foto

Sophie Desmarets

  • nar. 7.4.1922
    Paříž, Francie
  • zem. 13.2.2012 (89 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Sophie Desmarets spojila svou filmovou kariéru s druhořadou produkcí poválečné francouzské kinematografie, nelze jí ale upřít, že v padesátých letech patřila k velmi populárním a úspěšným herečkám. Narodila se v Paříži do finančně dobře zajištěné rodiny, její vlastní jméno zní Jacqueline Yvonne Eve Desmarets. Její otec Robert Desmarets podnikal v oblasti sportu, na okraji Paříže provozoval velodrom a patřil ke spoluzakladatelům cyklistického závodu Tour de France. Sophie ze zdravotních důvodů studovala ve Švýcarsku, kde od pasívního obdivu k divadlu přikročila k amatérským hereckým pokusům.

Po návratu do Paříže se náhodně setkala se slavným hercem Louisem Jouvetem, který v ní rozpoznal umělecké vlohy a nabídl jí přípravu ke studiu herectví. Začala externě navštěvovat konzervatoř, po emigraci Louise Jouveta se stala řádnou posluchačkou a studovala v ročníku například s Gérardem Philipem, Danielem Gélinem nebo Françoise Christophe. Před kamerou debutovala bezejmennou epizodou ve filmu TLUKOT SRDCE (Battement de coeur, 1940), se spolužáky z konzervatoře se pak objevila v romantické komedii PRVNÍ DOSTAVENÍČKO (Premier rendez-vous, 1941). Mezitím začala hrát i divadlo a konzervatoř absolvovala v roce 1944 první cenou v oboru komedie.

Hned po dokončení studií zazářila v různých představeních v divadlech Théâtre Gramont nebo Théâtre Sarah Bernhardt, účinkovala také v rozhlase a samozřejmě pokračovala i v práci pro film. První velkou roli dostala v detektivce SÁM V NOCI (Seul dans la nuit, 1945), která patřila k velkým komerčním úspěchům ve francouzských kinech krátce po skončení války. V režii slavného divadelníka M. G. Sauvajona pak hrála hlavní ženskou roli v komediálním milostném příběhu MŮJ PŘÍTEL SAINFOIN (Mon ami Sainfoin, 1950). Optimisticky založenou Sophii Corbierovou pak hrála ve dvou na sebe navazujících veselohrách MOJE ŽENA JE BÁJEČNÁ (Ma femme est formidable, 1951) a MŮJ MUŽ JE BÁJEČNÝ (Mon mari est merveilleux, 1952), v nichž byl jejím partnerem Fernand Gravey.

Se svou vizáží si Sophie Desmarets nemohla nárokovat pozici mezi nejopěvovanějšími kráskami francouzského filmu, jako komediální herečka ale v padesátých letech patřila k nejúspěšnějším ženským osobnostem. V té době kulminovala i její kariéra v divadle, kde excelovala především v konverzačních veselohrách francouzských autorů, za všechny hry připomeňme hry Příliš počestná žena, Květ kaktusu nebo Čtyři pokoje do zahrady, které hrála pařížská divadla několik let. Zároveň točila několik filmů ročně, vesměs nenáročných komedií, v nichž vystřídala několik mužských partnerů (Bernard Blier, Raymond Rouleau, Philippe Nicaud), připomeňme alespoň film TŘI TVOŘÍ PÁR (Les trois font le paire, 1957) natočený slavným režisérem Sachou Guitrym. Jen výjimečně dostala příležitost v dramatickém žánru a v titulní roli jeptišky na stopě zločinu se objevila ve filmu TAJEMSTVÍ SESTRY ANGELY (Le secret de soeur Angèle, 1955).

V šedesátých letech již Sophie Desmarets točila mnohem méně, začala ale spolupracovat s televizí a osobně si cenila titulní role v televizním životopisném filmu MADAME SANS GÊNE (1963). Mezitím byla v roce 1962 členkou poroty na festivalu v Cannes, nadále se ale věnovala především divadlu a na scéně Bouffes-Parisiens se znovu vracela k největším úspěchům předešlé dekády (Květ kaktusu, Čtyři pokoje do zahrady), hrála také v komediích Georgese Feydeaua. Na dlouhou dobu naposledy stála před kamerou v rámci filmu ATLANTSKÝ VAL (Le mur de l´Atlantique, 1970), její filmografii uzavírají dvě komedie z roku 1996 ŘIDIČ A FANTOM (Fantôme avec chaffeur, 1996) a NEBYLO ZAPOTŘEBÍ! (Fallait pas, 1996). Od počátku osmdesátých let se ostatně Sophie Desmarets umělecké činnosti začala vyhýbat kvůli problémům se sluchem.

Ze dvou manželství má Sophie Desmarets dvě dcery, Catherine a Caroline. Jejím prvním manželem byl v letech 1942-1949 René Froissant, podruhé se provdala v roce 1950 za filmového kritika Jeana de Baroncelli. V roce 2002 vydala herečka vlastní autobiografii Les Mémoires de Sophie.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1996 Chiens ne font pas des chats, Les (TV film)
Fallait pas !...
Řidič a fantom
1994 Pourquoi maman est dans mon lit?
1992 Bláznivé babičky
1979 Paris-Vichy (TV film)
1978 Second souffle, Un
1977 Maestro, Le
1975 L'arc de triomphe (TV film)
Théâtre de Tristan Bernard, Le (TV film)
1973 Nejpomatenější rozum
1970 Atlantský val
Pomme de son oeil, La (TV film)
1967 Hélène ou La joie de vivre (TV film)
Toutes folles de lui
1965 29 degrés à l'ombre (TV film)
Prachy a smůla
Tête du client, La
1964 Chance et l'amour, La
1963 Dragées au poivre
Foire aux cancres, La
Holky na motorkách
Madame Sans Gêne (TV film)
Teuf-teuf (TV film)
1961 Ragazza di mille mesi, La
1960 Anonima cocottes
Famille Fenouillard, La
Francouzka a láska
1959 Drôles de phénomènes
Nina
1958 La Vie à deux
Madame et son auto
1957 Filous et compagnie
Fumée blonde
Miss Catastrophe
Trois font la paire, Les
1956 Ce soir les jupons volent
Ces sacrées vacances
Secret de soeur Angèle, Le
Si Paris nous était conté
1955 Syn sladké Caroline
Ultimi cinque minuti, Gli
Une fille épatante
1954 Escalier de service
Scenes de ménage
1953 Femmes de Paris
1952 Mon mari est merveilleux
1951 Demain nous divorçons
Ma femme est formidable
Rome-Paris-Rome
1950 Le Roi
Ma pomme
Mon ami Sainfoin
1949 Rapide de nuit
Veuve et l'innocent, La
Vire-vent
1948 Croisière pour l'inconnu
Femme sans passé
Souvenirs ne sont pas à vendre, Les
1947 Revanche de Baccarat, La
Rocambole
Tierce à coeur
1946 120, rue de la Gare
Capitan, Le
1945 Sám v noci
1943 Des jeunes filles dans la nuit
1942 Homme qui joue avec le feu, L'
1941 Premier rendez-vous
1940 Battement de coeur

TV seriály

1990 Héritage oblige (TV seriál)
1982 Toutes griffes dehors (TV seriál)
1964 Top à... (TV seriál)

Dokumentární

1987 La nuit des Molières (TV seriál)
1967 Désordre a vingt ans, Le
1943 Premier prix du conservatoire

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace