foto

Tien Miao

  • nar. 6.12.1925
    Čína
  • zem. 19.2.2005 (79 let)
    Taipei, Tchaj-wan

Biografie

Čínský herec, asistent režie a scénarista Tien Miao se narodil 6.prosince 1925 v Tongshanu, v Číně. První menší roli získal v černobílém The Best Secret Agent (1964). První větší roli získává hned na to v Magic Sword (1965) a hlavně v kultovních wuxia snímcích Dragon Gate Inn (1967), zde pomáhal i se scénářem a The Swordsman of All Swordsmen (1968), obojí s Lingfeng Shangkuan. V té době občas asistoval i režisérům.

Často byl obsazován do filmů s Shirley Hanovou, Lingfeng Shangkuanovou a s Wangem Yu. Nedělalo mu problém hrát ve více, než deseti filmech ročně. Z těch nejznámějších pecek, kde měl větší role, je nutno uvést alespoň A Touch of Zen (1971), kde asistoval i režii. Dále The Hero of Chiu Chow (1973) s Tan Tao Liangem, File of Heroes (1975) s Nancy Yen, Shaolin Wooden Men (1976) a Snake and Crane Arts of Shaolin (1978) s Jackie Chanem, nebo The Flying Tigers and the Kung Fu Kids (1980) s Judy Lee.

V 80.letech pomalu, ale jistě končila éra kung fu snímků, přesto ještě před ukončením společnosti Shaw Brothers stihl Tien Miao natočit ještě The Guy with Secret Kung-Fu (1981) s Nancy Yen, Kung Fu Executioner (1981) s taekwondisty Billy Chongem a Tao Chiangem a The Legend of All Men Are Brothers (1984) s Kar-Yan Leungem. 

V 90.letech si zahrál ještě v desítce filmů převážně role otců a posledním snímkem Tiena Miao byla rozlučka Goodbye, Dragon Inn (2003). Tien Miao zemřel 19. února 2005, v Tchaj-pej ve věku 80ti let. Zanechal za sebou více, než 130 filmových rolí.

Grand "Epistemolog" Master

Herecká filmografie

Filmy

2003 Nezvěstný
Sbohem Dragon Inn
2001 Kolik je tam hodin?
1998 Díra
1997 Řeka
1992 Rebelové neonového boha
1989 Du guo en chou
1986 Ninja Dragon
1985 Tang Chao qi li nan
1984 Shui xu wai zhuan
1981 Hong Wen Ding yu Hu Ya Biao
Kung Fu mstitel
1980 The Flying Tigers and the Kung Fu Kids
1979 A Pretended Rebel
Du jiao he
Hu tu fu xing chuang jiang hu
La shou xiao xi
Mang han dou lao qian
You ling shen
Zui hou nu
1978 72 rebelů smrti ze Shaolinu
Bai zhan bao shan he
Bojovníci ze Šaolinu
Bojovný orel
Drak z chrámu Šaolin 2: Lehkomyslný bojovník
Lang zi you long
Yu qing ting
1977 Bai Yu Jing
Jin luo han
Leng yue gu xing jian wu qing
Long she xia ying
Ren ba zhao
Sheng jian feng yun
1976 Ba dao lou zi
Bao biao
Křížová cesta Šaolinem
Ying tai qi xue
1975 Qi mian ren
Qiang yu hen
Qing guo qing cheng
Ying xiong bang
1974 Guangdong hao han
1973 Chao Zhou nu han
Fu chou zhe
Gan jin sha jue
Heng chong zhi zhuang nu sha xing
Long hu en chou
Nu huo
Nu wang feng
Qi sha jie
Tu bo guo ji si wang xian
Ye hu
1972 Bi hu you long
Da di long she
Jiang hu nu er
Long Hu Pao
Nu quan shi
Super drak
Tie san jiao
Yan zi Li San
Ying peng ying
一夫官聞
1971 Ci man wang
Da mo ying xiong zhuan
Da sha xing
Dotek zenu
Du hang da biao ke
Duo ming jin jian
Hei bai dao
Jian
Shi wan jin shan
Shuang qiang Wang Ba Mei
Wan li xiong feng
Xia yi shuang xiong
Yin juan nu xia
1970 Lie huo
Mang nu gou hun jian
1969 Tie niang zi
1968 Yi dai jian wang
1967 Long men kezhan
1966 Downhill They Ride

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky