foto

Simone Valère

  • nar. 2.8.1923
    Paříž, Francie
  • zem. 11.11.2010 (87 let)
    Roinville-sous-Dourdan, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herečka Simone Valère patřila několik desetiletí ke stěžejním osobnostem francouzského poválečného divadla, ještě předtím za války ale měla namířeno k pozici filmové hvězdy. Narodila se v Paříži jako Simone Jeannine Gondolf do nepříliš spořádaných poměrů, její rodiče nebyli manželé a výchova dítěte je omezovala v jejich společenském životě, Simone tak prošla výchovou u různých příbuzných, systematicky neprobíhalo ani její vzdělání. K divadlu i filmu se dostala počátkem čtyřicátých let, když předtím dva roky navštěvovala slavnou hereckou školu René Simona. Pseudonym Valère přijala po názvu švýcarské lokality Valleyres, kde se odehrávala jedna divadelní hra s její účastí.

Odrazovým můstkem pro celou jednu generaci francouzského herectví byla romantická komedie PRVNÍ DOSTAVENÍČKO (Premier rendez-vous, 1941), kde se objevila řada začínajícících herců, v epizodní roli chovanky dívčího penzionátu se tady mihla i Simone Valère. Ve vedlejších rolích se pak objevila v dalších filmech, při natáčení detektivky LE VOYAGEUR DE TOUSSAINT (1943) se setkala s hercem Jeanem Desaillym (1920-2008), který se pak po válce stal jejím partnerem v životě i práci. Simone mezitím rozvíjela své herectví na scénách Théâtre Hébertot nebo Bouffes Parisiens.

Na přelomu 40. a 50. let dostala Simone Valère ve filmu několik velkých příležitostí, po boku Gérarda Philipa hrála v ĎÁBLOVĚ KRÁSE (La beauté de diable, 1950), hlavní ženský part jí připadl v nenáročném, ale komerčně velmi úspěšném milostném příběhu BARRY (1949). Velkou postavu učitelky Louise pak odehrála po boku Jeana Gabina v dramatu NOC JE MÝM KRÁLOVSTVÍM (La nuit est moi royaume, 1951). Kvůli vytížení divadlem pak hrála podstatně méně častěji, v padesátých letech ztvárnila mimo jiné skutečné historické osobnosti, například francouzskou císařovnu Eugenii (CÍSAŘSKÉ FIALKY – Violetas impriales, 1952) nebo markýzu de Pompadour (TAJEMSTVÍ RYTÍŘE D′EON – Le secret du chevalier d´Eon, 1959), spolu s Jeanem Desaillym se objevila také ve slavných VELKÝCH MANÉVRECH (Les grandes manoeuvres, 1955).

S Desaillym se Simone Valère připojila k divadelní skupině Renaud-Barrault a hrála s ní v divadlech Théâtre de Marigny a Théâtre des Célestins. Excelovala především ve francouzské klasice (Misantrop, Scapinova šibalství, Figarova svatba), v různých žánrech hrála také v Shakespearovi (Jak se vám líbí, Hamlet, Julius Caesar) nebo kusech ruských autorů (Višňový sad). Po rozpadu skupiny Renaud-Barrault založila Simone s Jeanem vlastní uskupení Valere-Desailly, spolu pak znovu hráli v divadle Théâtre Hébertot (1972-1980) a Théâtre de la Madeleine (1980-2002). Dřívější převahu klasiky vyrovnávali nyní častějším uváděním her moderních autorů, některá úspěšná představení byla upravena také pro televizní zpracování. S odchodem do soukromí obdržela Simone Valère prestižní Molièrovu cenu za celoživotní přínos francouzskému divadlu (2002).

Na rozdíl od Jeana Desaillyho se před kamerou vyskytovala Simone Valère poměrně výjimečně, za zmínku stojí její velká role v kriminálce PROTIGANGOVÁ BRIGÁDA (Brigade antigangs, 1966), příležitostně hrála v televizi, ve filmu se objevila naposledy v postavě matky v dramatu NOČNÍ SMĚNA (Équipe de nuit, 1990).

Simone Valère zemřela v Roinville nedaleko od Paříže 11. listopadu 2010 ve věku 89 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1992 Réveillon, c'est à quel étage?, Le (TV film)
1990 Équipe de nuit
1982 Siegfried (TV film)
1981 La mémoire courte
1979 Au théâtre ce soir: Tout dans le jardin (TV film)
1978 Un ennemi du peuple (TV film)
1972 Au théâtre ce soir: Double jeu (TV film)
Policajt
Sous-locs, Les (TV film)
Zavraždění Trockého
1969 Au théâtre ce soir: Le deuxième coup de feu (TV film)
L'Ardoise
1968 Franciscain de Bourges, Le
1966 Cerisaie, La (TV film)
La Curée
Protigangová brigáda
1965 Deux orphelines, Les
1964 Double inconstance, La (TV film)
L'année du bac
1963 Germinal
1961 Vítězství Michaila Strogova
1959 Il cavaliere e la zarina
1958 Les Vignes du Seigneur
Répétition ou L'amour puni, La (TV film)
1955 On ne badine pas avec l'amour
Velké manévry
1952 Jocelyn
Violetas imperiales
1951 Ma femme est formidable
Noc je mým královstvím
1950 Ďáblova krása
1949 Barry
Deux amours
Manon
1948 Cavalier de Croix-Mort, Le
1947 Vie en rose, La
1946 Revanche de Roger la Honte, La
1945 Cavalier noir, Le
Fiancée des ténèbres, La
L'extravagante mission
Route du bagne, La
1943 Roquevillard, Les
Voyageur de la Toussaint, Le
1942 Annette et la dame blonde
Mam'zelle Bonaparte
Pontcarral, colonel d'empire
1941 Bylo jich šest ..
Premier rendez-vous

TV seriály

1992 Cavalière, La (TV seriál)

Dokumentární

1987 La marche du siècle (TV seriál)
La nuit des Molières (TV seriál)
1967 Thèmes et variations du cinéma: Elles parlent de Gérard Philipe (TV film)
1942 Étoiles de demain

TV pořady

1980 Stars (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace