foto

Ladislav Cigánek

  • nar. 17.1.1963 (58 let)
    Brno, Československo

Biografie

Mgr. Ladislav Cigánek je český herec a dabér. Vystudoval JAMU v Brně, obor divadelní a rozhlasové umění – herectví. Jeho profesory byli Doc. Rudolf Krátký, Doc. Marie Mrázková a Doc. Zdena Herfortová. Mezi ročníkové kolegy patří Dita Kaplanová, Markéta Nováková, Bára Hornychová, Jiří Sedláček, Radim Sasínek či Michal Sýkora. Absolventskou rolí byl poručík ve hře Lavreňeva a Krefta „Balada o poručíkovi a Marjutce“. Studium ukončil v roce 1987.

Jeho první divadelní štací bylo angažmá v Divadle ve Zlíně, kde byl pouze jednu sezónu. Poté totiž následovala základní vojenská služba AUS Praha, což znamenalo rok spolupráce s vynikajícími kolegy Miroslavem Hanušem, Miroslavem Táborským, Liborem Teršem a Petrem Jančaříkem. Po skončení vojenské služby přijal nabídku do Divadla bratří Mrštíků (dnešní Městské divadlo Brno).

Pod režijním vedením Stanislava Moši a Pavla Doležala vytvořil bezpočet činoherních i muzikálových rolí. Z těch nejvýraznějších jmenujme roli Lysandra v muzikálové verzi „Sny noci svatojánské“, či Homunkula v oratoriu „Bastard“. Hudbu zkomponoval Zdeněk Merta a libreto Stanislav Moša. Už v roce 1989 se také začíná věnovat dabingu. Od malých rolí se vypracoval ve špičkového dabéra. Příkladem budiž David Duchovny v seriálu Akta X, James Elliot v seriálu JAG, trpaslík Nori ve filmové trilogii Hobit, Guy Pearce ve filmu Iron Man 3 a stovky dalších rolí ve filmech či seriál hraných i animovaných. Je také dvorním dabérem herce Jasona Stathama (série Rychle a zběsile, Expendables).

Od roku 1996 odchází na „volnou nohu“ a věnuje se výhradně dabingu a mluvenému slovu. Je rovněž hlasem rádia Impuls. Spolupracoval rovněž s ČT. Natočil např. seriály Četnické humoresky a Detektiv Martin Tomsa, několik pohádek nebo komentaře k dokumentárním projektům.

FD123

Herecká filmografie

Filmy

2011 Saxána a Lexikon kouzel
2009 3 sezóny v pekle
2004 Slainesville Boys, The
2003 Past (TV film)
2002 O princezně se zlatým lukem (TV film)
1998 Bedna s datlemi (TV film)
1995 Přijeď si pro mě, tady straší (TV film)
1991 Někdo zvoní (TV film)

TV seriály

2003 Četnické humoresky (TV seriál)
Loupežník (S02E12)
Hypnotizér (S02E11)
Čest rodu (S02E05)
další epizody (4)
2001 Četnické humoresky (TV seriál)
Narodil se Kristus Pán (S01E13)
Lázeňské intermezzo (S01E11)
Svatba (S01E09)
další epizody (8)
1999 Hříšní lidé města brněnského (TV seriál)
1996 Konec velkých prázdnin (TV seriál)
Ztráty a nálezy (E06)
1994 Detektiv Martin Tomsa (TV seriál)

Dokumentární

2020 Krajinou příběhů českých hradů známých i neznámých (TV seriál) - vyp.
Epizoda 5 (S03E05) - vyp.
2017 Krajinou příběhů českých hradů známých i neznámých (TV seriál) - vyp.
Epizoda 10 (S02E10) - vyp.
Epizoda 9 (S02E09) - vyp.
Epizoda 8 (S02E08) - vyp.
další epizody (10)
2015 Dabing - minulost a současnost (TV film)
2011 Krajinou příběhů českých hradů známých i neznámých (TV seriál) - mod.
Epizoda 10 (S01E10) - mod.
Epizoda 9 (S01E09) - mod.
Epizoda 8 (S01E08) - mod.
další epizody (10)
2009 Exegi monumentum? (TV film) - vyp.
Koleje v srdci Arábie (TV film)
2008 Zajatci bílého boha - vyp.
2005 Phoenix Diaries

Divadelní záznam

1993 Sny noci svatojánské (divadelní záznam)

Host

TV pořady

1993 O poklad Anežky České (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky