Reklama

Reklama

Tony Iommi

Tony Iommi

nar. 19.02.1948 (76 let)
Birmingham, England, Velká Británie

Biografie

Tony Iommi je britský kytarista. Je sice z katolické rodiny, ale na mše chodil jenom výjimečně. Žil s rodiči, kteří byli obchodníci, v rodinném domě. Tony nebyl žádné vzorné dítě. Když mu bylo osm let, tak při menší potyčce ošklivě spadl a poranil si obličej. Na rtech mu zůstala jizva, děti mu začaly říkat „Scarface“. Proto si nechává narůst knírek, aby zranění zakryl.

Začal chodit na judo a karate, kvůli ochráně před místními gangy. Později trénoval také box. V budoucnu chtěl být vyhazovačem v nočním klubu. Jenže si po škole našel práci v továrně.

Z počátku chtěl hrát na bicí, ale zdálo se mu to moc hlučné, tak zkusil kytaru. Začal na ní hrát už jako kluk. Jeho inspirací byl kytarista Hank Marvin. Ve volném čase hrál v několika hudebních klubech. V té době hlavně s bluesovými rockovými skupinami.

V 17 letech se stala Tonymu vážnější nehoda. V práci mu stroj uřízl konečky prstů. Chtěl s hraním na kytaru okamžitě skončit, ale jeho kolega věděl, že by to byla velká škoda. Tak mu doporučil známého kytaristu Djanga Reinhardta, protože tomu se stalo taky vážné zranění (ve zkratce: popálené prsty). Hrát tedy nepřestal. Na zraněné prsty si nasazoval různé po domácku vyrobené plastové návleky. Tvrdé struny vyměnil za měkčí a začal je podlazovat. Díky tomu vznikl jeho heavy metalový zvuk.

V roce 1967 se připojil ke skupině se jménem Polka Tulk Blues Company, která se skládala dohromady z šesti hudebníků. Téměř po roce kapelu dva členi opouští. Název skupiny se zkracuje na Polka Tulk. Jenomže chtěli něco úplně jiného, takže nakonec změnili název na Earth. Později však zjistili, že jedna kapela s názvem Earh už existovala. Tak opět museli změnit název, kterým už byl konečně známý Black Sabbath.

V Black Sabbath právě Tony vytvořil jedinečný temný zvuk, který známe doteď. Nejznámější kytarové rify se podepsaly na písničkách jako „Iron Man“, „War Pigs“, „NIB“, „Black Sabbath“, „Into the Void“, „Paranoid“ a „Children of the Grave“. Skupina byla taky známá tím, že často vyměňovala své členy. Tony Iommi byl jediný, který nikdy z kapely neodešel.

Tony vydal také svá vlastní sólová alba, kterými jsou: „Iommi“ (2000), „The 1996 DEP Sessions“ (2004) a „Fused“ (2005). V roce 2005 se oženil se švédskou zpěvačkou Marií Sjoholm.

HonzysKISS

Herec

Host

Pořady
2014

Grammy Awards 2014

2012

Sounds of the 70s 2 - a.z.

2008

That Metal Show

2006

The ONE Show

2000

FanClub

1987

Headbangers Ball - moderátor

1965

Beat-Club

1964

Top of the Pops

Reklama

Reklama