foto

Virginia Mayo

  • nar. 30.11.1920
    Saint Louis, Missouri, USA
  • zem. 17.1.2005 (84 let)
    Thousand Oaks, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Filmová herečka a tanečnice Virginia Mayo se narodila dne 30. 11. 1920 jako Virginia Clara Jones v St. Louis v Missouri, USA. Odmala se věnovala tanci a v další kariéře tanečnice jí podporovala především sestra její matky. Virgi vystřídala celou řadu kvalitních tanečních i baletních instruktorů i učitelů stepu. Teta jí jako malé zajistila vystupování v St Louis městské opeře. Později ta samá teta zařídila její setkání s dalšími šesti dívkami. S těmi si nacvičily čísla a účinkovaly v Jeffersonově hotelu. Jako impresário a manager byl přijat estrádní umělec Andy Mayo, který byl dlouholetým varietním a cirkusovým umělcem a začal se starat o jejich práci, aby byla vždy na úrovni. Virginia pracovala ve varieté po dobu 3 let. Poté jí viděl Eddie Cantor a jako nový objev jí přizval v roce 1941 ke spolupráci na Broadway, kde vystupovala další dva roky.

V roce 1943 podepisuje smlouvu se spol. Samuela Goldwyna a objevila se ve filmech goldwynovské produkce. Hrála v hudebních a tanečních filmech FOLLIES GIRL (1943), JACK LONDON, kde hrála se svým pozdějším manželem Michaelem O´Shea, UP IN ARMS (1944), SEVEN DAYS ASHORE (1944), THE PRINCESS AND THE PIRATE (1944), v komediích s populárním komikem Danny Kayem, byla hrdinka jeho snů ve WONDER MAN (1945), nebo v THE KID FROM BROOKLYN - KLUK Z BROOKLYNU (1946) a přichází Oscary ověnčený, vynikající film THE BEST YEARS OF OUR LIVES (NEJLEPŠÍ LÉTA NAŠEHO ŽIVOTA), kde hrála velmi zajímavým způsobem manželku poručíka Derryho (Dany Andrews), pro kterého nemá po návratu z II. světové války žádné pochopení, je přelétavá, plytká, touží jen po bohatství a bezstarostném životě, a záhy oba manželé pochopí, že jejich manželství je jedním velikým omylem.

V roce 1949 ve WHITE HEAT hrála velice nesympatickou, chladnou, odtažitou a zrádnou potvoru Vernu Jarrett, po boku Jamese Cagneye, který na rozdíl od předešlých rolí záporňáků gangsterů, kriminálníků a drsňáků hrál kladnou roli. Ve filmové kariéře pokračovala i v 50-tých a 60-tých letech. Často to byly westerny, dobrodružné snímky a nebo hudební, kde tančila a „zpívala“ – protože zpívat neuměla, vždy se našla nějaká vhodná zpěvačka, která její party přezpívala.

V roce 1947 se slavila svatba s divadelním a filmovým hercem Michael O'Sheou, se kterým měli holčičku Mary Katherine, která se narodila v roce 1953. Martin zemřel v roce 1973. Jejich rodina žila po celou dobu v krásném prostředí Thousand Oaks ve slunné Kalifornii. V roce 1990 věnovala Virginia Mayo rozsáhlé sbírky Hollywoodských pozoruhodností a vzpomínek do státní knihovny Thousand Oaks. Virginia zemřela 17. 1. 2005 ve věku 84 let v Los Angeles.

marťan

Herecká filmografie

Filmy

1997 Man Next Door, The
1993 Půlnoční svědek
1990 Evil Spirits
1983 Do It Debbie's Way
1977 French Quarter
Haunted
1976 Won Ton Ton, the Dog Who Saved Hollywood
1975 Fugitive Lovers
1967 Fort Utah
1966 Castle of Evil
1965 Young Fury
1960 Jet Over the Atlantic
McGarry and His Mouse (TV film)
Rivolta dei mercenari, La
1959 Westbound
1958 Fort Dobbs
1957 The Big Land
The Story of Mankind
The Tall Stranger
1956 Congo Crossing
Great Day in the Morning
The Proud Ones
1955 Pearl of the South Pacific
1954 Král Richard a křižáci
Stříbrný kalich
1953 Devil's Canyon
She's Back on Broadway
South Sea Woman
1952 She's Working Her Way Through College
The Iron Mistress
1951 Along the Great Divide
Captain Horatio Hornblower R.N.
Painting the Clouds with Sunshine
Starlift
1950 Backfire
The Flame and the Arrow
The West Point Story
1949 Always Leave Them Laughing
Bílý žár
Colorado Territory
Flaxy Martin
Red Light
The Girl from Jones Beach
1948 Smart Girls Don't Talk
Zrodila se píseň
1947 Out of the Blue
Tajný život Waltera Mittyho
1946 Chlapec z Brooklynu
Nejlepší léta našeho života
1945 Zázračný muž
1944 Princezna a pirát
Seven Days Ashore
Up in Arms
1943 Follies Girl
Jack London
1939 Gals and Gallons

TV seriály

1984 Santa Barbara (TV seriál)
To je vražda, napsala (TV seriál)
Vraždila Jessica? (S01E04)

Dokumentární

2005 Budd Boetticher: A Man Can Do That (TV film)
2004 Bible According to Hollywood, The
2003 Norwegian Actresses in Hollywood (TV film)
1998 Best of Hollywood, The (TV film)
1995 Inside the Dream Factory (TV film)
1992 James Cagney: Až na vrchol (TV film)
1963 Hollywood: The Great Stars (TV film) - a.z.
1958 Screen Snapshots: Salute to Hollywood
1952 Screen Snapshots: Hollywood Night Life

TV pořady

2005 77. Annual Academy Awards (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace