foto

Josef Bulík

  • nar. 22.3.1925
    Praha, Československo
  • zem. 28.8.2012 (87 let)
    České Budějovice, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec Josef Bulík celou svou uměleckou dráhu spojil s oblastními divadelními scénami, což se negativně projevilo na jeho participaci ve filmu. Bez herecké průpravy zahájil svou kariéru souběžně ve filmu i na divadle. V menší roli se objevil v dramatu ULOUPENÁ HRANICE (1947), v téže době nastoupil do Krajského oblastního divadla v Plzni (1948-1951), jeho další štací bylo Městské oblastní divadlo v Mladé Boleslavi (1951-1954).

V roce 1954 nastoupil Josef Bulík do Jihočeského divadla v Českých Budějovicích, kde pak strávil více než třicet let. Odehrál zde desítky převážně vedlejších rolí, své počátky absolvoval pod režijním vedením slavného režiséra Miroslava Macháčka (Žižka z Trocnova, Hoře z rozumu, Poprask na laguně). V průběhu padesátých a šedesátých let hrál střídal klasiku i modernu, hrál také v operetním žánru (Netopýr), velkou roli mu přinesla inscenace Tři sestry z roku 1957, další hlavní roli záletného ženicha Fadinarda hrál ve slavné frašce Slaměný klobouk (1961).

Z dalších hereckých vystoupení Josefa Bulíka připomeňme četné účinkování v Shakespearových hrách (Jak se vám líbí, Othello, Mnoho povyku pro nic, Kupec benátský), často hrál také v dramatickém odkazu Karla Čapka nebo hrách Voskovce a Wericha, zajímavé příležitosti mu nabídly i detektivní hry Agathy Christie (Past na myši, Deset malých černoušků), ze světové moderny připomeňme například Steinbeckovu hru O myších a lidech. Na jevišti Jihočeského divadla působil Josef Bulík jako host i po odchodu do penze, naposledy se objevil v Havlově hře Odcházení (2008). Kromě budějovického divadla účinkoval Josef Bulík také na legendární scéně s otáčivým hledištěm v v Českém Krumlově.

Spolupráce s filmem se u Josefa Bulíka omezila na několik málo filmů, které se natáčely v jižních Čechách a účast herců z budějovického divadla tedy byla logická. Bulík tak hrál například přednostu stanice v komedii KAM ČERT NEMŮŽE (1959), redaktora v satiře BÍLÁ PANÍ (1965) nebo uhlíře v historické veselohře SVATBY PANA VOKA (1970). Znovu si pak filmaři vzpomněli na Josefa Bulíka až po čtvrt století, kdy se v malé roli objevil v dramatu JE TŘEBA ZABÍT SEKALA (1997; film se opět natáčel v jižních Čechách).

Kromě divadla se Josef Bulík věnoval práci v rozhlase a od počátku padesátých let účinkoval v řadě různých formátů rozhlasových pořadů pořízených ve studiu v Českých Budějovicích. V roce 1996 obdržel Josef Bulík od Herecké asociace cenu Senior Prix.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1998 Je třeba zabít Sekala
1989 Muka obraznosti
1972 Cesty mužů
1971 Černý vlk
1970 Svatby pana Voka
1967 Tvrdohlavá žena (divadelní záznam)
1965 Bílá paní
1960 Sedmý kontinent
1959 Kam čert nemůže
1947 Uloupená hranice

TV seriály

1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)

Dokumentární

1968 Kamera zkoumá dobu (TV seriál)
Den hanby (E02)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace