foto

Bernard Dhéran

  • nar. 17.6.1926
    Dieppe, Francie
  • zem. 27.1.2013 (86 let)
    Marrákeš, Maroko

Biografie

Ačkoliv má na svém kontě přes stovku filmových a televizních rolí, hojně se uplatnil v dabingu a výraznou stopu zanechal také v divadle, tak i v jeho rodné zemi dokáže málokterý Francouz k jeho tváři a hlasu připojit jméno Bernard Dhéran. Narodil se jako Bernard Poulain ve městě Dieppe na severním pobřeží Francie, vyrůstal ale v Rouenu, stejně jako řada dalších mladých lidí neměl zcela jasno o své budoucnosti, což se týkalo především nejistých časů na počátku druhé světové války. Nakonec na Národní konzervatoři dramatického umění v Paříži vystudoval herectví (1947), školu absolvoval s druhou cenu v oboru komedie.

Po studiích hrál především na scéně Théâtre Marigny, účinkoval ve francouzské moderně, objevil se také v Kafkově Procesu, počátkem padesátých let se prosadil v Théâtre des Célestins, kde se jeho doménou stala francouzská klasika (Molièrova hra Scapinova šibalství). Před kamerou debutoval bezejmennou epizodou v historickém filmu KULHAVÝ ĎÁBEL (Le diable boiteux, 1948), v menších rolích se objevil v padesátých letech ve filmech známých i u nás (NAPOLEON – Napoléon, 1955; VELKÉ MANÉVRY – Les grandes manoeuvres, 1955), v KRÁSKÁCH NOCI (Les belles de nuit, 1952) vytvořil snoubenecký pár s Ginou Lollobrigidou. Další nevelké úlohy ztvárnil v umělecky ambiciózních dramatech padesátých let, do širšího povědomí se ale dostal díky nenáročným komediím (SLEČNA KATASTROFA – Miss Catastrophe, 1956), pozoruhodnou kreaci gangstera Freda předvedl ve filmu VACANCES EXPLOSIVES! (1957).

Významnou kapitolu v Dhéranově umělecké dráze tvoří jeho letitá příslušnost k nejslavnějšímu francouzskému divadlu Comédie Française, jehož byl členem v letech 1953-1989. Na tomto jevišti odehrál desítky rolí především ve francouzské klasice (Molière, Corneille), uplatnění ale našel i ve světovém repertoáru (W. Shakespeare, C. Goldoni). Souběžně nadále točil filmy, ještě na konci padesátých let jich bylo několik ročně, u nás je známý například z historických dobrodružně laděných snímků KAPITÁN FRACASSE (Le capitaine Fracasse, 1961) nebo HRABĚ MONTE CHRISTO (Le comte de Monte Cristo, 1961).

I když práce v divadle zůstávala jeho prioritou, i v sedmdesátých letech se nadále objevoval před kamerou, začala ale převažovat televizní tvorba, hlavně žánr historických seriálů. Právě tady mohl uplatnit své herecké schopnosti v typově zcela odlišných postavách francouzských dějin – volnomyšlenkářský filozof Voltaire, zkorumpovaný diplomat Talleyrand nebo barokní požitkář Beaumarchais. Ve vedlejších rolích se nicméně podílel například na filmech MLČENLIVÝ (Le silencieux, 1973) nebo NÁVRAT SEDMÉ ROTY (On a retrouvé à septième compaigne, 1975).

Po odchodu z Comédie Française se Dhéran vrátil mimo jiné do divadla Théâtre Marigny (Antigona), účinkoval také v populární Mirbeauově hře Byznys je byznys v Théâtre du Palais Royal (za toto představení byl v roce 1995 nominován na prestižní Molièrovu cenu), zatím naposledy vystupuje v Théâtre des Variétés (Williamsova hra Nikdo není dokonalý). S filmem Bernard Dhéran v posledních letech spolupracuje jen výjimečně, zaznamenat jej můžeme například v NEVINNÝCH KRUTOSTECH (Ridicule, 1996) nebo v komedii NEPOSTRADATELNÝ POMOCNÍK (L΄antidote, 2007). Z jeho dalších aktivit je na místě zmínit dabing; pro francouzskou distribuci namluvil řadu slavných amerických herců (Sean Connery, Christopher Lee, Anthony Hopkins, Christopher Plummer).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2008 TOC TOC (TV film)
2005 Nepostradatelný pomocník
2003 Hôtel des deux mondes (TV film)
2001 Je peux dire une connerie?
2000 Stardom
1999 Sade en procès (TV film)
1997 Un petit grain de folie (TV film)
1996 Crabe sur la banquette arrière, Le (TV film)
Dernière fête, La (TV film)
Nevinné krutosti
1991 Loulou Graffiti
1988 Bernadette
1983 Général a disparu, Le (TV film)
Princové
Zločin Pierra Lacaze (TV film)
1981 Bourgeois gentilhomme, Le (TV film)
Plaisirs de l'ile enchantée, Les (TV film)
Roman du samedi: Mémoires de deux jeunes mariées, Le (TV film)
1978 On ne badine pas avec l'amour (TV film)
Pán prstenů
Retour de Jean, Le (TV film)
1977 Anneaux de Bicêtre, Les (TV film)
Misanthrope, Le (TV film)
1975 Návrat sedmé roty
Tarzoon, la honte de la jungle
1973 Byron libérateur de la Grèce ou Le jardin des héros (TV film)
Mlčenlivý
1972 Les femmes savantes (TV film)
Prince travesti, Le (TV film)
Tragédie de Vérone, La (TV film)
1971 Fausses confidences, Les (TV film)
Mais ne nous délivrez pas du mal
Sous le soleil de Satan (TV film)
1969 Au théâtre ce soir: Le dindon (TV film)
1968 Les Jeunes loups
Muž v buicku
1967 Valmy (TV film)
1966 La Morale de l'histoire (TV film)
Les femmes savantes (TV film)
Marie Tudor (TV film)
Petite hutte, La (TV film)
Pettie hutte, La (TV film)
Une femme en blanc se révolte
1965 Les Bons Vivants
1964 De l'assassinat considéré comme un des beaux-arts
Gibraltar
Gorilles, Les
1963 Bricoleurs, Les
1962 Candide (TV film)
1961 Femmes de bonne humeur, Les (TV film)
Hrabě Monte Christo
Výhodná koupě
1960 Velký risk
1959 Douze heures d'horloge
Luční ulice
Soupe au lait
1958 C'est la faute d'Adam
Kristýna
1957 Fumée blonde
Garçonne, La
Le Grand Bluff
Miss Catastrophe
Peau de l'ours, La
Prázdniny na Ischi!
Quadrille des diamants, Le (TV film)
Vacances explosives!
1956 Ce soir les jupons volent
Si Paris nous était conté
1955 Kdyby všichni chlapi světa ...
Les Hommes en Blanc
Napoléon
Velké manévry
1954 Jeu de l'amour et du hasard, Le (TV film)
Si Versailles m'était conté
1952 Krásky noci

TV seriály

1999 Petite fille en costume marin, La (TV seriál)
1998 Blague à part (TV seriál)
1997 Docteur Sylvestre (TV seriál)
Une retraite dorée (S03E01)
1993 Classe mannequin (TV seriál)
1992 Sylvie et compagnie (TV seriál)
1991 Florentine, La (TV seriál)
1989 Comtesse de Charny, La (TV seriál)
1988 Anges et loups (TV seriál)
Sonate pathétique, La (TV seriál)
1987 Le Gerfaut (TV seriál)
1985 Maguy (TV seriál)
1983 Marianne, une étoile pour Napoléon (TV seriál)
1976 Vie de Marianne, La (TV seriál)
1975 Marie-Antoinette (TV seriál)
1973 Mohicans de Paris, Les (TV seriál)
Un monsieur bien rangé (TV seriál)
1967 Aventures de Michel Vaillant, Les (TV seriál)
Deslouettes père et fils (TV seriál)
1965 Svatouškové (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace