foto

Fritz Diez

  • nar. 27.2.1901
    Meiningen, Německá říše
  • zem. 19.10.1979 (78 let)
    Výmar, Thüringen, Východní Německo

Biografie

Fritz Diez byl německý herec, producent, režisér a divadelní manažer.

Diezova matka byla služebnicí a sama vychovávala své tři děti. Na podporu své rodiny musel pracovat ve věku devíti let. V roce 1920 vstupuje do Meiningenského vévodského divadla, opouští obor elektrikáře a začne chodit na herecké kurzy na Meiningen School of Dramatic Arts. Od té doby se věnoval profesionálnímu herectví, vystupoval na divadelních scénách ve Flensburgu, Hanau, Baden-Badenu, Würzburgu a Egeru. Během účinkování v Eisenachu se seznámil se svou budoucí manželkou, herečkou Martou Beschortovou, vzali se  v roce 1923. 

V průběhu roku 1932, když spolu s Martou pracovali ve Stadttheater Bremerhaven, se oba připojili ke KPD (komunistická strana Německa). Diez, který byl původně členem cechu německé scény, se připojil k opozici revoluční odborové organizace a byl zvolen předsedou divadelní divize. 

Ráno 28. února 1933, den po požáru Reichstagu, byl Diezův dům přepaden gestapem. Dne 6. března, bezprostředně po volbách, byl herec propuštěn z práce za to, že byl komunista. V průběhu roku 1935 musel Diez – ze strachu před výslechem gestapa – emigrovat z Německa. Spolu s manželkou odcestovali do Švýcarska, kde pracoval v divadle v St. Gallenu. Diez se zapojil do komunistických a antifašistických kruhů německých exulantů, které se formovaly v zemi. V roce 1943 nastoupil do švýcarské pobočky Národního výboru pro svobodné Německo. Na konci války stál Diez v čele frakce St. Gallen, Demokratické unie Němců ve Švýcarsku, což byla odnož výboru. Také redigoval noviny tohoto hnutí. 

Diez se vrátil do Sovětského svazu v Meiningenu v roce 1946. Pracoval v městském divadle, nejprve jako herec, později jako režisér a umělecký ředitel. V roce 1947 byl jmenován jejím vedoucím. V průběhu roku 1952 debutoval na plátně ve filmu DEFA Shadow Over The Islands. Do konce své kariéry se objevil v asi dvaceti filmech a také v několika televizních produkcích. 

V roce 1954 Diez opustil Meiningen, kde zůstal čestným členem divadla, a místo toho zaujal pozici manažera Halle National Theatre. V roce 1958 nastoupil do drážďanského divadla jako herec a režisér. Během šedesátých let účinkoval a režíroval hry ve Volksbühne a v Deutsches Theater. Diez byl také členem německé Shakespearovy společnosti. 

Postavu Hitlera poprvé ztvárnil v divadle Meiningen v roce 1947, popsal ji jako nevděčnou roli. Postavu hrál na obrazovce v sedmi různých inscenacích Ernst Thälmann - Führer seiner Klasse (1955), Já, spravedlnost (1967), Frozen Flashes (1976), Liberation (1970–1971), Seventeen Moments of Spring (1973), Take Aim (1974) a Soldiers of Freedom (1976).

V šestidílném monumentálním válečném cyklu Jurije Ozerova Osvobození už hrát roli, kterou neměl rád, hrát nechtěl, dostal to prý ale stranickým úkolem.

V roce 1971 obdržel Diez stříbrný vlastenecký řád za zásluhy.  Dne 9. října 1979, krátce před jeho smrtí, mu byl udělen titul čestného občana Meiningenu. 

Přestože hrál ve 45 filmech a 11 seriálech, zůstane nejspíš navždy spojen s rolemi, ve kterých představoval Adolfa Hitlera.

Josef "sator" Čtvrtníček

Herecká filmografie

Filmy

1995 Velký vojevůdce maršál Žukov
1980 Glück im Hinterhaus
1974 Nové příběhy z Florentinské 73 (TV film)
Volba cíle
1973 Der wunderbare Schatz (TV film)
1972 Kriminalfälle ohne Beispie - Der Fall Brühne-Fehrbach (TV film)
Ура! У нас каникулы!
1971 Osvobození III - Směr hlavního úderu
Osvobození IV - Bitva o Berlín
Osvobození V - Poslední úder
1970 Osvobození I - Ohnivá duha
Osvobození II - Průlom
Tscheljuskin (TV film)
1969 Osvobození
1967 Blaulicht - Nachtstreife (TV film)
Die gefrorenen Blitze
Já, spravedlnost
1966 Útěk do mlčení
1965 Der Mann mit dem Gewehr (TV film)
Episoden vom Glück (TV film)
Testpersonen (TV film)
1964 Der Neue - Teil 2 (TV film)
Sie heißt Meta Hall (TV film)
1963 Blaulicht - Heißes Geld (TV film)
Carl von Ossietzky (TV film)
Der Neue - Teil 1 (TV film)
Die Räuberbande (TV film)
Edelmarder
Ein Mann und sein Schatten (TV film)
Humphrey George (TV film)
Karbid und Sauerampfer
1962 Die Nacht auf der Autobahn (TV film)
1961 Melodie in A-Moll (TV film)
Zwei Ziegen
1960 Die Lawine (TV film)
Pět nábojnic
1959 Musterknaben
Zboží pro Katalánii
1957 Klamání až do soudného dne
1955 Ernst Thälmann - Vůdce své třídy
1951 Stíny nad ostrovy

TV seriály

1973 Sedmnáct zastavení jara (TV seriál)
Prokurátor má slovo (TV seriál)
Verurteilt auf Bewährung (E31)
1972 Prokurátor má slovo (TV seriál)
Vaterschaft anerkannt (E26)
1968 Rudí horolezci (TV seriál)
1966 Tajné komando Bumerang (TV seriál)
Prokurátor má slovo (TV seriál)
Bummel-Benno (E06)
1960 Heute bei Krügers (TV seriál)
1959 Blaulicht (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky