foto

David Gilmour

  • nar. 6.3.1946 (72 let)
    Cambridge, Cambridgeshire, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

David Jon Gilmour se narodil 6. března 1946 v univerzitním městě Cambridge. Vyrůstal v dobře situované rodině. Jeho liberálně smýšlející rodiče byli velmi pokrokoví a Davida podporovali ve všech činnostech. Když bylo Davidovi 17 let, odstěhovali se jeho rodiče do New Yorku, tudíž zůstal odkázaný jen sám na sebe.

Po ukončení střední školy se David zapíše na studium jazyků na proslulé Cambridge College of Artist and Technology. Žije v malém bytě a přivydělává si na živobytí například jako model. V té době se velmi přátelí se svým bývalým spolužákem Sydem Barrettem. Tráví spolu spoustu času a David, jako lepší a vyspělejší kytarista, učí kamaráda zlepšovat hru na kytaru. Nebýt Davida a jeho ochoty, tak se nejspíš nedočkáme Sydovi tolik opěvované hry na kytaru, na prvních albech Pink Floyd.

V roce 1963 založil David skupinu Joker's Wild , která hrála především převzaté věci. Skupina měla poměrně slušný ohlas, především díky Davidovi, který ve skupině všechno řídil. Slušně našlápnutou kariéru Joker's Wild potopila pirátská nahrávka jejich skladeb, které se chystali vydat. Dnes Gilmour mluví o úspěchu, který mohl s Joker's Wild dosáhnout, nebýt pirátské nahrávky.

Mezitím to šlo se Sydem Barrettem z kopce. Barrett zničený LSD a dalšími problémy, nebyl pro slušně se rozjíždějící Pink Floyd přínosem, a proto vzal David místo pátého člena Pink Floyd, jako záloha za Syda. Během několika měsíců je Syd z Pink Floyd vyhozen a David se stává plnohodnotným členem. Tak začíná Davidovo nejúspěšnější a nejvýznamnější období. Na prvních albech bez Syda je stále značný Sydův vliv, ale postupem času si Pink Floyd vytváří nový styl, na kterém má velkou zásluhu právě David. Po pár poměrně úspěšných a ceněných albech, čeká na Pink Floyd velký úspěch.

Na začátku 70. let jsou Pink Floyd řazeni mezi absolutní hudební špičku. Vydávají přelomové alba jako Meddle, Dark Side Of The Moon a další. David je velká a uznávaná celebrita, což ale také přináší spousty starostí. Během následujících let přebírá Roger Waters kontrolu nad Pink Floyd a David se už tolik nepodílí na textech a hudbě jako dřív; jde to především slyšet na albech The Wall a The Final Cut. Náladu si David alespoň napravuje svým sólovým albem. Během dalších let se napětí v Pink Floyd stupňuje a skupina je před rozpadem.

Po odchodu Rogera Waterse se David stává jakýmsi frontmanem Pink Floyd a snaží se udržet jejich činnost vydáním dalších alb. Po poslední řadové desce The Division Bell se Pink Floyd hudebně odmlčeli a po tvůrčí stránce o nich není dodnes slyšet. Pro fanoušky Pink Floyd byl jistě velkým překvapením výstup, poprvé od roku 1981, s Rogerem Watersem na akci LIVE 8. Byla to ale jednorázová záležitost bez delšího trvání.

Dnes patří David Gilmour k nejvýznamnějším a nejvlivnějším osobnostem na hudební scéně. Podle jeho originální hry na kytaru se ročně učí tisíce mladých kytaristů. Po hudební stránce je nadále velmi aktivní. Vystupuje na koncertech, hraje jako host na albech předních světových umělců a především vydává stále desky. Důkazem toho je jeho poslední sólové album z roku 2006 On An Island.

Jan "PinPrick" Churý

Herecká filmografie

Filmy

1991 Amnesty International's Big 30 (divadelní záznam)
1987 Secret Policeman's Third Ball, The (divadelní záznam)
1969 p wie petersilie, pille, presswurst, pinscher, punkt punkt punkt (TV film)

Dokumentární

2017 David Gilmour v Pompejích (koncert)
2016 Jak se kalila hudba (TV seriál)
2015 David Gilmour: Wider Horizons
2014 The Kate Bush Story: Running Up That Hill (TV film)
2012 Pink Floyd: The Story of Wish You Were Here
2008 David Gilmour - Live in Gdańsk (koncert)
2007 Remember That Night (koncert)
Sedm epoch rocku (TV seriál)
2005 100 Greatest Albums, The (TV film)
2003 Pink Floyd: Dark Side of the Moon (TV film)
Ringo Rama
The Pink Floyd and Syd Barrett Story
2002 David Gilmour in Concert (koncert)
There's Only One Paul McCartney (TV film)
2000 Pink Floyd: Behind the Wall
1999 Paul McCartney, Live at the Cavern Club (koncert)
1998 PinkMovie.Com
1996 Mastercard Masters of Music Concert for the Prince's Trust (koncert)
1995 The History of Rock 'N' Roll, Vol. 8 (TV film)
VH1 Legends (TV seriál)
1994 P.U.L.S.E. Live at Earls Court 20.10.94, London (koncert)
Pink Floyd: Dark Side of the Moon - Live (koncert)
1991 La Carrera Panamericana
Michael Kamen: Concert for Saxophone
1989 Pink Floyd - Delicate Sound of Thunder (koncert)
Pink Floyd in Venice (koncert)
1985 Deep End
Live Aid (koncert)
1980 Pink Floyd Live at Earls Court in London (koncert)
1973 Sound of the City: London 1964-73
1972 Pink Floyd: Živě v Pompejích
1971 Love and Music

TV pořady

2006 Abbey Road: Live (TV pořad)
1989 Hysteria 2! (TV pořad)

Hudební videoklipy

2009 David Gilmour feat. Bob Geldof & Chrissie Hynde - Chicago (hudební videoklip)
2006 David Gilmour - On an Island (hudební videoklip)
1989 Jan Hammer - Too Much to Lose (hudební videoklip)

Skladatelská filmografie

Filmy

2003 Glimpse of Dawn
2001 Los Deseos del camino (King Ale)
1992 Wrinkles
1972 La Vallée
1970 Zabriskie Point
1968 San Francisco
The Committee

TV seriály

1976 Manon Lescaut (TV seriál)
1973 Pirx kalandjai (TV seriál)

Dokumentární

2017 David Gilmour v Pompejích (koncert)
2004 Stoners
1984 Burren, The

Hudební videoklipy

2015 David Gilmour - The Girl In The Yellow Dress (hudební videoklip)
David Gilmour: Rattle That Lock (hudební videoklip)
1994 Pink Floyd - High Hopes (hudební videoklip)
1988 Pink Floyd: The Dogs of War (hudební videoklip)
1986 Learning to Fly (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(52)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace