Reklama

Reklama

Marie Svobodová

Marie Svobodová

nar. 24.02.1914
Čím, Rakousko-Uhersko

zem. 13.02.2005 (90 let)
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko

Biografie

Dnes neznámá Marie Svobodová se narodila jako dcera Marie Nouzecká do rodiny Josefa Nouzeckého a jeho ženy Antonie. O divadelní dráze této herečky není nic známo, neznáme ani jedno její případné divadelní angažmá. Je možné, že byla jen filmovou herečkou, avšak ve filmu hrála jen v letech 1938 až 1940, kdy natočila okolo 15 filmů, ale mnohdy jen v komparzu, jindy natočila malou epizodku, ale vytvořila i jednu výraznější roli. Často bývají její role přisuzovány jiné herečce stejného jména Marii Svobodové, která byla matkou herečky Anny Letenské.

Z významnějších rolí Marie Svobodové stojí za zmínku Venoušek a Stázička (1939), kde sehrála roli služky a její již naznačená největší role ve filmu byla postava Pepiny Součkové ve filmu Paní Kačka zasahuje (1939), kde byl jejím partnerem její slavnější manžel herec a zpěvák Míla Svoboda.

Za herce Mílu (Miloslava) Svobodu se provdala okolo roku 1936 a porodila mu dvě dcery Janu a Irenu. Po roce 1941 se na filmovém plátně již neobjevila. A o jejím profesním životě nemáme žádné zprávy. Z toho osobního víme, že zemřela v požehnaném věku nedožitých 91 let jako vdova.

JA.RO.KO.

Herečka

Reklama

Reklama