foto

Hildegard Knef

  • nar. 28.12.1925
    Ulm, Württemberg, Německá říše
  • zem. 1.2.2002 (76 let)
    Berlín, Berlin, Německo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Známá německá herečka, zpěvačka a spisovatelka, se narodila jako Hildegard Frieda Albertine Knef. V anglicky mluvících zemích bylo její jméno přepisováno jako Hildegard Neff nebo Hildegarde Neff.

Pocházela z neutěšených rodinných poměrů, její otec zemřel na syfilis a matka se brzy podruhé provdala. Herectví začala Hildegard studovat ve 14 letech, po té, co opustila touhu stát se animátorkou. Brzy se dostala k filmu, ale skutečně se proslavila až po pádu Třetí říše. Jejími nejznámějšími filmy se v té době staly přelomové projekty UNTER DEN BRÜCKEN (natáčený na konci války), DIE MÖRDER SIND UNTER UNS (VRAHOVÉ MEZI NÁMI), DIE SÜNDERIN a ALRAUNE. Zejména v posledním z nich se stala novodobým vampem a pokračovala tak v nejlepším odkazu hvězd výmarského nebe jakými byly Brigitte Helm nebo Marlene Dietrich.

Na přelomu 40. a 50. let nejprve odmítla nabídku Davida Selznicka do Hollywoodu, protože by musela přijmout nové jméno Gilda Christian a vydávat se za Rakušanku. Přesto jí její první manžel, Američan Kurt Hirsch, navrhl jako variantu jejího příjmení Neff a pod tímto jménem vystupovala na Broadwayi s větším úspěchem, nežli ve filmu v několika nevýrazných rolích, například v THE SNOWS OF KILIMANJARO (SNĚHY KILIMANDŽÁRA).

Později hrála v západní Evropě, často v nízkorozpočtových produkcích a dostala se také u Hammeru do THE LOST CONTINENT. Tehdy se více soustředila na svou pěveckou kariéru a často si psala vlastní texty. A provdala se podruhé za Angličana Davida Camerona. Slibnou budoucnost pak ohrozil nález rakoviny prsu, což se rozhodla překonat doma v Berlíně. Vše dopadlo dobře a na přelomu 60. a 70. se soustředila na německé šansony. Lidé si ji nejvíce spojují s takovými evergreeny jako Mackie-Messer, Für mich soll's rote Rosen regnen a Ich hab noch einen Koffer in Berlin. U třetího z nich fanoušci vedou vášnivé spory o tom, jestli píseň více sedne Marlene Dietrich nebo právě Hildegard Knef. Ostatně Ella Fitzgerald Knef označila za nejlepší zpěvačku "bez hlasu".

V roce 1970 vydala autobiografii Der geschenkte Gaul - Bericht aus einem Leben, která se stala nejprodávanější poválečnou knihou v Německu. Její další titul Das Urteil byl také velice úspěšný. Konečně, vyrovnáním se s válečným dětstvím a rakovinou nemohla nic zkazit.

Jejím třetím a posledním manželem byl rakousko-uherský šlechtic Paul Rudolf Freiherr von Schell zu Bauschlott. Z druhého manželství se jí narodila dcera Christina. V roce 2002 zemřela na rozedmu plic.

Markéta "NinadeL" Nedvědová

Herecká filmografie

Filmy

2001 Wie angelt man sich einen Müllmann? (TV film)
1999 Eine fast perfekte Hochzeit
1994 Tödliches Erbe (TV film)
1990 Champ clos (TV film)
1988 Witchcraft: Vražedná magie
1985 Flügel und Fesseln
Nein, ich gebe niemals auf!
1982 Gärtner von Toulouse, Der
1980 Warum die UFOs unseren Salat klauen
1978 Fedora
Großstadt-Minaturen: Geschichten zwischen Kiez und Ku'damm (TV film)
1976 I ve smrti sami
1975 Hildegard Knef und ihre Lieder
1968 Lost Continent, The
1965 Mozambique
1964 Gibraltar
Odsouzeni k hříchu
Wartezimmer zum Jenseits
1963 Ballade pour un voyou
Berlin - Melodie (TV film)
Caterina di Russia
Große Liebesspiel, Das
Hipnosis
Jolanthe lässt bitten.... (TV film)
Landru
Žebrácká opera
1962 Golden Boy (TV film)
Laura (TV film)
Lulu
1961 Strada dei giganti, La
1960 Geliebte Stimme, Die
1959 Mann, der sich verkaufte, Der
Subway in the Sky
1958 Fille de Hambourg, La
Madeleine und der Legionär
1954 Eine Liebesgeschichte
Geständnis unter vier Augen
Svengali
1953 The Man Between
1952 Alraune
Diplomatic Courier
Illusion in Moll
La Fête à Henriette
Nachts auf den Straßen
Night Without Sleep
Sněhy Kilimandžára
1951 Decision Before Dawn
Es geschehen noch Wunder
Hříšnice
1948 Fahrt ins Glück
Film ohne Titel
1947 Zwischen gestern und morgen
1946 Vrahové mezi námi
1945 Die Brüder Noltenius
Frühlingsmelodie
Unter den Brücken

TV seriály

1993 Berlin Break (TV seriál)
1992 Haus am See (TV seriál)
1990 Ein Schloß am Wörthersee (TV seriál)
V comme vengeance (TV seriál)

Dokumentární

2015 Knef - Ihre schönsten Chansons (TV film) - a.z.
2012 Alexandra - Stimme der Sehnsucht: Der rätselhafte Tod eines Stars - a.z.
2001 Marlene Dietrich: Her Own Song
Woman and a Half: Hildegard Knef, A
2000 Aber schön war es doch (TV film)
1997 Legenden (TV seriál)
1995 Für mich soll's rote Rosen regnen
1980 Peter Frankenfeld (TV film) - vyp.
1977 ...und die Bibel hat doch recht
1969 Die Knef. Bericht über ein Konzert (TV film)
1953 Das Künstlerporträt (TV seriál)

TV pořady

2014 Die ZDF-Kultnacht - Wir lieben Schlager: Die größten Stars, die besten Songs (TV pořad) - a.z.
1994 Brisant (TV pořad)
1992 Gottschalk Late Night (TV pořad)
1979 NDR Talk Show (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)
1967 Schlager International (TV pořad)
1964 Vergißmeinnicht (TV pořad)
Wie es euch gefiel (TV pořad)
1961 Musik aus Studio B (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace