foto

Luciano Bonanni

  • nar. 21.5.1927
    Roma, Itálie
  • zem. 11.8.1997 (70 let)
    Roma, Itálie

Biografie

Římský rodák Luciano Bonanni byl jedním z nejznámějších filmových herců italské kinematografie 20. století. Pyšní se nekonečnou filmografií, skládající se z více než tří set filmů distribuovaných po dobu více než čtyřicet let.

Svou kariéru začínal v divadle v letech, kdy byla Itálie pod fašistickou diktaturou. Od počátku padesátých let minulého století se začal objevovat na plátnech kin. Premiérou pro něj byl snímek z roku 1951 Totó e le donne. Více známým se stal v šedesátých letech díky filmům Il Federal (1961) nebo Totò contro i quattro (1963). Jako mnoho jeho kolegů v té době často používal pseudonymy s americkou příchutí, jako třeba Larry Bona. Další snímky, ve kterých zanechal výraznější stopu, jsou Zorro e i tre moschettieri (1963), Niente rose per OSS 117 (1968) či Colpo di stato (1969).

Často se objevoval v menších rolích jako návštěvník westernového salónu, měšťan, zelinář, taxikář nebo majitel obchodu. Mimo jiné se Luciano objevil v šestnácti westernech, jako byly Johny Yuma (1966), Bang Bang Kid (1967), ...e per tetto un cielo di stelle (1968) nebo i u nás velmi známý film s Terencem Hillem Podivné dědictví (1972).

I v době filmování zůstal věrný svým divadelním rolím. Méně času na divadlo přišlo příchodem sedmdesátých let, kdy se jeho kariéra na filmovém plátně rozvinula naplno a Luciano Bonanni natáčel až třiceti filmů ročně. Nejvíce se objevoval v komediích, a tak natáčel i takové klasiky italské komedie jako Fantozzi (1975) nebo Stenův snímek Febbre da cavallo (1976). Ve druhé polovině 80. let odešel kvůli zdravotním problémům do hereckého důchodu, a posledním filmem, ve kterém se objevil, byla komedie Neri Parentiho Casa mia, casa mia… (1988).

Luciano Bonanni zemřel ve svém rodném Římě, po několika letech nečinnosti ve filmovém průmyslu, na infarkt ve věku 70 let.

Petr "Hennes" Hennebichler

Herecká filmografie

Filmy

1986 Atto d'amore (TV film)
Troppo forte
1985 Zloději po dvaceti letech
1983 Paulo Roberto Cotechiño centravanti di sfondamento
Taxikář
1982 W la foca
1981 Camera d'albergo
I carabbimatti
Pierino medico della SAUB
1980 Un sacco bello
Vlk a beránek
1979 Aragosta a colazione
1978 Buldozer
Dove vai in vacanza?
Geppo il folle
1977 Il ginecologo della mutua
Nová strašidla
1976 Dostihová horečka
La portiera nuda
Tutti possono arricchire tranne i poveri
1975 Fantozzi
1974 C'eravamo tanto amati
Erotomane, L'
Il venditore di palloncini
Macrò
Paolo il freddo
Per amare Ofelia
Zanna bianca alla riscossa
1973 ...e continuavano a mettere lo diavolo ne lo inferno
Figlioccio del padrino, Il
Io e lui
Masakr v Římě
Nikoliv! Případ skončil šťastně!
Ultimo tango a Zagarol
1972 Il sindacalista
Podivné dědictví
Policie děkuje
Terrore con gli occhi storti, Il
To zvládnem, amigo
1971 1870 (TV film)
Návrat Sabaty
1970 Satiricosissimo
Splendori e miserie di Madame Royale
1969 Dio perdoni la mia pistola
1968 ...e per tetto un cielo di stelle
Black Jack
Il medico della mutua
Joko invoca Dio... e muori
Madiganovy miliony
Qualsiasi prezzo, A
Sapevano solo uccidere
Se vuoi vivere... spara
Tajný agent na Blízkém východě
1967 Bang Bang Kid
Dva četníci
Soldati e capelloni
Wanted
1966 Come svaligiammo la banca d'Italia
Jmenuji se Pecos
Johnny Yuma
Mi vedrai tornare
1965 Amore all'italiana
Dnes, zítra a pozítří
Due parà, I
Thrilling
1964 Amore facile
Panic Button
1963 Spada nell'ombra, Una
1962 La cuccagna
Totò diabolicus
1961 Federale, Il
Il carabiniere a cavallo
Jaká slast žít
1960 Giuseppe venduto dai fratelli
L'Impiegato
Noi duri
Postel pro tři
Teddy boys della canzone, I
Znovu v nesnázích
1959 Il mondo dei miracoli
La cento chilometri
Nel blu dipinto di blu
Nepřítel mé ženy
1958 Carosello di canzoni
1957 Marisa la civetta
1954 Americano a Roma, Un
L'Arte di arrangiarsi
1952 When in Rome
1951 Strážníci a zloději

TV seriály

1973 Porta sul buio, La (TV seriál)
1971 All'ultimo minuto (TV seriál)
1969 FBI - Francesco Bertolazzi investigatore (TV seriál)
1968 Allo ! Fernandel (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky