué pecamos a los cuarenta?
1968 Vil seducción, La
1966 Mayores con reparos
Mujer de tu prójimo, La
1965 Mundo sigue, El
Ninette y un señor de Murcia
Vampiro para dos, Un
1963 Becerrada, La
Benigno, hermano mío
Rififí en la ciudad
1962 ¿Dónde pongo este muerto?
1961 Adiós, Mimí Pompón
Fantasmas en la casa
Venganza de Don Mendo, La
1960 Crimen para recién casados
Sólo para hombres
Trois etc. du colonel, Les
Vida privada de Fulano de Tal, La
1959 Bombas para la paz
Luna de verano
Soledad
Vida alrededor, La
1958 Ana dice sí
Život před sebou
1957 Faustina
Ironía del dinero, La
Las muchachas de azul
Marido de ida y vuelta, Un
Muchachas de azul
Nájemník
Ángeles del volante, Los
1956 Cesta snoubenců
Fenómeno, El
Gran mentira, La
Malvado Carabel, El
1955 Congreso en Sevilla
Guardián del paraíso, El
Lo scapolo
Mensaje, El
Otra vida del capitán Contreras, La
1954 Manicomio
Morena Clara
Rebeldía
1953 Aeropuerto
Conciencia acusa, La
Esa pareja feliz
Nadie lo sabrá
1952 Cincuenta años del Real Madrid
Me quiero casar contigo
Ojos dejan huellas, Los
Sistema Pelegrín, El
1951 Balarrasa
Capitán Veneno, El
La trinca del aire
1950 Facultad de letras
La noche del sábado
Tiempos felices
Último caballo, El
1949 Alas de juventud
Noventa minutos
1948 Botón de ancla
Encrucijada
Hoy no pasamos lista
La mies es mucha
Pototo, Boliche y Compañía
Vida en sombras
1947 Embrujo
Muralla feliz, La
Noche sin cielo
Sirena negra, La
1946 Es peligroso asomarse al exterior
Habitantes de la casa deshabitada, Los
Próxima vez que vivamos, La
1945 Bambú
Camino de Babel, El
Destino se disculpa, El
Domingo de carnaval
Eres un caso
Espronceda
Se le fue el novio
1944 Chica de opereta, Una
Empezó en boda
1943 Chica del gato, La
Cristina Guzmán
Fin de curso
Mi enemigo y yo
Noche fantástica
Rosas de otoño
Se vende un palacio
Turbante blanco
Viviendo al revés

TV seriály

2001 Cuéntame (TV seriál)
1993 A su servicio (TV seriál)
Los ladrones van a la oficina (TV seriál)
1987 Juncal (TV seriál)
1983 Desastres de la guerra, Los (TV seriál)
Zahrada Venušina (TV seriál)
1982 Ramón y Cajal (TV seriál)
1980 Fortunata a Jacinta (TV seriál)
1978 Don Quijote de la Mancha (TV seriál)
1974 Pícaro, El (TV seriál)
1968 Fábulas (TV seriál)

Dokumentární

2008 Hécuba, un sueño de pasión
2006 La silla de Fernando
2004 Retrato de Carlos Saura
1974 Humo que mantiene las casas, El
1964 Visitando a las estrellas

TV pořady

1984 Cinema 3 (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace