Reklama

Reklama

Salman Rushdie

Salman Rushdie

nar. 19.06.1947 (76 let)
Bombaj, Indie

Zajímavosti (5)

Konečně spolu (2007)

  • Cameo gynekológa Dr. Masaniho si zahral spisovateľ Salman Rushdie. Slovo "Masan" (žena "Masani") predstavuje v indickej mytológii vampirického démona, ale je tiež bežným indickým menom, ktoré nosili/nosia slávni indickí herci, speváci a politici. V kontexte so silne zdôraznenými židovskými motívmi vo filme a tým, čim sa Rushdie preslávil ("Satanské verše"), pôsobí jeho rola o to pikantnejšie. (ČSFD)

Lulu na mostě (1998)

  • Postavu Dr. Van Horna psal Paul Auster původně pro svého přítele, romanopisce a nositele Nobelovy ceny Salmana Rushdieho. Produkce filmu ale neunesla finanční nároky spojené se zajištěním bezpečnosti při natáčení (vzhledem k přetrvávající platnosti fatvy ájatolláha Chomejního z roku 1989, která vyzývá k Rushdieho zabití kvůli autorství románu "Satanské verše") a role tak nakonec připadla Willemu Dafoeovi. (LeoH)

Visions of Ecstasy (1989)

  • Snímek bylo ve Velké Británii zakázáno distribuovat až do roku 2008 kvůli rouhačství. V nesestříhané podobě byl film uveden v roce 2012. Režisér i distributor Nigel Wingrove se v roce 1996 neúspěšně odvolal u Evropského soudu pro lidská práva. Proti zákazu se také postavili spisovatel Salman Rushdie či režisér Derek Jarman. (Gray)

Herec

Spisovatel

Filmy
2012

Midnight's Children - kniha

Krátkometrážní
2012

Der goldene Zweig (studentský film) - povídka

Scenárista

Filmy
2012

Midnight's Children

Host

Skladatel

Hudební videoklipy
2000

U2 - The Ground Beneath Her Feet

Reklama

Reklama