Reklama

Reklama

Malala Yousafzai

Malala Yousafzai

nar. 12.07.1997 (26 let)

Biografie

Malala Yousazfai je pákistánská bloggerka, která se proslavila v roce 2009, kdy televizi BBC popisovala svůj život v Pakistánu, když Talibán okupoval území Svát, ve kterém Malala žila.

9. října 2012 přežila útok tálibánského ozbrojence, který ji postřelil do hlavy a do krku, když se autobusem vracela ze školy. Byla postřelena jen kvůli tomu, že se snažila prosadit ženská práva. Šest dní po hospitalizaci v Pákistánu byla převezena do nemocnice v britském Birminghamu. Prodělala několik náročných operací, mj. rekonstrukci lebky a zákrok, který jí měl pomoci obnovit sluch v levém uchu. Z nemocnice byla propuštěna v únoru 2013.

V březnu 2013 nastoupila v Birminghamu do školy, kde studuje náboženské vědy, historii a metamatiku. Po útoku vznikla na její podporu petice, díky které se stala nejmladším člověkem nominovaným na Nobelovu cenu míru v historii. Podepsalo ji více než 2700 lidí.

V den svých 16, narozenin vystoupila v New Yorku na půdě OSN, kde měla proslov o tom jako důležité je vzdělání pro děti z chudých zemí, které právě díky chudobě nemohou školu navštěvovat.

Malala svůj život zachycuje také v novém dokumentu He named me Malala, na jehož premiéře se setkala i s herečkou a se známou bojovnicí za genderovou rovnoprávnost - Emmou Watson.

Karena "LilyDeLarge" Spacek

Herečka

Seriály
2021

Loki - a.z.

 

Pro tok času. Vždycky. - a.z. (S01E06)

Dokumentární
2022

Dopis mému idolu (seriál)

 

Malála Júsufzaj (S02E07)

2021

Přátelé: Zase spolu (TV film)

2019

The Agreement

2015

Dal mi jméno Malála

Host

Reklama

Reklama