foto

Richard Anconina

  • nar. 28.1.1953 (65 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se 28. ledna 1958 v Paříži do rodiny židovského původu. Ve čtrnácti letech, po základní škole, šel studovat obor elektrikář. Po vyučení, kvůli velké nezaměstnanosti vystřídal mnoho zaměstnání, dělal mj. montéra, fotografa, turistického průvodce, nemocničního zřízence a řidiče. Při práci v jednom kulturním domě se nadchl pro herectví a začal se věnovat amatérskému divadlu. Profesionální dráhu zahájil v roce 1978 v jednom kulturním domě v Remeši. Od konce 70. let se začal uplatňovat v TV a ve filmu.

Poprvé na sebe upozornil ve snímku BAR S TELEFONEM, kde hrál výtržníka pod přezdívkou Bum Bum. V tomto kriminálním dramatu spolu s partou mladých zlodějíčků terorizoval na předměstí majitele malých podniků. Menší roli Danyho měl i ve velice známém a úspěšném kriminálním dramatu VOLBA ZBRANÍ, kde se poprvé sešel před kamerou s hvězdami francouzského filmu ( Montand, Depardieu, Deneuve a Galabru). Velmi výrazně a úspěšně se prosadil ve snímku TCHAO PANTIN (Ahoj,tajtrlíku). Za postavu arabského překupníka drog Bensoussana získal hned dva Césary. Psychologické drama podle románu Alaina Page vypráví o velkém přátelství Bensoussana a osamělého nočního pumpaře Lamberta (Coluche). V roce 1984 si zahrál v milostném hudebním dramatu V ZÁŘI REFLEKTORŮ, kde hrál mladého hudebníka a zpěváka Michela, trpícího neustálými rozchody a sbližováním s kamarádem (Ch. Lambert), který váhá mezi hudbou a láskou ke zralé ženě (C. Deneuve). Další zajímavou rolí dostal v kriminálním snímku KLUK (Môme, Le), kde hraje mladého policistu Willieho, který kvůli krásné dívce Jo překračuje hranice své profese. V dalších letech následují snímky, kde Anconina hraje vždy jednu z hlavních rolí a je v tomto období velice populární. Jedná se o filmy POLICIE, NEČEKANÁ ZRADA a RUDÁ ZÓNA.

V roce 1988 se setkal na filmovém plátně s J.P.Belmondem ve filmu CESTA ZHÝČKANÉHO DÍTĚTE. Vytvořil zde postavu Alberta Duviera, chudého mladého muže, který potkal úspěšného podnikatele(J.P. Belmonda) v Africe. Podnikatel na dva roky zmizel a cestoval po světě, po setkání s Albertem, se jej rozhodne vychovat jako schopného manažera a v tajnosti jej prosadí do své bývalé firmy, kde si získá i srdce jeho dcery.Za tento výkon byl nominován na Césara. Působivý výkon podal v psychologickém dramatu MALÝ KRIMINÁLNÍK, v němž ztělesnil citlivého policistu Gerarda, který se snaží pomoci nezletilému delikventovi. V dalších deseti letech jeho hvězda upadá a hraje jen v průměrných filmech, jako v komedii HERCULE A SHERLOCK a v thrilleru AMERICKÁ STOPA. V roce 2002 zazářil v celkem úspěšné kriminálce GANGSTEŘI, kde hraje policistu Franka, který se pod falešnou identitou dostane mezi gangstery.

Richard Anconina zkoušel i režírovat a dabovat animované filmy. Od roku 2002 se stal členem poroty v americkém filmovém festivalu v Deauville. Od roku 2004 režíruje muzikály.

Richard Anconina byl 3x nominován na Césary (2x za film TCHAO PANTIN a 1x za CESTA ZHÝČKANÉHO DÍTĚTE). Získal 2 Césary 1983 za nejlepšího herce ve vedlejší roli a hereckou naději ve filmu TCHAO PANTIN.

Pavel "Sifaka" Čermák

Herecká filmografie

Filmy

2017 Stars 80, la suite
2015 Gad Elmaleh: 20 ans de scène (TV film)
2012 La Vérité si je mens ! 3
Stars 80
2010 I pro lásku se zabíjí - a.z.
Kempink 2
2009 Zabijácké včely (TV film)
2007 Dans les cordes
2004 Alive
2002 Gangsteři
2001 Přece bych ti nelhal!
2000 Americká stopa
1997 Les héritiers (TV film)
Vérité si je mens, La
1996 Hercule & Sherlock
1994 Riskantní poslání (TV film)
1993 Coma
1992 La place du père (TV film)
À quoi tu penses-tu?
1990 Malý kriminálník
Miss Missouri
1988 Cesta zhýčkaného dítěte
Pošlete housle
Se lo scopre Gargiulo
1987 Lévy et Goliath
1986 Le môme
Rudá zóna
1985 Nečekaná zrada
Policie
1984 Intrus, L'
V záři reflektorů
1983 Ahoj, tajtrlíku!
Bojovník
Cap Canaille
Novomanžel
Une pierre dans la bouche
1982 Emmenez-moi au théâtre: L'étrangleur s'excite (TV film)
1981 Arme au bleu, L' (TV film)
Asphalte
Dívka z Lotrinska
Petit pommier, Le (TV film)
Volba zbraní
Černý talár pro vraha
1980 Bar s telefonem
Inspektor Popleta
À vingt minutes par le R.E.R.
1979 Démons de midi
1978 Comment se faire réformer
Réformés se portent bien, Les

TV seriály

2009 Chabada (TV seriál)
1994 Les enfants de la télé (TV seriál)
1991 Myster Mocky présente (TV seriál)

Dokumentární

2015 Belmondo (TV film)
2005 L'hebdo cinéma (TV seriál)
2003 Il était une fois... (TV seriál)

TV pořady

2012 Le grand show (TV pořad)
2009 C à vous (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
1998 Union libre (TV pořad)
Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace