foto

Jódži Jamada

  • nar. 13.9.1931 (88 let)
    Tojonaka, Ósaka, Honšú, Japonsko

Biografie

Yōji Yamada (1931) se podobně jako klasik Yasujirō Ozu etabloval coby autorský specialista v žánru melodramatu. Narozdíl od Ozua spoléhá Yamada spíše na tradiční způsoby dramatického vyprávění. Jeho filmy představují ekvivalent klasických hollywoodských snímků, kde formální stránka co nejméně upozorňovala sama na sebe a naopak maximálně podporovala hladké sledování příběhu. Yamada vytvořil enormně populární sérii filmů s obyčejným hrdinou jménem Tora, přičemž ke všem čtyřiceti osmi filmům napsal scénáře a s výjimkou dvou dílů je také režíroval. Svou oblibu předválečnému období japonské kinematografie materializoval do láskyplné pocty začátkům zvukového filmu v Japonsku v titulu Kinema no tenchi (Nebeský svět kinemy, Final Take: The Golden Age of Movies, 1986).

Jiří "JFL" Flígl

Scenáristická filmografie

Filmy

2019 Otoko wa tsurai yo 50: Okaeri Tora-san
2018 Aniimóto (TV film)
Cuma jo bara no jó ni: Kazoku wa curai jo 3
2017 Kazoku wa curai jo 2
2016 Kazoku wa curai jo
2015 Haha to kuraseba
2014 Čiisai O'uči
2013 Tókjó kazoku
2010 Kjóto Uzumasa monogatari
Otóto
2009 Curibaka nišši 20
2008 Curibaka nišši 19
Kábé
2007 Curibaka nišši 18
2006 Curibaka nišši 17
Láska a čest
Z moře není návratu
2005 Curibaka nišši 16
Sokoku (TV film)
2004 Curibaka nišši 15: Hama-čan no asu wa nau?
Skryté ostří
2003 Curibaka nišši 14
2002 Curibaka nišši 13: Hama-čan kiki ippacu
Soumrak
2001 Curibaka nišši 12: šidžó saidai no kjúka
2000 Curibaka nišši: Eleven
1998 Curibaka nišši 10
Hana no Oedo no curibaka nišši
1997 Curibaka nišši 9
Nidži o cukamu otoko: Nangoku funtó hen
Šin Sararíman senka
1996 Curibaka nišši 8
1995 Otoko wa curai jo: Toradžiró kurenai no hana
Toki no kagajaki
1994 Curibaka nišši 7
Otoko wa curai jo: Haikei, kuruma Toradžiró-sama
1993 Curibaka nišši 6
Gakkó
Otoko wa curai jo: Toradžiró no endan
1992 Curibaka nišši 5
Otoko wa curai jo: Toradžiró no seišun
1991 Curibaka nišši 4
Musuko
Otoko wa curai jo: Toradžiró no kokuhaku
1990 Curibaka nišši 3
Otoko wa curai jo: Toradžiró no kjúdžicu
1989 Curibaka nišši 2
Harasu no ita hibi
Otoko wa curai jo: Boku no odžisan
Otoko wa curai jo: Toradžiró kokoro no tabidži
1988 Curibaka nišši
Downtown Heroes
Otoko wa curai jo: Toradžiró sarada kinenbi
1987 Otoko wa curai jo: Toradžiró monogatari
Otoko wa curai jo: Širetoko bodžó
1986 Otoko wa curai jo: Šiawase no aoi tori
Poslední šot
1985 Otoko wa curai jo: Toradžiró ren'ai džuku
Otoko wa curai jo: Šibamata jori ai o komete
1984 Otoko wa curai jo: Jogiri ni musebu Toradžiró
Otoko wa curai jo: Toradžiró šindžicu ičiro
1983 Otoko wa curai jo: Kučibue o fuku Toradžiró
Otoko wa curai jo: Tabi to onna to Toradžiró
Zero no šóten (TV film)
1982 Otoko wa curai jo: Hana mo araši mo Toradžiró
Otoko wa curai jo: Toradžiró adžisai no koi
1981 Otoko wa curai jo: Naniwa no koi no Toradžiró
Otoko wa curai jo: Toradžiró kamifúsen
1980 Otoko wa curai jo: Toradžiró haibisukasu no hana
Otoko wa curai jo: Toradžiró kamome uta
Vzdálený ohlas jara
1979 Otoko wa curai jo: Tonderu Toradžiró
1978 Otoko wa curai jo: Toradžiró wagamiči o juku
Otoko wa curai jo: Uwasa no Toradžiró
1977 Otoko wa curai jo: Toradžiró ganbare!
Otoko wa curai jo: Toradžiró to tono-sama
Žlutý kapesník
1976 Futari no iida
Otoko wa curai jo: Toradžiró džundžó šišú
Otoko wa curai jo: Toradžiró jújake kojake
1975 Chlapi to maj těžký 15: Tora pod deštníkem
Harakara
Otoko wa curai jo: Kacušika riššihen
1974 Hrad z písku
Otoko wa curai jo: Toradžiró koi jacure
Otoko wa curai jo: Toradžiró komoriuta
Tókjódo mannaka
1973 Otoko wa curai jo: Toradžiró wasurenagusa
Otoko wa curai jo: Wataši no Tora-san
1972 Kigeki: Šačó-san
Kokjó
Otoko wa curai jo: Toradžiró jumemakura
Otoko wa curai jo: Šibamata bodžó
1971 Kigeki: Onna wa otoko no furusato jo
Otoko wa curai jo: Džundžó hen
Otoko wa curai jo: Funtó hen
Otoko wa curai jo: Toradžiró koiuta
1970 Kazoku
Otoko wa curai jo: Bókjó hen
Otoko wa curai jo: Fúten no Tora
Šin Otoko wa curai jo
1969 Kigeki: Ippacu daihiššó
Otoko wa curai jo
Zoku Otoko wa curai jo
1968 Fukeba tobu jóna otoko da
Hana Hadžime no ippacu daibóken
1967 Ai no Sanka
Kigeki: Ippacu šóbu
1966 Nacukašii furaibo
Ohana han: Dai ni bu
Un ga jokerja
1964 Iikagen baka
1963 Šitamači no taijó
1961 Zero no šóten
1958 Gekkjú ičiman sanzenen
Modan dóčú: Sono koi matta naši

Režijní filmografie

Filmy

2019 Otoko wa tsurai yo 50: Okaeri Tora-san
2018 Cuma jo bara no jó ni: Kazoku wa curai jo 3
2017 Kazoku wa curai jo 2
2016 Kazoku wa curai jo
2015 Haha to kuraseba
2014 Čiisai O'uči
2013 Tókjó kazoku
2010 Kjóto Uzumasa monogatari
Otóto
2008 Cinema Kabuki: The Tale of Bunshichi
Kábé
Shinema kabuki: Rakuda
Shinema kabuki: Renjishi
2006 Láska a čest
2004 Skryté ostří
2002 Soumrak
2000 15-Sai: Gakkó IV
1998 Gakkó III
1997 Nidži o cukamu otoko: Nangoku funtó hen
1996 Gakkó II
Nidži o cukamu otoko
1995 Otoko wa curai jo: Toradžiró kurenai no hana
1994 Otoko wa curai jo: Haikei, kuruma Toradžiró-sama
1993 Gakkó
Otoko wa curai jo: Toradžiró no endan
1992 Otoko wa curai jo: Toradžiró no seišun
1991 Musuko
Otoko wa curai jo: Toradžiró no kokuhaku
1990 Otoko wa curai jo: Toradžiró no kjúdžicu
1989 Otoko wa curai jo: Boku no odžisan
Otoko wa curai jo: Toradžiró kokoro no tabidži
1988 Downtown Heroes
Otoko wa curai jo: Toradžiró sarada kinenbi
1987 Otoko wa curai jo: Toradžiró monogatari
Otoko wa curai jo: Širetoko bodžó
1986 Otoko wa curai jo: Šiawase no aoi tori
Poslední šot
1985 Otoko wa curai jo: Toradžiró ren'ai džuku
Otoko wa curai jo: Šibamata jori ai o komete
1984 Otoko wa curai jo: Jogiri ni musebu Toradžiró
Otoko wa curai jo: Toradžiró šindžicu ičiro
1983 Otoko wa curai jo: Kučibue o fuku Toradžiró
Otoko wa curai jo: Tabi to onna to Toradžiró
1982 Otoko wa curai jo: Hana mo araši mo Toradžiró
Otoko wa curai jo: Toradžiró adžisai no koi
1981 Otoko wa curai jo: Naniwa no koi no Toradžiró
Otoko wa curai jo: Toradžiró kamifúsen
1980 Otoko wa curai jo: Toradžiró haibisukasu no hana
Otoko wa curai jo: Toradžiró kamome uta
Vzdálený ohlas jara
1979 Otoko wa curai jo: Tonderu Toradžiró
Otoko wa curai jo: Toradžiró haru no jume
1978 Otoko wa curai jo: Toradžiró wagamiči o juku
Otoko wa curai jo: Uwasa no Toradžiró
1977 Otoko wa curai jo: Toradžiró ganbare!
Otoko wa curai jo: Toradžiró to tono-sama
Žlutý kapesník
1976 Otoko wa curai jo: Toradžiró džundžó šišú
Otoko wa curai jo: Toradžiró jújake kojake
1975 Chlapi to maj těžký 15: Tora pod deštníkem
Harakara
Otoko wa curai jo: Kacušika riššihen
1974 Otoko wa curai jo: Toradžiró koi jacure
Otoko wa curai jo: Toradžiró komoriuta
1973 Otoko wa curai jo: Toradžiró wasurenagusa
Otoko wa curai jo: Wataši no Tora-san
1972 Kokjó
Otoko wa curai jo: Toradžiró jumemakura
Otoko wa curai jo: Šibamata bodžó
1971 Otoko wa curai jo: Džundžó hen
Otoko wa curai jo: Funtó hen
Otoko wa curai jo: Toradžiró koiuta
1970 Kazoku
Otoko wa curai jo: Bókjó hen
1969 Kigeki: Ippacu daihiššó
Otoko wa curai jo
Zoku Otoko wa curai jo
1968 Fukeba tobu jóna otoko da
Hana Hadžime no ippacu daibóken
Ippatsu daiboken
1967 Ai no Sanka
Kigeki: Ippacu šóbu
Kjú-čan no dekkai jume
1966 Nacukašii furaibo
Un ga jokerja
1965 Kiri no hata
1964 Baka ga tanku de jatte kuru
Baka marudaši
Iikagen baka
1963 Šitamači no taijó
1961 Nikai no tanin

Spisovatelská filmografie

Filmy

1976 Oretachi no toki - kniha

TV seriály

2019 Šónen Toradžiró (TV seriál) - kniha

Herecká filmografie

TV seriály

2016 Nippon Academy šó (TV seriál)

Dokumentární

2016 Ken San
2006 Eiga kantoku tte nanda!

Host

TV pořady

2015 Nippon Academy šó (TV pořad)
2014 Nippon Academy šó (TV pořad)
2013 Nippon Academy šó (TV pořad)
2011 Nippon Academy šó (TV pořad)
1981 Nippon Academy šó (TV pořad)
1978 Nippon Academy šó (TV pořad)
1976 Tecuko no heja (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(27)