foto

Per Oscarsson

  • nar. 28.1.1927
    Stockholm, Švédsko
  • zem. 31.12.2010 (83 let)
    Bjärka, Skara, Västra Götalands län, Švédsko

Biografie

Slavný stockholmský herec a režisér Per Oscarson se narodil 28. ledna 1927. Otec byl stavebním podnikatelem a matka byla původem Němka. V letech 1944 - 1947 studoval herectví v divadelní škole při Královském dramatickém divadle ve Stockholmu, jehož byl členem do roku 1953. Později přešel do angažmá Městského divadla v Goteborgu. Zde zazářil v roce 1953 jako Hamlet. Od 1961 opět působil v Královském dramatickém divadle, kde se představil hlavní rolí v dramatizaci Voltairova Candida, v Beckettově absurdním dramatu Čekání na Godota z roku 1963 nebo ve hře Smrt obchodního cestujícího.

Od poloviny 40. let byl obsazován ve vedlejších rolích, až o dvacet let později vstoupil do mezinárodního povědomí díky ocenění z roku 1966 na MFF v Cannes za roli neúspěšného spisovatele Pontuse, jehož bídné životní podmínky donutí vzdát se literární kariéry a nechá se najmout na loď v naději, že mu stálá fyzická práce přinese klid a úlevu, v psychologickém dramatu podle stejnojmenného románu HLAD.

Jako silně citově výrazný herec byl nejraději obsazován do jemu nejbližších postav, psychicky nevyrovnaných, vnitřně rozpolcených mladých mužů. Zde vyniká zejména psychicky narušený učitel Martensson, který se neustále pokouší navázat kontakt se svými žáky, ale pořád neúspěšně, nakonec ho opouští i manželka, ve filmovém přepisu psychologického románu Clase Engströma TEN MUSÍ JÍT Z KOLA VEN.

Podobně se vyznačují postavy které vytvořil, například: inženýr Pedro, který je bezdětný a jeho manželství se pomalu rozpadá a hlavní příčinou toho všeho je rodinný stereotyp a lhostejnost, v dramatu DOUPĚ, fanatický katolický kněz Sebastian v akčním filmu POSLEDNÍ ÚDOLÍ, psychiatr Pazardjian v dramatu MONTENEGRO.

V roce 1970 začal Per Oscarson natáčet ve vlastní produkci autorský film EBON LUNDIN, který však byl uveden do kin až po třech letech. V roce 1984 si zahrál roli ve filmu RONJA, DCERA LOUPEŽNÍKA. Několikrát přerušil svou hereckou kariéru, aby se věnoval velkochovu kuřat nebo literární činnosti. Kvůli svým názorům byl zproštěn vojenské služby a posléze se jako světský kněz účastnil manifestací proti atomové bombě. Oženil se s herečkou Bärbel Oscarssonovou, po jejímž boku hrál hned v několika filmech MEZI NÁMI, EBON LUNDIN a ŠVÉDSKO ŠVÉDŮM.

Jiří "BloodMax" Neubauer

Herecká filmografie

Filmy

2011 Tysta leken
2009 Dívka, která kopla do vosího hnízda
Dívka, která si hrála s ohněm
2006 Den som viskar (TV film)
2005 Mladý Andersen
2004 Att sörja Linnea (TV film)
2003 Letní slunovrat
Manden bag døren
2001 Pošli více cukroví
2000 Ztraceni beze stopy
1998 Forbudt for børn
Germans
Stormen (TV film)
1997 Ogginoggen
Poslední viking
Rika barn leka bäst
1996 Harry och Sonja
Juloratoriet
1994 Kan du vissla Johanna? (TV film)
Ti kniver i hjertet
1993 Drömmen om Rita
1992 Kejsarn av Portugallien (TV film)
Änglagård
1991 Fasadklättraren (TV film)
1990 Bulan
Kurt Olsson - filmen om mitt liv som mej själv
1989 1939
1988 Oväder (TV film)
V lese nejsou loupežníci
Venus 90
1987 Ondskans år (TV film)
1986 Bödeln och skökan (TV film)
Hud
Nattseilere
1985 Da Capo
1984 Ronja, dcera loupežníka
Vargen (TV film)
1983 Henrietta
1982 Historien om lilla och stora kanin
1981 Hans-Christian och sällskapet (TV film)
Kdo nám vzal šroub?
Montenegro
The Sleep of Death
1980 Attentatet
Sverige åt svenskarna
Tvingad att leva
1979 Charlotte Löwensköld
Heja Sverige!
Kristoffers hus
1978 Chez nous
Picassova dobrodružství
1977 Bratři Lví srdce
Dagny
Uppdraget
Victor Frankenstein
1976 Förvandlingen
1974 Gangsterfilmen
1973 Der Blaue Hotel (TV film)
Ebon Lundin
Inferno (TV film)
Podzemní pevnost
Traumstadt
1972 Endless Night
Nová země
1971 Poslední údolí
Secrets
The Night Visitor
1970 Love Is War
1969 An-Magritt
Doupě
Miss and Mrs Sweden
Oss emellan
1968 A Dandy in Aspic
Dr. Glas
Ten musí jít z kola ven
Vindingevals
1967 De löjliga preciöserna (TV film)
Gengångare (TV film)
Trettondagsafton (TV film)
1966 Asmodeus (TV film)
Doktor Knock (TV film)
Hlad
Myten
Noon Wine (TV film)
Patrasket (TV film)
Postel sourozenců 1782
Takový je můj život
1965 Bödeln (TV film)
1964 Är du inte riktigt klok?
1963 Adam och Eva
Det är hos mig han har varit
Någon av er (TV film)
1962 Biljett till paradiset
Panenka
1961 Ljuvlig är sommarnatten
1958 Fröken April
1955 Kärlek på turné
Vildfåglar
1954 Karin Månsdotter
1953 Vi tre debutera
1952 Möte med livet
Trots
1951 Leva på 'Hoppet'
1949 Gatan
Syn přístavu
Vi flyger på Rio
1947 Det vackraste på jorden
1946 Kristin kommenderar
Ungdom i fara
1945 Den allvarsamma leken
Flickor i hamn
1944 Örnungar

TV seriály

2010 Millennium (TV seriál)
Luftslottet som sprängdes, del 2 (E06)
Flickan som lekte med elden, del 2 (E04)
Flickan som lekte med elden, del 1 (E03)
další epizody (4)
2005 Lovci pokladů (TV seriál)
2002 Dieselråttor och sjömansmöss (TV seriál)
Stora teatern (TV seriál)
2001 Anderssons älskarinna (TV seriál)
Kaspar i Nudådalen (TV seriál)
2000 Herr von Hancken (TV seriál)
1999 Lukas 8:18 (TV seriál)
1997 Skärgårdsdoktorn (TV seriál)
1996 Polisen och pyromanen (TV seriál)
1994 Håll huvet kallt (TV seriál)
1993 Polisen och domarmordet (TV seriál)
Snoken (TV seriál)
1988 Kråsnålen (TV seriál)
Nattseilere (TV seriál)
Polisen som vägrade ta semester (TV seriál)
1986 Flykten (TV seriál)
1985 Bröderna Lejonhjärta (TV seriál)
1984 Polisen som vägrade ge upp (TV seriál)
1983 Mäster Olof (TV seriál)
1982 Polisen som vägrade svara (TV seriál)
1981 Kallocain (TV seriál)
1978 Harry H. (TV seriál)
Julius Julskötare (TV seriál)
1977 Soldat med brutet gevär (TV seriál)
1967 Drottningens juvelsmycke (TV seriál)

Dokumentární

1992 Tvillingarna från Krakow

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace