foto

Didier Sandre

  • nar. 17.8.1946 (73 let)
    Pažíž, Francie

Biografie

Hereckou kariéru Didiera Sandre lemuje několik prestižních ocenění především za práci v divadle, před kamerou ale vystupuje jen příležitostně. I naši diváci se s ním mohli seznámit v několika televizních rolích, s filmem ale spolupracuje spíše výjimečně. Pochází sice z Paříže, ale svou dráhu zahájil mimo hlavní město vlastní autorskou tvorbou pro děti a mládež. Od konce šedesátých let vystupoval na různých venkovských scénách, později působil v rámci divadelních společností a v roce 1973 absolvoval s Molièrovým Donem Juanem turné po Velké Británii.

S kamerou učinil Sandre první zkušenost menší rolí v populárním televizním seriálu NOČNÍ LÉKAŘI (Médecins de nuit, 1978), krátce nato se ale vypracoval k velkým úlohám historických postav – hrál například krále Ludvíka IX. (SAINT LOUIS – Svatý Ludvík, 1982) nebo slavného kardinála (RICHELIEU ANEB DEN ZKLAMÁNÍ –Richelieu ou La journée des dupes, 1983). Účinkoval také v adaptacích divadelních her, mezitím přišla i první filmová role v kriminálce TANEC STÍNŮ (La java des ombres, 1983). Hrál také v Haninově mezinárodně oceněném filmu PEKELNÝ VLAK (Train d´enfer, 1985), objevil se i v americkém válečném dramatu natáčeném ve Francii KRYCÍ JMÉNO: SMARAGD (Code Name: Emerald, 1985).

Jako divadelní herec prorazil Sandre mezitím i v Paříži, působil na scénách Théâtre National de Chaillot nebo Théâtre de la Porte, s Molièrovými hrami se zúčastnil mezinárodního turné a vystupoval také na legendárním festivalu v Avignonu. Za své kreace v představeních Madame de Sade a Figarova svatba získal v roce 1987 Cenu Unie divadelních kritiků. Uplatnil také práci s hlasem, jako vypravěč se podílel na několika filmech, na jevišti se v komponovaných hudebních programech prosadil jako recitátor.

V televizi nadále hrál historické postavy, titulní roli ztvárnil v adaptaci Čechovova IVANOVA (1990), velkou příležitost mu poskytla režisérka Nina Companéez v dvoudílném historickém filmu KRÁLOVA ALEJ (L′allée du roi, 1995), kde hrál krále Ludvíka XIV. Mezitím příležitostně znovu hrál i ve filmech, s Nathalií Baye vytvořil ústřední pár v dramatu LEŽ (Mensonge, 1992), další velkou roli dostal v romantickém příběhu PODZIMNÍ PŘÍBĚH (Conte d´automne, 1998). Zatím poslední větší příležitost mu přinesl film HELL (2006).

V letech 1996-1997 hrál Didier Sandre v divadle Théâtre Athénée ve Wildově Ideálním manželovi a tato hra mu v roce 1996 vynesla prestižní Molièrovu cenu. V klasice i moderně se uplatňuje dodnes v různých pařížských divadlech, festivalech i zahraničních zájezdech. Za své aktivity na jevišti obdržel Didier Sandre Řád za zásluhy a Řád umění a literatury udělovaný ministerstvem kultury.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2019 J'Accuse
Électre / Oreste (divadelní záznam)
2018 Un amour impossible
2017 Cyrano de Bergerac (divadelní záznam)
2016 Marie et les naufragés
2015 Les années perdues (TV film)
2014 Nejsi můj typ
2013 Au bout du conte
2012 38 svědků
A.L.F. (Animal Liberation Front)
Photo
2011 À la recherche du temps perdu (TV film)
2010 Memory Lane
2009 Montparnasse
Sous un autre jour (TV film)
2007 Moi, Louis, enfant de la mine (TV film)
Sang noir, Le (TV film)
2006 Hell
Les Amants du Flore (TV film)
2003 La Légende de Parva
Saint-Germain ou La négociation (TV film)
2002 Enfant éternel, L' (TV film)
2001 Perversions of the Damned, The
2000 Deux frères (TV film)
1998 Femme d'un seul homme, La (TV film)
Intime conviction (TV film)
Podzimní příběh
Zakázaná vášeň (TV film)
1996 Muž, kterého jsem zabila (TV film)
1994 Petits arrangements avec les morts
1993 Lež
Mazeppa
1992 Amour assassin, L' (TV film)
Turbulences (TV film)
1991 Boulevard des hirondelles
1990 Chemin solitaire, Le (TV film)
Ivanov (TV film)
1989 Jeanne d'Arc, le pouvoir de l'innocence (TV film)
Liberté, Libertés (TV film)
Mannequins d'osier, Les
Manon Rolandová (TV film)
Vent de galerne
1986 Žena mého života
1985 Année terrible, L' (TV film)
Fausse suivante, La (TV film)
Krycí jméno: Smaragd
Pekelný vlak
1983 Java des ombres, La
Richelieu ou La journée des dupes (TV film)
1982 Saint Louis ou La royauté bienfaisante (TV film)
1981 Peer Gynt (TV film)

TV seriály

2011 Nicolas Le Floch (TV seriál)
L'affaire de la rue des Francs-Bourgeois (S04E02)
1996 L'allée du roi (TV seriál)
Úžasná rodina (TV seriál)
Beaumont de père en fils (S03E03)
L'amour en vacances (S03E02)
Nicolas s'en va-t-en guerre (S03E01)
1995 Sandra, princezna rebelka (TV seriál)
1994 3000 scénarios contre un virus (TV seriál)
1993 Úžasná rodina (TV seriál)
Dure, dure la rentrée (S02E03)
Bonnes et mauvaises surprises (S02E01)
1992 Úžasná rodina (TV seriál)
Des jours ça rit, des jours ça pleure (S01E03)
Les Parents disjonctent (S01E01)
1989 Burziáni (TV seriál)
1987 Eurocops (TV seriál)
1983 Capitaine X (TV seriál)
Deux amies d'enfance (TV seriál)
1982 Conrad Killian, le fou du désert (TV seriál)

Dokumentární

2001 Vznik života v oceánech
2000 Mystère Paul, Le
1987 La Nuit des Molières (TV seriál)
1981 R.W. Fassbinder (TV film)

Host

TV pořady

1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky