foto

Claude Giraud

  • nar. 5.2.1936 (81 let)
    Chamalières, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Claude Giraud pochází z lékařské rodiny a narodil se ve městě Chamalieres ve střední Francii. Již od dětství jevil herecké nadání a jako velmi mladý vstoupil na jeviště nejslavnějšího francouzského divadla Comédie Française. Zde se ale dlouho nezdržel a rozčarován odtud krátce poté odešel. Začal pak hrát na různých pařížských scénách, dostal také první filmovou roli v dramatu režiséra Marcela Carné LES TRICHEURS (1958). Později dostal velkou úlohu v historické kriminálce UN ROI SANS DIVERTISSEMENT (1963), dále se ale věnoval více divadlu, hrál v klasice i moderně, přičemž neměl stálé angažmá a objevoval se na různých jevištích v Paříži.

Zlomovým obdobím v profesní dráze Clauda Girauda byla polovina šedesátých let, kdy dostal příležitost ztvárnit poměrně velkou roli v romantické sérii o Angelice. Hrál bratrance a později druhého manžela hlavní hrdinky, markýze Philippa de Plessis-Bellières. Mihnul se v první části ANGELIKA, MARKÝZA ANDĚLŮ (Angélique, marquise des anges, 1964), po boku hlavní představitelky Michèle Mercier pak hrál druhou hlavní roli v pokračování BÁJEČNÁ ANGELIKA (Merveilleuse Angélique, 1965), na začátku třetího dílu, ANGELIKA A KRÁL (Angélique et le roi, 1966), pak jeho postava umírá.

Celoevropský úspěch Angeliky neměl na další kariéru Clauda Girauda (stejně jako u řady dalších zúčastněných herců) nijak zásadní význam, nadále hrál především divadlo, relativně často se objevoval v televizi, kde dostával nabídky převážně do seriálů a historických filmů. Menší roli dostal ve filmu ARCIVÉVODSKÁ TRAGÉDIE V MAYERLINGU (Mayerling, 1968), u nás jej ale známe především z komedie DOBRODRUŽSTVÍ RABÍNA JÁKOBA (Les aventures de Rabbi Jacob, 1973), kde si zahrál po boku Louise de Funése. Od té doby vystupoval ve filmu již jen výjimečně, u nás jsme jej pak mohli vidět v historicko-dobrodružném seriálu MATYÁŠ SÁNDOR (Mathias Sandor, 1979).

Po několika dalších televizních seriálech ukončil Giraud svou práci před kamerou v polovině 90. let, od té doby se v televizi a filmu angažuje jen sporadicky, u nás byly uvedeny kriminální seriály CORDIEROVI, SOUDCE A POLICAJT (Les cordier, juge et flic, 1995) a JULIE LESCAUTOVÁ (Julie Lescaut, 2000), kde však měl jen nevelké příležitosti. Koncem 90. let hrál také naposledy v divadle, jeho posledním působištěm bylo Théâtre de l'Oeuvre. Doménou Clauda Girauda byl od 70. let dabing a stal se jednou z hlavních postav tohoto oboru ve Francii. Jeho hlasem promlouvali například Harrison Ford, Robert Redford, Mel Gibson, Anthony Quinn a řada dalších. Práci s hlasem uplatnil Giraud také v dokumentárních filmech a i televizních reklamách.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2007 Le fantôme du lac (TV film)
1996 Médée (TV film)
1994 Ange noir, L'
Láska je dětská hra (TV film)
1993 Les saigneurs (TV film)
1990 Vražedné kóma (TV film)
1989 Folle journée ou Le mariage de Figaro, La
Suivez cet avion
1988 Phèdre (TV film)
Sueurs froides: Black mélo (TV film)
1986 À nous les beaux dimanches (TV film)
Héritage, L' (TV film)
1982 Venise en hiver (TV film)
1977 Lorenzaccio (TV film)
Loup blanc, Le (TV film)
1976 Mamie Rose (TV film)
Milady (TV film)
1975 Guerre de pétrole n'aura pas lieu, La
1974 Madame Bovary (TV film)
1973 Rabín Jákob
1971 Tartuffe (TV film)
1970 Sortie de secours
1968 Adolphe, ou l'âge tendre
Mayerling
Phèdre
1966 Angelika a král
1965 Báječná Angelika
Cinna (TV film)
1964 Angelika, markýza andělů
La Ronde
1963 Machine infernale, La (TV film)
Un roi sans divertissement
1958 Tricheurs, Les

TV seriály

2015 Si Guitry m'était conté (TV seriál)
1992 Cordierovi, soudce a policajt (TV seriál)
1986 Ami Maupassant, L' (TV seriál)
1983 Homme de la nuit, L' (TV seriál)
1981 Fiancées de l'empire, Les (TV seriál)
Učú densecu Ulysses 31 (TV seriál)
1979 Mathias Sandorf (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 4 (E04)
další epizody (6)
1977 Richelieu (TV seriál)
1972 Les Rois maudits (TV seriál)
1968 Sebastián mezi lidmi (TV seriál)
1967 Le monde parallèle (TV seriál)
Monde parallèle, Le (TV seriál)
1966 Compagnons de Jehu, Les (TV seriál)
1965 Bella a Sebastián (TV seriál)

Dokumentární

1998 Louvre: The Visit
1980 Maison de Molière, La (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace