foto

Vanda Tureková - Cinkotová

  • nar. 18.7.1972 (47 let)
    Trenčín, Slovensko, Československo

Biografie

Od roku 1995 sa o tejto slovenskej herečke (v rokoch 1990 – 1994 študovala herectvo na VŠMU v Bratislave) u nás veľa nehovorilo, hoci predtým stvárnila napríklad Adelu v Dome Bernardy Alby (Astorka – Korzo ´90), Martu v Jarnom prebudení a Marišku v Tótovcoch (Trnavské divadlo), Chris v Tancoch na sklonku leta, Checcu v Čerticiach, Vivian Egertonovu vo Vlastencoch z mesta Yo, Luciu v Alergii (SND). Zahrala si v televíznej rozprávke Domovníkov syn (1992), televíznej inscenácii Romulus Veľký (1992), televíznom filme Na Bukvovom dvore (1993, cena za ženský herecký výkon) a v televíznom seriáli Škriatok (1994). Dôvod? Urobila to, čo iní často robiť nezvyknú – ukončila angažmán v Činohre Slovenského národného divadla, kde začínala sľubnú kariéru a vybrala sa na skusy do sveta.

Najprv ju zlákalo Mexiko. Tu sa v rokoch 1997-1998 venovala štúdiu pohybovej techniky Joseho Limona na Národnej škole tanca v Mexico City. Potom si našla zaujímavý študijný program v holandskom Amsterdame a po krátkom pobyte v Bratislave, počas ktorého si zahrala v hre Pokazený čas (Divadelné združenie Stromy), zase v nemeckom Berlíne. Roky 2001 – 2002 strávila v Tokiu, kde sa venovala nielen výskumu japonského umenia so zameraním na Butoh divadlo, ale aj „súkromným záležitostiam“. Ešte v Mexiku jej totiž padol do oka japonský architekt...

O ostatnom období v divadelnom živote Vandy Turekovej, ktoré sa začalo Anastáziou v Tančiarni (SND) a potvrdilo jej inklináciu k pohybovým predstaveniam, možno povedať, že je slovenské. Svoje zatiaľ posledné divadelné role vytvorila v bratislavskom Divadle Aréna – zahrala si Sestru v inscenácii hry súčasnej ruskej autorky You a psychiatričku Lisbeth v inscenácii hry Per Olov Enguista V hodine rysa. V roku 2003 účinkovala Vanda Tureková v pohybovom filme Whispers režiséra Jozefa Vlka.

Zdroj: Scena.cz

Herecká filmografie

Filmy

2011 Čerešňový chlapec (TV film)
2005 V hodine rysa (TV film)
2004 Deň
Nepohřbený muž
2002 Malá nesdělení
2000 Fragmenty z malomesta
1993 Domovníkov syn (TV film)
Na Bukvovom dvore (TV film)
1992 Romulus Veľký (TV film)
1978 Kamenný chlapec (TV film)

TV seriály

2018 Inspektor Max (TV seriál)
Svědek (E06)
2015 Tajné životy (TV seriál)
Epizoda 12 (S01E12)
2014 Ochránci (TV seriál)
2012 Rodinné prípady (TV seriál)
1995 Dnes večer hrám ja (TV seriál)
Škriatok (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky