foto

Bernard Verley

  • nar. 4.10.1939 (79 let)
    Lille, Francie

Biografie

Francouzský herec Bernard Verley se během své kariéry věnoval střídavě divadlu, televizi i filmové produkci, naši diváci se s ním mohli seznámit v průběhu několika desetiletí v různých polohách. Pochází z Lille, kde také studoval výtvarné umění, zároveň ale začal navštěvovat herecké kurzy Charlese Dullina, koncem padesátých let se připojil k Jeanu Vilarovi a hrál v Théâtre National Populaire, později účinkoval na několika pařížských scénách (Théâtre Montparnasse, Théâtre de la Comunne), zúčastňoval se také divadelních festivalů.

Před filmovou kamerou dostal první příležitost v dramatu z druhé světové války VÁLEČNÁ ČEST (Les honneurs de la guerre, 1961), v mezinárodním měřítku jej o rok později zviditelnila postava Napoleona II. v historickém filmu NAPOLEON II. (Napoleon II.: L′aiglon, 1962). I když se ve filmu později nevyskytoval nijak často, objevil se v několika stěžejních dílech významných režisérů (MLÉČNÁ DRÁHA – La voie lactée, 1969; PŘELUD SVOBODY – Le fantôme liberté, 1974), naši diváci se s ním mohli setkat také v československo-francouzském televizním filmu TAJEMSTVÍ VILÉMA STORITZE (1967). S televizí ostatně spolupracoval častěji než s filmem, hrál v různých seriálech nebo adaptacích literárních předloh.

Koncem sedmdesátých let se Bernard Verley začal věnovat filmové produkci a své další aktivity razantně omezil. K divadlu se jako herec vrátil až v roce 1991, krátce nato znovu přijímal i nové nabídky k filmování, vidět jsme jej mohli ve filmech KLAVÍRISTKA (L′accompagnatrice, 1992) nebo KRÁLOVNA MARGOT (La reine Margot, 1994). Doménou jeho aktivit před kamerou se ale znovu stala televize. Velkou příležitostí představit se televizním divákům se stala titulní postava policejního komisaře Malone ve stejnojmenném seriálu MALONE (2002-2005), u nás byly uvedeny i další seriály (různých kvalit), v nichž ztvárnil úlohy otců hlavních hrdinů (VŮNĚ Z PROVENCE – Dans un grand vent de fleurs, 1997; MODRÉ HLUBINY – Le bleu de l′océan, 2003).

V jevištních aktivitách pokračoval do nedávných let, častěji hrál například v Théâtre Antoine, znovu to ale byly také divadelní festivaly (Avignon), v poslední době zaujal v představení Sen o podzimu, které mu vyneslo nominaci na prestižní Molièrovu cenu. S touto hrou začínal v pařížských divadlech, v roce 2011 s ní podnikl turné po Holandsku a Itálii. Sporadicky se dodnes objevuje i před kamerou, v kinech to byl naposledy snímek LADY CHATTERLEY (2006).

Bernardův mladší bratr Renaud Verley (*1945) je též hercem.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2019 Grâce à Dieu
Noces d'or (TV film)
2018 Madame
2017 Číslo jedna
2016 L'Indomptée
Les Fausses Confidences (TV film)
2013 15 jours ailleurs (TV film)
Une autre vie
2012 Otevřené srdce
Ve spěchu
2010 Ma compagne de nuit
V comme Vian (TV film)
2009 Villa Belle France (TV film)
2008 Mitterrand à Vichy (TV film)
Sans état d'âme
2006 Lady Chatterley
Velký apartmán
2005 Škubání v palci
2004 Les Parallèles
2003 Na jih od mraků
Ztraceni v přístavu
2001 CQ
Des nouvelles des enfants (TV film)
Kdo jinému jámu kopá (TV film)
Vent de poussières (TV film)
2000 Bratři Sestrovi
Brumes de Manchester, Les (TV film)
L'Envol
1999 Bruno n'a pas d'agent
Complices, Les (TV film)
Jésus (TV film)
La Dilettante
La Part de l'ombre
Les Terres froides (TV film)
Premier de cordée (TV film)
Rub a líc
Sade en procès (TV film)
Uprostřed lží
1998 ...Comme elle respire
Femme du cosmonaute, La
Les insoumis (TV film)
Rives du paradis, Les (TV film)
Un cadeau, la vie! (TV film)
1997 Braconniers de Belledombre, Les (TV film)
Compagnons secrets (TV film)
Le Rouge et le noir (TV film)
Lucie Aubracová
1996 Les Liens du cœur (TV film)
1995 Crime de monsieur Stil, Le (TV film)
Duchesse de Langeais, La (TV film)
Elisa
Fils de flic (TV film)
Hospoda Jamajka (TV film)
Le Blanc à lunettes (TV film)
Pasteur, cinq années de rage (TV film)
Un si bel orage (TV film)
Řekni mi své ano
1994 Folie douce, La
Je voudrais descendre (TV film)
Královna Margot
L'Ange noir
La Bavure (TV film)
Trêve, La
Un été à l'envers (TV film)
À la folie
Úsměv
Žádné neviňátko
1993 Bohužel pro mě
Taxi de nuit
Une nouvelle vie
1992 Klavíristka
Temps et la chambre, Le (TV film)
1991 Nord
1990 Pacific Palisades
1981 Asphalte
1976 Mal partis, Les
1974 Bonzesse, La
Eugène Sue (TV film)
Eugčne Sue (TV film)
Přízrak svobody
Tribunal de l'impossible: Le baquet de Frédéric-Antoine Mesmer, Le (TV film)
1973 Feu aux lèvres, Le
1972 Po lásce
1971 Une femme libre
1969 Mléčná dráha
1968 Ambroise Paré (TV film)
Au pan coupé
Bérénice
Cvokové
Fille d'en face, La
1967 Tajemství Viléma Storitze (TV film)
1965 Théâtre de la jeunesse: David Copperfield, Le (TV film)
1964 Lady, Die
Láska u moře
1963 Théâtre de la jeunesse: Jean Valjean, Le (TV film)
Théâtre de la jeunesse: Le général Dourakine, Le (TV film)
1962 Théâtre de la jeunesse: Gavroche, Le (TV film)
1961 La petite Dorrit (TV film)
Napoléon II, l'aiglon
1960 Honneurs de la guerre, Les
Rêve, Un (TV film)

TV seriály

2019 Collection Fred Vargas (TV seriál)
Quand sort la recluse (E05)
2014 Origines (TV seriál)
L'arbre déchiré (S01E01)
2009 Mes amis, mes amours, mes emmerdes (TV seriál)
2005 Bojovnice (TV seriál)
2003 Modré hlubiny (TV seriál)
2002 Malone (TV seriál)
2000 Mathieu Corot (TV seriál)
1998 The Violent Earth (TV seriál)
1996 Vůně z Provence (TV seriál)
Julie Lescautová (TV seriál)
Obchod s dětmi (S05E05)
1995 L'histoire du samedi (TV seriál)
La Rivière Espérance (TV seriál)
1994 Avocat d'office (TV seriál)
1992 Police Secrets (TV seriál)
1989 Cycle Simenon (TV seriál)
1973 Monde enchanté d'Isabelle, Le (TV seriál)
1968 Affaire Vilain contre ministère public (TV seriál)
1967 Tribunal de l'impossible, Le (TV seriál)

Dokumentární

1995 Un siècle d'écrivains (TV seriál) - vyp.

Producentská filmografie

Filmy

1991 Nord

Režijní filmografie

TV seriály

1994 3000 scénarios contre un virus (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace